AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1479 din 18 ianuarie 2015        Toate Articolele Autorului

Sorin Ilieşiu. În răspunderea şi încrederea rosturilor naţiunii
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cunoaşterea, fie ea şi excesiv de rezumativă, a sufletului unui artist scoate adeseori gândirea creaţiei sale dintr-un abstract arid. Un fond de cunoaşteri a artistului are punţi de legătură mai directe către fondul de observaţii ale creaţiei sale. Nu poate fi vorba de amestecul de concluzii derivate din biografia creatorului de artă, cu nimic ce nu există în realitatea spiritului creaţiei sale, ci de firul unei corespondenţe vii între artist şi arta lui. Pe acest plan de raţionament sunt situate opiniile realizatoarei tv Lucia Hosu Longin în legătură cu cineastul, omul de cultură, una dintre cele mai prezente personalităţi româneşti în activitatea civică, afirmat ca susţinător al monarhiei constituţionale, ca formă de guvernământ în România şi iubitor al valorilor Familiei Regale a României, Sorin Ilieşiu: „Îl ştiu pe Sorin Ilieşiu din filmele lui. Este cea mai bună cunoaştere. Cel mai veridic atestat al atitudinii sale fără reproş în momente cheie ale luptei pentru democraţie de după decembrie 1989. Niciodată n-a creat nimic împotriva conştiinţei sale. Documentarul i-a fost o cale regală spre ceea ce trebuie să devină societatea românească după ce e limpezită de tot ce o desfigurează şi o murdăreşte. Este un luptător neînfricat pentru adevăr, de multe ori îl chem telefonic şi vorbim pentru că am nevoie de curajul, de curăţenia lui sufletească. (...) Nu există frontieră între filmele, cărţile şi gândurile lui Sorin Ilieşiu. Această integritate morală e o calitate rară la intelectualul român.  
 
Lucid, neînfricat, independent şi mai ales, implicat cu toată fiinţa şi cu toate armele sale în apărarea libertăţilor civice şi a porţiei de libertate din decembrie 1989, Sorin Ilieşiu rămâne un luptător de neclintit de pe poziţiile sale. Mă regăsesc pe aceeaşi baricadă.”  
 
Iată o rostire cu puterea argumentului, despre maestru Sorin Ilieşiu în care se află un spirit viu a tot - nimic din ce e în conţinutul real al făptuirilor sale artistice nu e separat de întreaga aşezare biografică a momentelor principale de viaţă, creaţie şi gândire. Regizorul, scenaristul, scriitorul, politicianul Sorin Ilieşiu vorbeşte aşa cum gândeşte, iar gândurile acestea, ca şi rostirile lor iau fiinţa din conştiinţă, nu din listă de scopuri. Toate faptele vieţii sale explică un mesaj nerespins de principiile omului corect şi artistului nobleţei romantice, geamăne profesionalismului împins spre perfecţiune. Şi mai dovedeşte că intensitatea vieţii nu e uniformă cu densitatea pietrei, cu atât mai adevărat în acest sens, în ce îi priveşte pe oamenii de valoare a căror personalitate nu e o linie mare, ci o explozie de raze între omul din realitate şi realitatea din om. Cu alte cuvinte, omul şi artistul Sorin Ilieşiu nu au fiecare o orbită a sa. Deşi om de omenie, comunicativ, blând, bun, ca orice om între oameni, cineastul Sorin Ilieşiu nu e un artist cu totul oarecare, ci un artist cu totul veritabil, autentic. Nici chiar între două dintre realizările sale artistice nu este nici simetrie, nici repetare mecanicistă. Toate au invariabilul ecou doar în adâncimea artei inedite a maestrului Sorin Ilieşiu şi numai a sa, iar cu acest sigiliu, niciun film la care contribuie nu e unul oarecare!  
 
