AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1484 din 23 ianuarie 2015        Toate Articolele Autorului

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Educaţia copiilor nu s-a dovedit a avea curs într-o fructificare exhaustivă, mai curând ori mai târziu, dacă decurge din spaţiile ermetice ale „tocilarului” - aici nu se strâng învăţăturile ca roade, bob cu bob, ci se înşfacă din brazde sau claie! Or, dragostea de a vedea, auzi, examina şi şti nu e nici lineară, nici cu grămada, e suplă, ageră, vie, înfloreşte în lăncile curiozităţii şi-n atracţii, uneori chiar indiscernabile, dar în măsură să stimuleze reacţiile afective născânde în final de cunoştinţe sau îndemânări practice. Întocmai pentru aceasta, Opera Comică pentru Copii edifică valenţele voioşiei şi plăcerii, drept constructiviste, cu aripi, departe de angoasele şi robusteţele oloage ale tocitului. Aceste stări de spirit asaltează ca viforul scena ei, iar de aici adâncul afectiv copilăresc. Augustă şi relevată, opera ia aici la ţintă uşa spre inimă, ca floarea fereastra ochilor!  
 
24 Ianuarie, zi naţională, nici ea scăpată de discursul festivist, de ovaţii cu muchii de tribun politic, îşi reabilitează azi aura, la Opera Comică pentru Copii. Preexistenta şi regăsita zi însemnată prin aparţinerea de memoria înfiorată a istoriei fiinţei naţiunii, la propria aniversare readuce întocmai ceea ce a hrănit-o până azi spre a rezista cu vivacitate arzătoare lăuntric: vasta, magnifica operă, poemul şi muzica îmbuchetate în lirism, fantezie, dinamism descriptiv, sincronizate în imagini scenice deopotrivă meditate şi în act.  
 
Melosul clasic activează astfel o mirabilă incursiune în adâncul rai copilăresc, gândită de merituoşii oameni de valoare ce-şi asumă programul Operei Comice pentru Copii. Iată o admirabilă oglindire a splendorilor operei, cu fascinantă interpretare de către artişti: un spectacol sărbătoresc pentru copii şi, fireşte, pentru toţi, căci muzica e a unui timp fără ani, neîncadrând spiritualitatea unei vârste fixe. Iar spectacolul acesta poartă în sine semnificaţia unică a unui sentiment naţional, Unirea Principatelor Române. Extazul copilăresc se cere în explozie manifestat. Universul cristalelor lor sufleteşti palpită în coloristica roz a filonului perpetuu al umanităţii. În aceasta se conturează adevărul care explică ceea ce făptuieşte Opera Comică pentru Copii, în numele spiritului ce depinde de azi cum se întronează în destinul uman, spre a purta pe fiecare în viitor!  
 
Opera Comică pentru Copii va „replocama” Unirea, în solemnitatea actului artistic! Istoria împlinită a zilei de 24 ianuarie, nu numai necesară ca act istoric ci şi ca act de conştiinţă se va derula într-o „lecţie” vie de spectacol muzical, galant, rezidând în sporirea dragostei pentru istorie prin dragostea pentru muzică şi atracţia acolo unde spectacolul este veritabil: opera! Soliștii, alături de tinerii muzicieni Matei Bucur Mihăescu (pianist și compozitor) şi Octavian Ioan Pîrlea (violonist) vor susține un concert - lecție, dedicat copiilor, marcând astfel împlinirea a 156 de ani de la Unirea Moldovei cu Țara Românească, sub domnul Alexandru Ioan Cuza, în 1859. Cu acest prilej, va fi inaugurat și noul pian Kawai care va acompania de acum spectacolele instituției.  
 
