CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1471 din 10 ianuarie 2015        Toate Articolele Autorului

Maia Morgenstern. Un ceva care subliniază nobleţea...
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
N-ar trebui ca frumuseţea să istovească ochii, oricât timp ar fi privită, n-ar trebui să cadă cadenţa inimii, oricâtă plăcere ar exalta-o, n-ar trebui să se lase obloanele peste minte, oricâtă inteligenţă ar încărca-o, n-ar trebui să ajungă niciodată iubirea în punctul terminus, oricât ar săgeta-o uitarea…! Ajunge privitul unei secvenţe de film, de teatru, unei emisiuni tv ori unei fotografii cu Maia Morgenstern, ca viaţa sufletească să peregrineze prin toate aceste stări sufleteşti, iar cuvintele frumuseţe, plăcere, inteligenţă, iubire să înveşmânteze în lumină chipul artistei, fără a se ajunge la emfază, oricât s-ar insista pe ele.  
 
Scrisul acordă un beneficiu cui îşi ia curaj să facă o creionare afectivă a actriţei Maia Morgenstern prin aceea că scapă cel puţin de sfială. Ceea ce depinde de rostire pentru aceasta, nu se poate realiza decât prin intonaţie, pe când scrisul are exclamaţii pornite din resorturi intime. Admiraţia faţă de cineva poate tulbura lăuntrul în singurătate cu sine, pe când glasul în rostirea admiraţiei intimidează şi invalidează ultima picătură de curaj!  
 
Actriţa Maia Morgenstern este frumoasă, plăcută, inteligentă, iubită! Ca o bucurie, ca o căldură a nimbului inimii iubitorilor teatrului şi cinema-ului! Născută pe 1 mai 1962, la Bucureşti, descinzând dintr-o familie evreiască, Maia Morgenstern a urmat Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” din Bucureşti, clasa prof. Dem Rădulescu, iar după absolvire, din 1985, până în 1988 va activa ca actriță la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț. În 1988 primește menţiune la Festivalului Naţional de Film de la Costineşti, pentru rolul Maria, din filmul „Maria şi marea”. În 1989 devine actriță la Teatrul Evreiesc de Stat, iar din 1990 joacă şi la Teatrul Național din București. Primeşte în anul în care se angajează la Teatrul Naţional, premiul UNITER pentru cel mai bun rol feminin, Medeea din „Trilogia antică” şi, de asemenea, Premiul Naţional „Lucia Sturdza Bulandra” pentru cea mai bună actriţă a anului 1990, în acelaşi film şi Premiul UCIN pentru rolul din filmul „Cei care plătesc cu viaţa”. În 1992 i s-a acordat „Les stars de demain”, la Geneva, pentru „Cea mai buna actriță”, Premiul Criticii, pentru rolul din filmul „Balanţa” şi Premiul AUR (Asociaţia Umoriştilor Români), pentru rolul din filmul „Balanţa”. În anul 1993 i se acordă mai multe premii: premiul revistei „Flacăra”, pentru rolul Ioana Nebuna, din „Cruciada copiilor”; Premiul Naţional „Lucia Sturdza Bulandra”, pentru cea mai bună actriţă a anului 1993, în rolul Haya, din „Ghetto”; „Ursul de Argint” la Festivalul Filmului de la Berlin, pentru rolul din filmul „Balanţa”; premiul „Theatre vivant” al Radio France International pentru cel mai bun spectacol în franceză - „Teatru descompus”; premiul UNITER pentru cea mai bună actriţă a anului 1993, în rolul Lola, din spectacolul „Astă seară: Lola Blau”; premiul „Felix” (European Film Awards) pentru rolul din filmul „Balanţa”. În 1995 este desemnată membră în juriul Festivalului de la Geneva, iar în 1996, în juriul Festivalului de la Salonic. În 1997 primește premiul „Irina Răchiţeanu Şirianu” pentru spectacolul „Dama cu camelii”, iar în anii 1988 şi 2000 este membră în juriul Festivalului de la Angers şi al Festivalului de la Monte Carlo. În anul 2004, Parlamentul European de la Strasbourg o desemnează „Actriţa şi Femeia anului 2003” şi tot în acest an primește premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul Emma, Londra, în rolul mamei lui Iisus din filmul „Patimile lui Hristos”. În 2010 este numită ambasador pentru Alianța Civilizațiilor în România, în 2012 devine societar de onoare al Teatrului Național din Bucureşti, primeşte „Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler”, în Franța şi devine manager al Teatrului Evreiesc de Stat București. În 2013 primește Ordinul Regal „Nihil Sine Deo”. În 2014 este membră în juriul Carnavalului de la Veneția…  
 
Regina Maria interpretată mirabil de Maia Morgenstern  
 
Documentarul artistic de lung-metraj, ,,Regina Maria”, „ultima romantică, prima femeie modernă”, cu scenariul şi regia semnate Sorin Ilieşiu, este o nouă oglindire emoţionantă a istoriei monarhiei şi regalităţii româneşti. Are o durată de cincizeci şi două de minute şi creionează figura luminoasă a ilustrei personalităţi istorice Regina Maria, conţinând şi un epilog de douăsprezece minute, în care Majestatea Sa Regele Mihai o evocă. Filmul a fost prezentat în afara concursului, pe 25 noiembrie 2011 la Astra Film Festival Sibiu, un festival de documentare referenţiale pentru Europa Centrală şi de Est. La ediţia din 2006 a acestui festival, varianta scurtă a filmului regizorului Ilieşiu a fost distinsă cu Premiul pentru cel mai bun film românesc. Titlul peliculei este ,,Câte ceva despre Regina Maria”, iar un alt scurt-metraj pe aceeaşi temă a fost realizat în 2002.  
 
