CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1512 din 20 februarie 2015        Toate Articolele Autorului

George Mihăiţă. Un actor tânăr, doar tânăr
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Acelaşi George Mihăiţă ca acum treizeci de ani, parcă revine azi în faţa ochilor noştri, când îl întâlnim! „Adolescentul”, nu încape îndoială că trăieşte azi în propria sa realitate, pentru că, vrând, nevrând, prin forţa împrejurărilor e vremea zăpezii în păr şi-a troianului de amintiri şi în drumul gândului său, dar seamănă atât de bine George Mihăiţă cel de azi cu George Mihăiţă cel de cândva, subţire, tandru, ştrengar de ceată tinerească...!  
 
George Mihăiţă nu este omul care să tragă oblonul peste ce a fost, nici să fie tulburat de orizont. În luptă principială cu sine, adună din trecut trăirile ce compun experienţa şi doar atât, nu clădeşte un perete între ieri şi azi, încât e chiar greu să îi dai lui anii care doar el ştie cel mai bine cât de greu ori cât de uşor bagaj al vieţii sale sunt!  
 
De afară se vede acelaşi tânăr George Mihăiţă, cu lumina unei voioşii pe faţă, cu bunătatea unui surâs fratern cu toată lumea, n-are ochi răi pentru nimeni... Are o aşa de omenoasă comportare cu oamenii, încât, de s-ar putea, ar avea de unde da şi altora, dar nu se poate! Din păcate! Este blând, vorbeşte deschis, clar, merge omeneşte printre oameni, se poartă omeneşte, vorbeşte omeneşte, trăieşte omeneşte... Cine îl are de prieten e bogat, având norocul să-i fie aproape un asemenea om.  
 
Pare-se, are prieteni., cum să nu aibă?! Nu e ursuz, nu arată a fi omul ascuns, izolat, deşi are în toată purtarea sa şi o anume frăgezime, timiditate, chiar dacă este prietenos şi zâmbitor. Cum s-ar purta oare, mai mult decât se poartă cei ce par păuni, de încrezuţi şi extravaganţi ce sunt, dacă ar avea măcar o umbră din toată popularitatea admirabilă a actorului George Mihăiţă?! Ca zeii pe pământ, pesemne!  
 
Oamenii frumoşi, oamenii buni, oamenii curaţi sufleteşte, oamenii oameni, aşa arată, ca George Mihăiţă! Actor de teatru şi film, s-a născut pe 23 septembrie 1948, la Moreni, județul Dâmbovița. A absolvit în 1971 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București, secția Actorie, clasa profesor universitar Sanda Manu. Începând cu anul 2000 a fost numit directorul Teatrului de Comedie din București.  
 
În teatru a jucat multe roluri puse în scenă la Teatrul de Comedie, teatrele Lucia Sturdza Bulandra, Teatrul Naţional din Bucureşti, Teatrul din Baia Mare...; a interpretat, de asemenea, roluri de referinţă în filme de succes, a avut multe prezenţe la televiziuni cu roluri de teatru şi film, în emisiuni de divertisment, ca moderator etc  
 
„Pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului românesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București”, la 13 decembrie 2002, actorul George Mihăiţă a fost decorat cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori români. Rod al unei activităţi artistice şi culturale notabile, i-au fost conferite o seamă de alte dinstincţii naţionale, precum şi din partea unor publicaţii, la festivaluri, onorifice etc... A deţinut şi deţine responsabilitatea conducerii activităţilor culturale şi artistice ale unor publicaţii sau instituţii de resort. În 1994 actorul a propus Parlamentului României proiectul de lege privind Ziua Adolescentului, demers care a fost urmat de semnarea în1997 de către Președintele României a Legii nr 197/1997 privind instituirea Zilei Adolescentului în a doua duminică din luna mai.  
 
Cine l-a laureat, însă, mai aproape de spiritul său, pe actorul George Mihăiţă, sunt adolescenţii. Ei îl laurează în continuare! Este un om, un actor tânăr, doar tânăr! Nimeni nu şi-l poate închipui altfel azi, cum nici altădată nu şi l-a putut închipui nimeni altfel! Cum să se poată aşa ceva, după rolurile pe care le-a jucat o viaţă şi pe care publicul românesc şi le-a întipărit afectiv în memorie?!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com) (foto Sebastian Oros: 1, George Mihăiţă, Oana Georgescu; 2, George Mihăiţă, Felicia Filip; 3, Aurel V. Zgheran cu actorul George Mihăiţă)  
 
Referinţă Bibliografică:
George Mihăiţă. Un actor tânăr, doar tânăr / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1512, Anul V, 20 februarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!