CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Patrimoniu >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1489 din 28 ianuarie 2015        Toate Articolele Autorului

Alteţa Sa Regală Principele Radu al României. Lira Thaliei
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Fiecare artă îşi are o liră a sa, fireşte nu una şi aceeaşi cu cea rapsodică. Lira Thaliei e scena! Ea simfonizează înaripat spiritul actorului, îi cântă fluviul de idei şi îi configurează pastelat coloristica personajului. Între personalitatea actorului şi rol nu e o vastă spaţialitate, ci câţiva metri de scenă, în care se desfăşoară o lume. Lira muzicală e vulturul sunetului, dalta e lira statuii, candelabrul e lira trupului fragil al balerinei...! Ce e, atunci, actorul?! Un deget înfiorat ce alunecă precum nisipul din pumn, din viaţa lui în viaţa eroilor pe care îi joacă, pe strunele lirei propriului timp! Ei, actorii, multiplică lumea de jos în mai multe lumi înalte, şi le cântă! 
  
Alteţa Sa Regală Principele Radu al României, cunoscând densa energie a atracţiilor Thaliei, rara, mirabila frumuseţe a lor, în adâncimile conştiinţei le păstrează azi o graţie aparte. Ea nu a fost niciodată insesizabilă. Sentimentalismul cu izvor şi profunzimi valahe dovedeşte ataşamentul spiritual al Alteţei Sale Regale faţă de actori. Nu îi uită nici o clipă, nici atunci când sunt aniversaţi, nici când ne lasă mai singuri, plecând pe rând la pururi misterioasele depărtări de conştiinţa umană, peste văzduhul ce le cuprinde stelele pe albastrul sticlos, infinit. Nu a uitat niciodată pe vreun actor, este alături de Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare Margareta a României, spre a-i omagia şi a le înmâna distincţii regale în numele Majestăţii Sale Regelui Mihai, îi elogiază personal, preschimbă fiecare ocazie de întâlnire cu ei în moment plăcut şi fericit de revedere. 
  
E rară şansa unei bresle cum e cea a actorilor români, de a fi iubiţi şi sprijiniţi de un principe, cu onorantă solidaritate! Sub filamentele izvorului de lumină, umbrele zenitului sunt învinse! În lăncii docile ale unei asemenea lumini e preschimbată iubirea Principelui pentru actori. Un neistovit spectacol e mereu tânăr, imbatabil în ecouri adânci istorice, căci actorii aici îşi menţin nemurirea! Bucurându-se azi de iubirea protectoare a principelui român, gemenele astre, teatrul şi filmul se bucură, de asemenea, de o receptivitate unipolară în generozitate înmiită de iubire, din partea Alteţei Sale Regale Principelui Radu al României. Rar, în lumea acestui început de veac şi de mileniu sunt artişti ai unei ţări peste care să se pulverizeze respectul atât de iluminat, al unui principe! Acesta-i un elogiu numit făr-a greşi, fratern! Cu atât mai înnobilat şi vital maeştrilor actori! 
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com) În imagine : ASR Principele Radu al României, UNATC - 30 de ani, Palatul Elisabeta, 10 iulie 2014 (foto, Daniel Angelescu) 
  
Referinţă Bibliografică:
Alteţa Sa Regală Principele Radu al României. Lira Thaliei / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1489, Anul V, 28 ianuarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!