CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1502 din 10 februarie 2015        Toate Articolele Autorului

Cezara Dafinescu. Simbolul inelului
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Unei vieţi plictisitor de plate, cu un prezent în care din ce în ce tot mai puţini cugetă cu propria minte, nu i se poate adăuga nimic mai înviorător decât o permisie de voiaj a inimii prin ţara fără grăniceri a dragostei! Cei înamoraţi sub atracţiile superbităţii feminine îşi vor întâlni ochi în care-s scufundate oceane de farmece, corpuri dăltuite cu întâia daltă ce-a lucrat la alcătuirea armoniei trupeşti, şi spirite traversate din puritate în freamăt. Veritabila grandoare a vreunei frumuseţi feminine, când e vorba despre o personalitate se ocoleşte în genere de către biograf, din teama lui că poate să nu-i fie primită mărturisirea de admiraţie! Se greşeşte în acest fel şi faţă de sine, şi faţă de acea personalitate, dintr-un singur motiv mai evident: nu se fixează atenţia pe ce are în sine umanitatea, mai presus de tot: frumuseţea şi iubirea! Unită cu o totală obiectivitate, oglindirea acestor virtuţi omeneşti nu numai că nu este greşeală, este dovadă de sinceritate. Iar dacă aceasta s-ar face şovăitor, n-ar însemna altceva decât nechibzuinţa de a aşeza în galerie un tablou prăfuit. Printre meandrele multora se numără săritul la atac, imediat ce e slăvită o faptă bună sau elogiat un om frumos. Şi aceasta aduce în impas curajul biografului, iar ferirea protagonistului studiului său riscă să nu treacă de soarta tabloului prăfuit.  
 
În numeroase pagini cu năzuinţa zugrăvirii chipului frumoasei actriţe Cezara Dafinescu, una dintre superbele doamne din pleiada maestrelor filmului şi teatrului românesc, sunt adunate în depănarea anilor unele şi aceleaşi descrieri: Cezara Dafinescu a fost, este şi va fi întotdeauna o femeie foarte frumoasă. „Cezara Dafinescu oprea circulaţia”, spune un ziar, fără să se refere la agentul din intersecţia rutieră! Uneori, frumuseţea Cezarei Dafinescu are consecinţe nefavorabile în ce o priveşte pe artistă, pentru că spusele despre ea, scris sau rostit, epuizează cea mai luminoasă culoare şi cea mai vie asociere de idei în binele frumuseţii corporale şi are de suferit biografia profesională, prin neglijare, deşi Cezara Dafinescu face parte dintre cele mai valoroase actriţe românce. Dacă nu e aşezat central în aceste spuse fiorul autorului şi se dă „vina” pe şoferi, de exemplu, că-şi pierd capul în trafic, furaţi de farmecul actriţei, depinde de fiecare dintre cei care scriu, dar dacă valoarea Cezarei Dafinescu în ceea ce priveşte activitatea ei artistică de o viaţă, este superficial evocată, atunci avem a face cu o greşeală. Neasumarea propriei admiraţii (lăsând deoparte zisa imparţialitate ziaristică) nu zideşte suport sincerităţii în imensitatea de articole de presă, dar lipsa aprofundării prezentării activităţii artistice a actriţei Cezara Dafinescu este eroare. Mesajul înfiorat şi direct al unui zugrăvitor al frumoasei doamne slujitoare a teatrului şi cinematografiei româneşti, Cezara Dafinescu, se va dovedi complet atunci când istoria culturii noastre, în veacurile ce vor urma o va aşeza în buchetul florilor spirituale ale scenei şi ecranului din toate timpurile!  
 
Actorii români, în această prezentare plastică de flori sunt consfinţiţi de istoria artei Thaliei pe o structură de inel, încercuind inelarul într-o simbolistică a nuntirii celor ce-l poartă: actorii şi exegeţii lor cei mai inseparabili, spectatorii. În piatra de inel luceşte diamantul care fundamentează frumuseţea lui. Felul inelului de a fi frumos e special! E frumos prin piatra de inel, e frumos prin simbolul de inel, e frumos prin asumarea unui ideal din partea celui care se împodobeşte cu el.  
 
În simbolistica inelului este frumuseţea doamnei Cezarei Dafinescu, harul actriţei Cezara Dafinescu, iubirile Cezarei Dafinescu, aspiraţiile, lăsământul ei de bogăţie, strălucire şi simbol: valoarea inelului, frumuseţea inelului şi purtarea inelului acestuia ca semnificaţie întreagă a pleiadei de oameni de valoare ai României!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Cezara Dafinescu. Simbolul inelului / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1502, Anul V, 10 februarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!