AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1474 din 13 ianuarie 2015        Toate Articolele Autorului

George Natsis. O muzică a tot...!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Compozitorul George Natsis a creat multe opere muzicale care sunt la preferinţele înalte ale melomanilor, cumulând şi dăruind în raportul echivalenţei iubirea şi nevoia de iubire prin muzică! În toate aceste compoziţii, melancolia este subordonată atributivă, firul de maximă conductibilitate a sentimentelor la resorturile sensibilităţii sufleteşti.  
 
Sunt compoziţii care simfonizează viaţa sufletească dincolo de fluxul trăirilor tipizate, omeneşti, într-o interioritate a omului lăuntric, numai şi numai ideal; sunt compoziţii care decodează pentru fiecare un mesaj, căci muzica-i pentru toţi. Prin această funcţie, operele compozitorului George Natsis in integrum au valoare expresivă pe lângă aceea stilistică, melodică. Ele spun ceva şi pentru activarea gândului, nu doar trec lin ca o mătase pe deasupra porilor lui. Or, aceste spuse nu sunt extrase din neant şi de aceea au legături profunde şi armonioase umane. Toate sunt fie o recurenţă a ce a fost trăit, fie o posibilă întâlnire cu o viitoare experienţă de viaţă, fie un ideal sublim uman.  
 
Asociată versului sau doar sunet muzical, orchestrat înalt de compozitorul George Natsis, muzica aceasta vorbeşte, iar vorbirea cântă la rândul ei în corul adânc sufletesc. Zisă muzică uşoară, nu e uşoară nicicum. E o muzică inteligentă şi cu suficiente elemente care îi conferă prestigiul de marcă. Valoarea pieselor compuse de George Natsis poartă în sine calitatea de a individualiza un stil. Ascultătorul care nu mistuie globalizat zgomotul ci examinează cu urechea urechii educate universul sonor muzical din fiecare microundă, înţelege în muzica lui George Natsis infinitatea şi vecia muzicii. Încât, fiecare poate lua fărâma de melodie soră cu fărâma de viaţă, cu fărâma de iubire, cu fărâma de patimă, cu fărâma de ideal.  
 
Raportat la universalitate, fărâma aceasta e uriaşă, iar pe lângă bunurile pentru viaţă e vis! Cine poate să compună o comoară muzicală? Dacă ar compune fiecare, umanitatea ar înfiinţa armonia universală! Dar omul nu e înzestrat cu aptitudinile de a se atinge de legile Universului!  
 
Atât cât e în condiţia artistului George Natsis, muzica uşoară şi nu numai muzica uşoară e o muzică a binelui, o muzică a speranţei, ca valenţe predominante, dar e o muzică a tot! Compozitor, pianist, orchestrator, dirijor aranjor al multor albume muzicale, acestea toate sunt elemente ale biografiei lui George Natsis, care filtrează tot deoarece în viaţa muzicianului nimic nu precede sau confirmă o ţintă şi o împlinire imperativă, în afara muzicii. Găsirea şi prezentarea în vogă azi a indiciilor colorate şi combinate din viaţa personalităţilor nu-l au în vedere pe muzicianul George Natsis, întâi pentru că e un artist de valoare care nu s-a expus cu extravaganţă în public, apoi pentru că orice descriere privitoare la artist, născocită sau nu, peste sau sub muzică ar deplasa cunoaşterea unui artist excepţional pentru istoria muzicii, în curiozitate cotidiană şi comună.  
 
O singură referire înscrisă mai mult sau mai puţin în categoria specificării de mai sus: a fost coleg la Şcoala Populară de artă cu regretata artistă Mihaela Runceanu. Vorbise cu ea la telefon în chiar ziua bestialului asasinat şi poate că această discuţie telefonică a fost ultima din viaţa interpretei. Poate asasinul îşi încorda în clipele acelea forţele monstruoase, poate clipeau atunci în conştientul artistei ultimele conexiuni cu lumea, poate viaţa ajunsese chiar în clipa închiderii telefonului la punctul terminus pentru Mihaela Runceanu, ce-şi lua fără să ştie ultimul rămas bun de la compozitor, după care avea să se declanşeze lupta în chinuri, cu sălbaticul…! Un cuvânt mai mult despre aceasta ar intra în antifrază. Fapt e că întâmplarea s-a consolidat în durere interioară pentru compozitorul George Natsis, iar discuţia telefonică dinaintea năpustirii bestiei asupra Mihaelei Runceanu simulează de atunci până azi, în imaginaţia muzicianului, o scenă de iad, în care se petrece o luptă pentru apărarea vieţii şi o întrupare a diavolului în om.  
 
Procedeul prin care George Natsis îndepărtează aceste impresii este reculegerea în amintirile muzicii. Savoarea e aleasă din viaţă, de către George Nastis, prin muzică. Muzica este pentru compozitor portbagajul montat la conştiinţă, care îi slujeşte să transporte în călătoria vieţii, viaţa însăşi!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com) (colaj foto: Sebastian Oros)  
 
Referinţă Bibliografică:
George Natsis. O muzică a tot...! / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1474, Anul V, 13 ianuarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!