CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1498 din 06 februarie 2015        Toate Articolele Autorului

Anna Lesko. Neîncrederea în a fi altceva decât ceea ce este
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
O ţară - Ucraina şi alte două părţi de ţară - România şi Basarabia, n-au avut putere să taie în trei spiritul artistei Anna Lesko, şi n-o vor avea; spiritul acestei artiste e spirit, nu şaradă nici în cuvânt, Anna Lesko şi spirit având sens uniform al neexpunerii niciodată la înfrângere pentru că apărarea vine de la frumuseţea aristei, de la talentul muzical şi de la exprimarea scenică aparte, a sa. Toate acestea se sublimează într-o frumuseţe feminină pusă în valoare cu totală lipsă de subtilitate decăzută în introvertire. Nu! Anna Lesko nu-şi invalidează singură propria justificare a frumuseţii corporale, după cum nu pare nicio clipă a fi artistul care să-şi anuleze calităţile vocale prin exersarea într-o canţonetă, să spunem… Anna Lesko a ştiut dintotdeauna ce să cânte, cum să cânte, ce expresie scenică să etaleze, ce înveşmântare să aleagă, ce spectacole să accepte. Nu a făcut niciodată o greşeală din cauza căreia virtuţile sale să fie incomunicabile publicului. A avut întotdeauna şi are un potenţial maxim de sugestie fizică, iar glasul ei a fost aşezat pe o linie melodică favorizantă aptitudinilor sale vocale.  
 
Dacă la unii artişti modurile de a reprezenta în act talentul şi ştiinţa artistică sunt încorporate într-un şir ermetic de tehnici, mai mult sau mai puţin personal, în ce o priveşte pe Anna Lesko se vede totul! Este, aşadar, o artistă care, departe de o evaluare bombastică a calităţilor sale are o a doua artă între înzestrările spirituale şi fizice: arta de a se expune foarte deschis şi spre total, la nivel de superioritate estetică!  
 
Toate realizările sale artistice au o legătură de uniformă popularitate cu foarte seriosul, cu munca dusă la sacrificiu, cu temperamental artistic, echilibrul şi realismul viziunii sale şi nu în minimă măsură, cu neîncrederea în a fi altceva decât ce este. Anna Lesko este doar în luptă cu sine şi întotdeauna este doar ea, în tot! Anna Lesko e o frumoasă şi talentată interpretă de muzică uşoară, perseverentă în ardoare. Cântând plăcut, cuceritor, fiind atrăgătoare fizic, nu poate părea o interpretă a capriciilor, deoarece absolut tot ce execută în scenă e spectacol muzical fulminant, fără interdicţii şi scrupule exagerate! Cu aceste valenţe, spectacolul realizat de Anna Lesko e feerie! De aceea se poate spune că e o punte pe care se trece într-o altă lume mai înfrumuseţată de muzică, decât cea înnorată de vremi şi destine! Iar cântecele sale sunt o cristalizare a sentimentelor umane, nimic din irealitate, nimic neomenesc. Sunt o floră de trăiri şi aspiraţii umane!  
 
S-a născut pe 10 ianuarie 1979, la Chişinău. Este de origine ruso-ucraiană, tatăl fiind de profesie inginer constructor, pasionat şi el de muzică, interpret la o serie de instrumente, printre care acordeon sau chitară, iar mama a preluat de la tatăl ei o afacere de familie, cu profil de articole vestimentare şi de încălţăminte, numită „Cooperativa”. S-a stabilit în România de la vârsta de şaptesprezece ani când, vizitând-o a luat această decizie, iar timpul a dovedit pe de o parte că s-a acomodat foarte uşor unei culturi şi limbi noi, iar pe de altă parte că nu a greşit, România însemnănd pentru ea ţara în care destinul îi va croi un viitor frumos.  
 
Cântăreaţă, pictoriţă şi textieră, cu har în toate, trebuia să aleagă şi a ales inspirat muzica. Un an de zile, din 2000, a cântat cu formaţia „Direcţia 5”, pentru ca, în 2002 să imprime deja primul material discografic de studio cu genericul „Flăcări” pe care e cuprins şi primul şlagăr al ei, „Ard în flăcări”. Nu trece timp îndelungat şi lansează un al doilea album numit „Inseparabilii”, pentru care, datorită unui mare succes de vânzări, cucereşte un disc de aur. Urmează, în aceeaşi cadenţă de prolificitate, discurile „Pentru tine” şi „Ispita” în care se semnalează o schimbare a stilului muzical ce-i va aduce consacrarea în universul muzical românesc. Şlagăre precum „Nu mai am timp”, „Lasă-mă să cred” sau „Anicyka Maya” vor urca în topul preferinţelor muzicale ale noastre şi nu au coborât de atunci. În anul 2010 lansează material discografic „Jocul seducţiei”, precedat de două extrase pe single, „Balalaika” şi „In My Bedroom” şi realizat graţie colaborării artistei cu mai mulţi şi diferiţi compozitori.  
 
