CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1480 din 19 ianuarie 2015        Toate Articolele Autorului

Constantin Florescu. Romanţa, sensibilitate în absolutul ei
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Niciodată plasticitatea glasului romanţei n-a fost mai chemată de melomanii sensibili ce-şi văd spiritualitatea muncită cu intensitate, tulburată şi epuizată în spumele de zgomote ale cântărilor de azi. O anumită industrie impură de muzică actuală, pe atât de tristă şi degradată pe cât pare de exuberantă şi înflorită, e mult deplasată de pe orbitele estetice ale melosului cald al romanţei, nu o dată influenţând calitatea spectacolului de intenţii opulente cu un gen gros şi variabil de zgomot şi dezordine scenică! 
  
Faţă de searbăda speranţă că spectacolul muzical de altădată mai poate avea viaţă în faţa asalturilor profanatorii ale spectacolului validat de o categorie de public mulţumit cu arta inferioară, romanţa are răspuns invariabil. Muzica de mătase a romanţei e urzită în brocarte sufleteşti, cu iubire, dor şi patimă umană! Ea e glăsuită azi de interpretul Constantin Florescu pe o linie lirică foarte emoţionantă, melancolică, purtând sensibilitatea în absolutul ei! Nimic nou, dar nici nimic vechi, această voce poate că s-a zămislit spre a se intercala între iubitul Eminescu şi fericiţii ori triştii visători. 
  
Romanţa cântată de interpretul Constantin Florescu ia din carte poeziile lui Eminescu şi le aşează în rugăciune rarefiată şi purificată de cenuşa uitării de iubire! Tenace în aspiraţie, iubirea nu răzbate, parcă, în niciun cântec de azi, aşa cum răzbate în romanţele lui Constantin Florescu. Poezia lui Eminescu avea dintotdeauna în sine un drum augural în muzica împătimiţilor din dragoste, dar îl are şi azi, şi îl va avea după veacuri pentru că e poleită cu aurul muzicalităţii, iar glasul lui Constantin Florescu a poleit-o şi cu un ceva cvasisincronic din murmurul sufletesc al romanţei! 
  
În extensiune, romanţa cântată de interpretul de romanţe Constantin Florescu adânceşte atracţia melosului, în toiul muzicii fără pasiune. Fără vreun ţipăt repulsiv, insolubil în vibraţiile inimii, ci cu o mângâiere sonoră inegalabil de mătăsoasă! Romanţa aceasta topeşte în ea mângâierea şi iubirea. Astfel auzită, astfel simţită, astfel înţeleasă, ea este o odă spirituală a vieţii, îmbrăţişând toate trăirile umane în congruenţe cu atingerea oricât de puţin aspră a unui singur sunet muzical agresiv! Romanţa lui Constantin Florescu întinde umanul până la puterea maximă de a se trăi tot într-o voce şi a se rosti întreaga iubire şi patimă, în şoapta unui cântec! 
  
O poezie simfonică e întregul repertoriu de romanţe al maestrului Constantin Florescu. Dincolo de carte, poemul se cere caligrafiat în spirit, în primul rând. Or, nimeni nu săvârşeşte aceasta mai nobil ca romanţa, azi, îndeosebi, cea glăsuită mirabil de Constantin Florescu! 
  
În numele întoarcerii la vis şi iubire, marasmul muzical şi conglomeratul literar de acum au de dat piept cu romanţa prea frumos glăsuită de maestrul Constantin Florescu, dar ceea ce trebuie să facă televiziunile şi organizatorii de spectacol este să i se alăture într-un corp de gardă, căci singur Constantin Florescu nu are puterea de a înăbuşi asaltul zgomotului asupra dreptului la vis şi preferinţei la iubire a melomanilor! 
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com) 
  
Referinţă Bibliografică:
Constantin Florescu. Romanţa, sensibilitate în absolutul ei / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1480, Anul V, 19 ianuarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!