S-a dovedit că vremile acestor tulburări sociale, acestor provocate deraieri de la adevăr, acestor scoateri la vânzare a istoriei, că neinteligenţa e mâna întinsă manipulării. Cât de profanatorii pentru demnitatea umană sunt aceste sape politice, o spune în formă de alertă şi condamnare maestrul Sorin Ilieşiu, nu o dată. Spusele acestea nu sunt pentru ele însele, ci pentru adeverirea ideei din ele, aşa cum ecoul nu este în contrasens cu sine ci lămureşte drumul şi fiinţa unui strigăt!  
 
În toate strigările publice ale maestrului Sorin Ilieşiu este topit idealul său: adevărul şi dreptatea istorică întru slujirea adevărului şi dreptăţii societăţii contemporane. Vegherea maestrului la aceste virtuţi şi implicarea directă prin discurs şi activitate, spre restaurarea vieţii româneşti, se răsfrâng în distincţiile ce i s-au decernat în perioada de după 1989, atât de îndelungată şi totuşi, din perspectiva opiniilor maestrului, încă tulbure, încordată, absentată de soarele restaurării: medalia Academiei pentru Devotament Naţional din Franţa (filiala din România), 1991; Crucea Casei Regale a României, însoţită de brevetul subscris nr. 54, conferite şi înmânate de M.S. Regele Mihai în cadrul unei ceremonii de la domeniul regal din Sinaia, 2008; Medalia Revoluţiei însoţită de brevetul nr. 77, conferite de Fundaţia Naţională a Revoluţiei din Decembrie 1989 – Timişoara, 2010 (această medalie a mai a fost acordată începând din 1990 unor personalităţi precum Papa Ioan Paul al II-lea, Regele Mihai I, George Bush, Mihail Gorbaciov, Lech Walesa, Vaclav Havel, Bernard Kouchner, Dennis Deletant, Ana Blandiana, Constantin Ticu Dumitrescu, Doina Cornea); Diploma de Excelenţă şi Placheta „Personalitatea anului 2011 pentru o Românie Europeană” conferite de Fundaţia Eurolink - Casa Europei, 2011 (această distincţie a mai fost acordată începând din 2001 unor personalităţi precum Mario Monti, Neelie Kroes, Mugur Isărescu, Daniel Dăianu, Călin Georgescu. Sunt distincţii care vorbesc despre personalitatea maestrului Sorin Ilieşiu, un stâlp în aliniamentul stâlpilor sufleteşti ai României pe drumul restaurării!  
 
S-a născut pe 12 decembrie 1955, la Baia-Mare, judeţul Maramureş, din părinţii Victor-Teofil Ilieşiu (profesor, poet, licenţiat în Litere şi Filozofie - Cluj, 1938 şi Teologie, Cluj 1945) şi Magdalena Ilieşiu (artist plastic). Căsătorit (1984), are un fiu, născut în 1986. Este licenţiat în Arte, Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Facultatea de Film şi tv, Secţia Imagine (a absolvit-o ca şef de promoţie în anul 1979). Între 1979-1990 a funcţionat ca director de imagine la Studioul Cinematografic „Bucureşti”, Buftea. Este autor de imagini a zece filme de ficţiune (format 35 mm), distinse cu premii naţionale şi internaţionale. Din 1979 este membru al Uniunii Cineaştilor din România. În 1990 a fondat primul studio video independent din România, denumit iniţial „VideoGDS”, apoi „VideoDialog” (maestrul a contribuit la înfiinţare ca membru al Grupului pentru Dialog Social). Este membru, tot din 1990 al Asociaţiei Ziariştilor Români (A.Z.R). În 1991 realizează primele emisiuni ale primului post tv independent din Bucureşti, „Soti”. Între 1994 şi 2008 este director al „VideoDialog”, între 1996 şi 2008 este director şi preşedinte al Fundaţiei „VideoMedia”, în 2000 este numit director general şi preşedinte al „Rofilm” S.A., Buftea, iar în anii 1998, 2000, 2003, 2005, 2007 este membru al juriilor Premiilor anuale A.T.P.R. (Asociaţia Profesioniştilor de Televiziune din România). Între 1990 şi 2008, maestrul este autor sau coautor (scenariu, regie, imagine) al unor filme documentare, distinse cu premii naţionale şi internaţionale. În perioada 1980-1987, maestrul a fost autor, ori coautor al unor filme încadrate în valul tematic al vremii de atunci.  
 
