CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Portret >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1490 din 29 ianuarie 2015        Toate Articolele Autorului

Julia Jianu. Frumoasă artistă moldoveancă pietreană...
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Umbra Pietricicăi e azi şi dintotdeauna o armură plumburie ce-mbracă oraşul de la gleznele muntelui, Piatra Neamţ. Nu e adânc văzduhul căci muntele-l ajunge şi-l sărută cu sărut împietrit din timpuri fără ani, mai vechi decât omul! Cât văzduh învăluie Pitricica de când s-a născut copilul fluid al pietrei, din lavă fierbinte, răcită sub nori…! De câte ori s-a sărutat piatra cu vântul tăiat de ea sus, la cer, de câte ori soarele a încălzit-o şi a iubit-o în raze, braţe ale sale, de câte ori a împlăpumit-o alb sub zăpadă, iarna… Câte păduri au înverzit şi cărămizit muntele…!  
 
Însă, doar mările verde-auriu-căprii, cu răsăritul lucitor în larg, cu veselia înfiorată sub ţărmuri, cu puncte de smarald în valuri, mările ochilor unei frumoase fete moldovence pietrene, Julia Jianu i-au dat muntelui două oglinzi! De atunci, muntele îşi înviorează cu rouă, ploaie ori cristale de gheaţă redingota îmbrădită, îşi scrobeşte gulerul dantelat şi bătut cu stele sum bărbia granitică, îşi aşează feşcheş jobenul vioriu din ţesătură de cer şi-o aşteaptă cu dragoste pe Julia, căci muntele iubeşte în taină, cu iubire de luceafăr, trupul balerin şi spiritul infinit, obrajii trandafirii, fruntea de lună şi ochii de soare, picioarele din filon dăltuit, mijlocul pentru cingătoare de flori , umerii pentru salbă de doruri, gură de cântec lin ca vioara!  
 
Julia Jianu, frumoasă şi veselă fată moldoveancă pietreană, fermecătoare glăsuitoare de melos de auzit cu visul a îndrăgostit muntele de ea, pe când ea nu-i asemenea de statornic înamorată de el, încât numai sub umbra lui să-şi alunece corpul şi doar în spiritul lui să-şi zboare inima! Julia Jianu e artistă, iar dragostele sale sunt mistuite într-o aburoasă taină şi nu pot avea prelungite răgazuri, căci scenele îi răspândesc Juliei timpul pe lungile drumuri din ţară. De aceea când ea iubeşte pe cineva, altcineva rămâne singur!  
 
Şi-a căutat locul ei în văpăi, nu l-a aflat din întâmplare, şi-a cucerit succesul fructificând harul, muncind, studiind, acumulând experienţe, nu trezindu-se brusc într-o zi, cu un dat din cer! Aceasta-I Julia, artista moldoveancă pietreană, frumoasă, ce-a îndrăgostit de ea muntele!  
 
S-a născut la Piatra Neamţ, unde şi-a făcut studiile liceale, profilul filologie-istorie. Este licenţiată a Facultăţii de Filosofie, specializarea Pedagogie, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. S-a pregătit timp de şapte ani cu profesorul de jazz Romeo Cosma, la „Studioul de Jazz şi Muzică Uşoară” al Casei de Cultură a Studenţilor din Iaşi. A luat, de asemenea, timp de un an, lecţii de canto cu maestrul George Grigoriu. Acum şi de aici, pasul Juliei îşi află punctul cardinal al muzicii care o va călăuzi. Va participa la peste douăzeci de festivaluri din ţară şi străinătate, cucerind premii şi consolidându-şi afirmarea. Dintre ele sunt notabile cu deosebire Festivalul Internaţional Comemorativ „Ion Aldea Teodorovici”, de la Chişinău, Festivalul „Florentin Delmar”, de la Focşani, Festivalul „Steluţele Mării”, de la Mangalia, Festivalul „Gaudeamus”, de la Braşov.  
 
Momentul cheie al carierei sale artistice se iveşte în iarna anului 1998, când s-a format trupa „Exotic”, la Constanţa. Primul spectacol în formula de trei fete a fost susţinut în faţa a peste două mii de oameni. Urmează primul single „Sexxy, sexxy, ştiu că mă vrei”, piesa beneficiind şi de primul videoclip de pe piaţa muzicală a unei trupe de fete (trupa „Exotic” a fost prima trupă de fete din România). În componenţa ei, Julia a activat timp de trei ani, în care s-au scos pe piaţă două albume: „Sexxy” şi „Pasional”.  
 
După „Exotic”, într-o logică a ascensiunii valorice, Julia Jianu va compune alături de Claudia o trupă nouă care va cunoaşte un succes fulminant, trupa „Sexxy”. Succesul ei a statornicit-o pe piaţa muzicală patru ani, timp în care a imprimat albumele „Pentru tine”, „Symbol”, „Sexxymenthal”. După şapte ani în care Julia Jianu, alaturi a lansat cu trupa sa multe hituri cum ar fi „Sexxy, sexy”,”Un sărut”, „Vreau un pupic”, „Uită-mă”, „Nu te mai vreau”, „Mi-e dor de tine”, „Este ziua ta”, „Sexy şi rea”, „E treaba mea”, trupa se desface, fiecare dintre interprete alegând să cânte solo, întâi cu trupa de instrumentişti, primul spectacol fiind în Afganistan, unde au susţinut recitaluri pentru militarii români şi străini cantonaţi în aceast teatru de operaţiuni. Primele single-uri din cariera solo, ale Juliei sunt: „Refren pentru inima mea” şi „Silent time”.  
 
Artista fermectoare Julia Jianu a cântat în multe turnee în ţară şi străinătate, dintre care mai importante sunt cele din S.U.A., în Las Vegas, Los Angeles, Atlanta , Clevland etc. Nu pot fi neevidenţiate nici turneele de concerte din Austria, Spania, Germania…  
 
În toată cariera sa artistică de până azi, Julia Jianu a imprimat albume muzicale în variantele de trupă „Exotic” şi „Sexxy”, single-uri cu videoclipuri, care au încântat şi continuă să încânte, cel mai recent dintre ele nefiind, în speranţa numeroşilor admiratori, ultimul, ci prag spre un altul, pe cât de aşteptat, pe atât de nedezamăgitor (dezamăgirea ar fi imposibilul absolut în tot ce se referă la Julia Jianu, frumoasa artistă moldoveancă pietreană!). Atât de tânără şi înfiorată de o energie despre care nu va crede niciodată nimeni că ar putea da semnale de epuizare, Julia este una dintre artistele noastre cuceritoare!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Julia Jianu. Frumoasă artistă moldoveancă pietreană... / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1490, Anul V, 29 ianuarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!