CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1495 din 03 februarie 2015        Toate Articolele Autorului

Victor Rebenciuc. Exclusivă omenie definită în adevăr, dreptate şi valoare
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Generând şi urmând armonia umană, arta actoriei, în diversele forme vii ale traficului luminos şi luminător de spirit păşeşte cel mai larg din real în imagist, încorporând şi explodând cea mai densă energie, împânzind coloristica vieţii în splendoarea ei cea mai rară! Peste alegorie şi figuraţie, marii actori recreează actul vieţii, sunt expedienţii propriilor meditaţii şi propriilor trăiri, în faptele de meditaţie şi trăire ale eroilor pe care îi joacă. Deopotrivă liberă şi studiată, permutarea actorului în tipul personajului adună în ea forţă, inteligenţă, ştiinţă, dăruire, har, muncă… 
  
În toate aceste coordonate ale profesionalismului slăvit de şi prin sine, ancorate într-o seriozitate sistematică în planul artistic, civic şi personal, rezidă multiple motive de a aşeza o ilustră personalitate ce-şi merită elogiul absolut al Thaliei şi respectul veridic al semenilor de breaslă, al colectivităţii, al tuturor: actorul Victor Rebenciuc. În temelia spiritului acestui mare artist şi mare om e numai şi numai spirit, iar deasupra, la culmea faptelor sale de viaţă şi de artă sunt stările fructificate ale spiritului, nenumăratele roluri jucate şi remarcabilele poziţii ori fapte în orizontul civic. 
  
Este semn de coroană pe fruntea unei astfel de personalităţi contemporane, coroană nu de lux, de accesoriu extravagant, ci coroană aleasă, de conştiinţă, de cuvenită cinstire a unei vieţi trăite curat, cinstit, eroic şi pentru strălucită laudă a unei cariere actoriceşti veritabile, încercuite de nimbul istoriei teatrului şi cinematografiei româneşti. O viaţă febrilă, o viaţă de glorie profesională, o viaţă de nobilă moralitate e cea a maestrului Victor Rebenciuc, avându-şi în sine măreţia la care nimeni nu urcă fără înalte haruri şi purtări fără umbre în societate. 
  
Născut pe 10 februarie 1933, la Bucureşti, actorul de film, teatru, radio, televiziune şi voce, fost rector al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale”, între 1990-1996 şi director al Teatrului „Bulandra” între 1996-1998, maestrul Victor Rebenciuc şi-a cucerit meritul de a-şi avea numele cu deosebire destinat rândurilor de aur ale istoriei artelor Thaliei din România. Poate că în spiritul său s-au aşezat ca temelie încercările purificatoare ale vieţii încă din copilărie şi de aceea gândurile şi faptele sale au azi un maximum de sinceritate, o claritate, o ţintă dreaptă şi o consecvenţă. A copilărit fără ocrotirea paternă, tatăl său Gheorghe Rebenciuc numărându-se printre ostaşii căzuţi în Bătălia de la Stalingrad. A crescut împreună cu Aurel, fratele său, în grija mamei şi bunicilor materni, în condiţii materiale ades precare. Experienţele de viaţă i s-au adunat pe aceast suport de receptivitate tristă a ei într-o colecţie sufletească de aspiraţii şi făptuiri cu exclusivă omenie definită în adevăr dreptate şi valoare. A urmat cursurile Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București, clasa prof. Aura Buzescu și Beate Fredanov. Actor la Teatrul „Bulandra” din 1957, joacă și la Teatrul Național București, Teatrul Mic, Teatrul Național din Cluj Napoca și Teatrul „Arca”. A avut o prezenţă incisivă de opinii faţă de politicieni, după evenimentele din 1989, pe care o menţine la modul activ obiectiv şi public, până azi. În anul 2004, la cea de a treia ediție a Festivalului Internațional de Film „Transilvania”, a primit Premiul de Excelență pentru întreaga carieră. În același an a fost declarat de către criticii de film din România (Retrospectiva Filmelor Anului) cel mai bun actor din 2004 pentru rolul din filmul „Niki Ardelean, colonel în rezervă”, de Lucian Pintilie. În 2008, la aniversarea a 75 de ani de viaţă, Editura „Humanitas” a lansat cartea „Victor Rebengiuc - Omul și actorul”, scrisă de criticul Mihaela Michailov și jurnalista Simona Chițan. Volumul e o înmănunchere de interviuri cu actorul, cu soția sa, Mariana Mihuț, și fiul, Tudor Rebengiuc. În 2011 a apărut pentru prima dată într-un videoclip muzical, interpretând rolul unui rege în materialul video pentru melodia „Copilul care aleargă către mare” a formației lui Tudor Chirilă, „Vama”. Scenele au fost filmate la Cazinoul din Sinaia și pe malul Mării Negre. A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”. 
  