Pe lângă această vastă activitate de creaţie în orizontul cinema-ului şi televiziunii, maestrul Sorin Ilieşiu a acumulat între 1990 şi 2008 o semnificativă experienţă didactică, fiind conf. univ. La Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, Bucureşti (1990-2008); conf. univ. La Şcoala Superioară de Jurnalistică A.Z.R., Bucureşti (1991-2001); conf. univ. La Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea Bucureşti (1993-1994), decan al Şcolii Superioare de Jurnalism A.Z.R., Bucureşti 1995-2001). În 2005 obţine titlul de doctor (Magna cum laude) în Cinematografie şi Media (teza de doctorat: „Funcţia narativă a imaginii de film”, coordonator prof. univ. dr. Manuela Cernat).  
 
A fost (căci era obligat să fie) membru P.C.R., figurant, ordinar. După 1989 a activat ca membru al Uniunii Forţelor de dreapta, (membru în Consiliul Naţional, 2000) şi membru al Partidului Naţional Liberal (2001), din 2014, al Partidului Liberal Reformator. Din sfera activităţilor civice ale maestrului Sorin Ilieşiu sunt notabile: în 1990 aderă ca membru la Grupul pentru Dialog Social (1990), este membru fondator al Alianţei Civice (2000-2005)-membru al senatului Alianţei Civice, medaliat al Academiei, pentru „Devotament Naţional, Paris (Academie du Devotement National, Paris, „Medaille de bronze a titre de recompense pour services aux ouvres sociales et humanitaires”) 1991, membru fondator în Academia Civică (1997-2007)-membru al Consiliului Director, membru de onoare al Organizaţiei „Salvaţii Copiii - România (2000). Redactează „Proclamaţia pentru România”, din aprilie 2005 şi iniţiază „Apelul pentru România” (2005), i se datorează „Raportul (neoficial) pentru condamnarea regimului comunist din România ca nelegitim şi criminal”, publicat în octombrie 2005. Este ales vicepreşedinte Alianţa Civică, în 2005 şi definitivează „Apelul pentru condamnarea oficială a regimului comunist din România ca nelegitim şi criminal”, semnat de sute de personalităţi şi prestigioase ONG-uri (a fost lansat la 10 martie 2006, având ca anexă raportul neoficial). În 2006 devine membru al Societăţii „Timişoara” şi tot în 2006, membru în „Comisia prezidenţială pentru analiza dictaturii comuniste din România (preşedinte Vladimir Tismăneanu), fiind coautor al Raportului Final al Comisiei, în baza căruia, pe 18 decembrie, Traian Băsescu a condamnat regimul comunist din România, ca ilegitim şi criminal. În 2006, în calitate de autor şi semnatar al unui număr mare de români de pretutindeni, înaintează „Apelul pentru condamnarea internaţională a criminalităţii şi nelegitimităţii comunismului”, adresat Organizaţiei Naţiunilor Unite, Adunării Parlamentare, Consiliului Europei, Parlamentului European, Congresului SUA, Societăţii Civile din fostele ţări comuniste. În 2007 i se acordă Special Achievement in establishing a permanent historic record of „The abuses of communist regime” (Honorrary Romanian Consulship of Boston, Massachussetts).  
 
Maestrul Sorin Ilieşiu, cineastul care a ilustrat în prestigioasa sa operă artistică atâtea personalităţi ilustre, este oglindit la rându-i de propriile fapte, principii, rostiri. Face parte din rândurile românilor de valoare pe care societatea românească se cuvine a-i aşeza în răspunderea şi încrederea rosturilor ei, pentru că astfel de oameni de valoare o pot scoate la lumină şi speranţă!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com) (foto Daniel Angelescu: Sorin Ilieşiu decorat de Majestatea Sa Regele Mihai)  
 
Referinţă Bibliografică:
Sorin Ilieşiu. În răspunderea şi încrederea rosturilor naţiunii / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1479, Anul V, 18 ianuarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!