Concomitent şi în armonie cu muzica, Anna Lesko dovedeşte o plurivalenţă de talente, primul dintre ele fiind pictura, rod şi al unei pregătiri speciale cu maeştrii Sabin Bălaşa şi Mircea Novac. Fireşte, astfel de îndrumări de înaltă competenţă, nu puteau să nu decurgă în creaţii plastice apreciate. Ceea ce s-a şi întâmplat, unele dintre acestea fiind chiar expuse la Muzeul Național de Artă al României. De asemenea, Anna Lesko este o sensibilă compunătoare de texte pentru cântec. Deopotrivă cu înclinaţiile artistice, temperamentul de neistovită vivacitate nu o putea ţine departe de spaţiul activ civic al ţării şi se implică în campania umanitară „1001 România”. Va f, totodată,i distribuită în unele spoturi publicitare.  
 
Deşi atât de tânără, întreaga viaţă a artistei Anna Lesko e o lungă odisee. Necrezut fapt, luând în considerare că artista este cunoscută pentru înmlădierile sale de balerină în jocul sceni: în copilărie avea probleme severe la coloană! Pentru ameliorarea lor, Anna Lesko trebuia să execute sub program avizat exerciţii de gimnastică zilnice. De aici porneşte pentru ea o pasiune de dans devenită azi un ideal de viaţă. A intrat într-un ansamblu de dansuri populare la care, însă, a renunţat foarte curând, din două motive: presupuneau un efort istovitor, iar nu dansul popular ar fi îndeplinit pentru ea coordonatele unui ţel. O atrăgea dansul clasic şi de aceea s-a transferat la o trupă de balet pe care a însoţit-o în România la vârsta de şaptesprezece ani, ca dansatoare. N-a fost aceasta numai ocazia vizitării unei ţări de către viitoare stea a spectacolului muzical, ci şi a unei spontane evaluări a ceea ce-şi doreşte de la viaţă. În primul rând i-a plăcut foarte mult România şi, hotărâtă cum este nu a avut nevoie de mult timp pentru ceea ce alţii ar s-ar reţine ca o efemeră admiraţie: s-a mutat pur şi simplu într-o nouă ţară ce va deveni ţara ei. A învăţat în termenul tuturor recordurilor limba română, şi a fost sfătuită de cel care-a meditat-o în învăţarea acestei limbi să facă studii juridice. Cu inevitabile dificultăţi, pentru că oricât de capabilă era să înveţe bine limba, nu se poate spune decât că a învăţat-o la nivelul comunicării de uzuală elementaritate. Şi totuşi a absolvit Dreptul. Simultan a aprofundat studii de arte plastice.  
 
Proiectele muzicale încep în anul 2000. „Direcţia 5” succesele discografice, spectacolele fervente, înflăcărate, colaborările cu celebri compozitori, colaborarea cu televiziunile, cu radioul, realizarea de videoclipuri, atrag succesul notabil, premii, distincţii, dragostea publicului, clasarea în partea superioară a topurilor... concerte pretutindeni în ţară şi peste hotare.  
 
Tânăra, seducătoarea cântăreaţă Anna Lesko este în acest moment în drum ascensiv, nu la punctul opririi în deşirări de biografii, fapt fericit pentru toţi iubitorii de ea şi de muzica admirabilă pe care o cântă. Iar aceştia nu sunt nici puţini, nici ultimii! Artista Anna Lesko e tot mai frumoasă, mai „strângătoare” de fani, fără să aibă nimeni de pierdut din acest motiv, deoarece aceeaşi artă şi aceiaşi creatori sau interpreţi de artă pot fi iubiţi de un infinit număr de iubitori ai lor, neexistând în aceasta nicio pierdere ci numai succes, frumuseţe, iubire. Despre ce altceva este vorba în cântecele Annei Lesko?!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Anna Lesko. Neîncrederea în a fi altceva decât ceea ce este / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1498, Anul V, 06 februarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!