Referitor la fotografiile care o reprezintă pe Regină, regizorul Sorin Ilieşiu afirmă că sunt subsumate mesajului celui mai reprezentativ ce descrie ,,colosalul potenţial cinematografic” al frumoasei şi expresivei noastre Regine. Aceste fotografii sunt considerate de către regizor drept cele mai frumoase care au existat vreodată cu vreo regină, redând cel mai expresiv portretul celei în jurul căreia s-au ţesut mituri legende, povestiri.  
 
Interpretarea textelor a fost încredinţată actriţei Maia Morgenstern, care reuşeşte prin intonaţia vocii expresivitatea, esenţialul complexei personalităţi a Reginei. Aşa cum remarcă maestrul Sorin Ilieşiu, combinaţia de însuşiri spirituale şi fizice ale Reginei Maria nu se poate regăsi la niciuna dintre ,,reginele” republicane: Elena Ceauşescu, Nina Iliescu, Nadia Constantinescu sau Maria Băsescu! Regina Maria este un simbol al ,,creativităţii, feminităţii, vrăjii, forţei, geniului - atât artistic, cât şi politic - delicateţei, superbităţii, sfinţeniei, credinţei, optimismului, reliogiozităţii, fair play-ului, romantismului şi modernismului, naturaleţei, maternităţii, umanităţii, nonconformismului, seducţiei, tenacităţii, raţionalismului, feeriei…”, spune regizorul.  
 
După rolul Maicii Fecioare din filmul lui Mel Gibson, „Patimile Lui Hristos”, Maia Morgenstern s-a aflat la o nouă provocare a superlativului profesional şi, lăsând să vorbească cele mai îndreptăţite voci, alături de Sorin Ilieşiu, actriţa a izbutit!  
 
Dar, rolurile de referinţă jucate în filmul şi teatrul românesc de admirabila artistă Maia Morgenstern sunt toate, iar cinema-ul internaţional a asimilat-o în istoria lui contemporană, în principal pentru rolul Maicii Fecioare interpretat în filmul magnific, „Patimile Lui Hristos”, şi nu numai. Maia Morgenstern e o actriţă pe care o întâlnim, o privim... ne bucurăm de vizionarea ei în roluri de teatru şi film, de ascultarea ei în rare ocazii de conversaţie la televiziune, dar o concizie de expresie care să o adeverească e numai în puterea iubirii. Cum doar în puterea iubirii stă portretizarea multor frumoşi, plăcuţi, inteligenţi, iubiţi artişti români!  
 
Tot ce a jucat şi a creat în interpretarea din filme şi teatru, artista Maia Morgenstern, nu este nicidecum neanalizabil, dar dacă analiza se reflectă doar într-o simplă alcătuire de cronică, ea poate avea ori părţi seci, ori enunţuri curente în forma ingrată comună care-i aşează pe toţi laolaltă. Actriţa Maia Morgenstern este cu totul distinsă şi ar avea însăşi o revilocvenţă în expunerea propriei personalităţi, pentru că nu deschide niciodată gura ca să nu vorbească inteligent! Înfăţişarea, cuvântul ei, sunt expresive în forţa de atragere de la sine a unei admiraţii, au o sobriatate ce nu demască asumarea superiorităţii ermetizante, în niciun caz, dar au un ceva ales în tot, un ceva care subliniază o nobleţe. O frumuseţe a caracterului ce îşi are resorturile într-o educaţie aparte. Maia Morgenstern are un timbru vocal ce impune blând la tăcere şi ascultare, vorbeşte rar, clar, lămuritor şi nu înlocuieşte gândurile cu vorbe false. Este sinceră, iubeşte viaţa şi-o trăieşte decent, frumos şi roditor în primul rând cu fructele scenei, iubeşte oamenii şi îi respectă, dar fără să comită niciun gest de forţă impune respect, tuturor!  
 
Actriţa Maia Morgenstern nu poate lăsa pe nimeni dintre cei îndeletniciţi cu scrisul cronicilor în afara unei implicări afective. Dar cuvintele se adună singure, chemate să vorbească despre ea! Ar fi o serie nesfârşită de modalităţi ale exprimării prin cuvânt, pentru mulţi, însă artista Maia Morgenstern are în tot o forţă de trimitere a cuvântului la o destinaţie în care culminează admiraţia şi abia de acolo merge el să fie scris!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Maia Morgenstern. Un ceva care subliniază nobleţea... / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1471, Anul V, 10 ianuarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!