Evenimentul are loc sâmbătă, 24 ianuarie, la ora 11, în Foaierul Alb al Operei Comice pentru Copii, Calea Giulești nr. 16. Biletele se achiziționează prin reţeaua bilete.ro. Privitor la eveniment, celebra soprană Felicia Filip, managerul instituţiei spune: „Un moment istoric precum Unirea Principatelor rămâne întipărit în memoria generațiilor întregi de români și merită sărbătorit an de an, cu fastul ce i se cuvine. Bucuria Unirii este însă, pentru noi, prilej dublu de sărbătoare, întrucât inaugurăm, cu această ocazie, pianul Kawai ce va însoţi de acum înainte spectacolele desfășurate la Opera Comică pentru Copii. Vă invit să luați parte la acest concert extraordinar și să rememorăm, împreună, cu emoție, o zi însemnată din istoria neamului nostru”.  
 
Programul concertului extraordinar include lucrări cunoscute ale unor mari compozitori: Giacomo Puccini, W. A. Mozart, Gaetano Donzetti, George Enescu, Tiberiu Brediceanu și alţii. Soliştii Operei Comice pentru Copii care vor evolua în cadrul evenimentului sunt: Ioana Bitere (soprană), Raluca Oprea (soprană), Vicențiu Țăranu (bariton) și Daniel Filipescu (tenor), acompaniaţi la pian de Mădălina Florescu și Adela Lorincz.  
 
Musicalul „O noapte furtunoasă” pe scena Operei Comice pentru Copii  
 
Până la sfârșitul lui ianuarie, continuă reprezentațiile unuia dintre cele mai îndrăgite și longevive spectacole din repertoriul Operei Comice pentru Copii, „O noapte furtunoasă”. În regia lui Mircea Diaconu, celebra piesă scrisă de I.L. Caragiale este adaptată publicului tânăr, rămânând an de an în actualitate. „(…) sunt ani mulți de când se joacă pe scena Operei Comice pentru Copii. Meritul pentru succesul piesei este al trupei care izbutește să mențină spectacolul la fel de proaspăt ca la premieră.”, declară Mircea Diaconu, regizorul piesei. „Promovarea valorilor românești este o datorie de onoare pe care ne-o asumăm cu responsabilitate și o îndeplinim cu drag. Piesa unui remarcabil dramaturg român, regizată de un mare actor român, pentru cel mai îndrăgit public român: copiii noștri - aceasta este «noaptea furtunoasă» și actuală pe care vă invit să o vizionați la Opera Comică pentru Copii.”, menţionează, de asemenea, soprana Felicia Filip.  
 
Conducerea muzicală îi aparține lui Ciprian Teodorașcu, iar scenografia, care construiește subtil atmosfera Bucureștilor de altă dată, poartă semnătura Vioricăi Petrovici.  
 
Programul reprezentațiilor lunii ianuarie cu musicalul „O noapte furtunoasă” este următorul:  
 
Luni, 26 februarie: orele 11.00  
 
Marți, 27 februarie: orele 11.00 și 13.00  
 
Miercuri, 28 februarie: orele 11.00  
 
Biletele se pot achiziționa prin rețeaua bilete.ro.  
 
Anul acesta, Opera Comică pentru Copii pregătește trei noi producții: „Peter Pan” (musical, premiera pe 13 februarie 2015), „Flautul fermecat” (operă, premiera pe 24 aprilie) și „Fetița cu chibrituri” (balet, premiera pe 5 iunie).  
 
Opera Comică pentru Copii este o instituție publică de cultură aflată în subordinea Consiliului General al Municipiului București. Unică în lume prin segmentul de public căruia i se adresează, Opera Comică pentru Copii a reușit până în prezent performanța de a câștiga peste 70 de premii naționale și internaționale la festivalurile de profil. Cu 60 de titluri de operă, operetă, musical și balet în repertoriu, instituția susține anual peste 200 de reprezentații atât la sediu, cât și în turneele naționale și internaționale pe care le desfășoară.  
 
Emil Pantelimon, Director Comunicare  
 
Opera Comică pentru Copii  
 
Email: operapentrucopii@gmail.com  
 
Oana Georgescu, PR Specialist  
 
Mobil: 0722.434.986. / 0744.654.838  
 
Email: oana_georgescu2003@yahoo.com  
 
www.operacomica.ro  
 
Articol scris de către Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Bucuria unirii , spectacol festiv, la Opera Comică pentru Copii / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1484, Anul V, 23 ianuarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!