Încercările generale de întocmire a biografiilor exacte cu fir cronologic ale operelor eminenţilor oameni de valoare, fără atenţie şi documentare riguroasă îşi fac un titlu de metodă nescutită de erori ori omisiuni mai mult sau mai puţin îngăduite. În ce îl priveşte pe maestrul Victor Rebenciuc ar fi contrar opiniilor sale un astfel de demers în care se riscă nu numai divulgarea neputinţei, dar şi extinderea în ireal, simplificarea ori exagerarea faptelor de viaţă, cuget şi artă ale unei personalităţi. S-ar face din opera unui mare maestru şi om de omenie care este Victor Rebenciuc o tiradă cu formă fără densitate. De aceea, în electismul indefinit în număr, ci evidenţiat în valoare, despre maestrul Victor Rebenciuc se reţine cu simplitate şi deopotrivă elocvenţă o vastă coroană cu roade pe toate ramificaţiile sufleteşti, profesionale, umane. 
  
Profund diferit de tot, maestrul acordă valoare superioară conferirii de către Majestatea Sa Regele Mihai a decoraţiei regale „Nihil Sine Deo”. Înmânată de către Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare Margareta, la Palatul Elisabeta pe 28 februarie 2013, în numele Majestăţii Sale Regelui, această decoraţie înstelează viaţa şi activitatea maestrului Victor Rebenciuc, o personalitate între oamenii de valoare din domeniul social, ştiinţific, educaţional, cultural, spiritual, economic, politic şi militar, „care au un respectabil număr de ani în profesie sau au realizat o performanţă de înalt nivel, au avut o iniţiativă ieşită din comun, au dat dovadă de generozitate şi spirit de răspundere, au folosit puterea exemplului personal pentru a îmbogăţi prezentul românesc”, aşa cum este stipulat în criteriile de conferire a decoraţiei. 
  
Întreaga viaţă a maestrului Victor Rebenciuc e un travaliu de îngemănare a unor multiple viziuni, aspiraţii şi acţiuni coerente, pasionale, ferme, veritabile şi indiscutabile în exterioritatea adevărului uman, dreptăţii umane, valorii operei umane! Într-o viaţă de om, toate acestea se încheagă pe o gigantică scară a urcării sale de la pridvor la arcul bolţii ei pe care se înşiruie marile personalităţi ale neamului. Nu se poate delimita domeniul de excelenţă care l-a făcut pe maestru remarcat, pentru că oglindirea cu rigoare a întregii sale vieţi stă în raţionamentul generalului. Drept fundare axiomatic pe valoare, întreaga biografie de până azi a sa are însuşirea de operă! 
  
Cercetările globale în istorie sunt greu de efectuat cu eficacitate, dar maestrul Victor Rebenciuc nu solicită căutări infinitezimale deoarece o personalitate puternică şi cu vizibile prezenţe în spaţiul public românesc îşi clădeşte singur, prin meritul său, un portret apreciabil în faţa căruia o ţară îşi aşterne o mândră plecăciune! Iar maestrul Victor Rebenciuc este una dintre marile personalităţi din toate timpurile, ale României! 
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com) (foto Daniel Angelescu) 
  
Referinţă Bibliografică:
Victor Rebenciuc. Exclusivă omenie definită în adevăr, dreptate şi valoare / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1495, Anul V, 03 februarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!