CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Portret >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1466 din 05 ianuarie 2015        Toate Articolele Autorului

Anca Ţurcaşiu. Frumuseţe umană şi har rar
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cuvintele-nflorite nu-n flori ci-nflorite în crepuscule de nimb, însemnând cu zimţi luminători viaţa, pot scrie biografiile artiştilor. Florile acestea nu sunt sezoniere, istoria culturii şi artelor unui neam le este anotimpul, n-au ani, tinereţea necurmată le e singura vârstă! N-au preţ, frumuseţea nemuritoare le e marca nepreţuită ! 
  
Multe ar fi scăderile printre paginile zisei prese în care se încearcă fără şansă împroşcarea cu pete a artistei Anca Ţurcaşiu. Şi totuşi, acestea nu sunt nici măcar scăderi, ci cucernice slujiri în presa de scandal, la harapii istoriei spiritului naţional însuşi. În tristă bălăcăreală s-a vrut să fie aruncaţi mulţi dintre artiştii noştri, dacă nu cumva chiar toţi, ceea ce se vede şi de pe urma unei peregrinări prin nesfârşita lume internautică, în căutarea biografiei artistei Anca Ţurcaşiu. În această lume mult mai familiară cu divertismentul decât ospiciile de renume, artista Anca Ţurcaşiu nu scapă de a fi scoasă în evidenţă, dar care om frumos scapă?! 
  
De aceea, nu se pot lua ca repere portretele zidite din pricinile însetării de senzaţional. Este azi în faţă râvna de a păta pe oamenii de valoare, ceea ce nu înseamnă că această râvnă şi izbuteşte să-şi atingă planul, dat fiind faptul că aurul nu se pătează cu şi pentru nimic! Şi atunci, cum să fie posibil ca Ancăi Ţurcaşiu să i se clintească măcar un fir de nisip din nisipurile harurilor şi frumuseţii corporale şi spirituale ale sale?! 
  
Nu este posibil! Anca Ţurcaşiu e o artistă plurivalentă şi de aceea, o actriţă de musicaluri mirabilă. Timpul care dă zor tuturor nu se atinge de ea! În toată făptura sa, căptuşită interior cu pluşul harului nu e decât o frumuseţe la care timpul nu-i în stare a lucra altfel decât lustruindu-i şi mai strălucitor oglinda în care ea se înfăţişează deopotrivă privirii şi stărilor sufleteşti ale publicului iubitor de muzică şi film. Ea însăşi ar înceta să mai fie ea, dacă ar urma timpului contra tinereţii! 
  
Tinereţea este gravată ca o crevasă în filon de aur, pe anii vârstei artistei şi doar ea-i scrie vârsta azi, şi i-o va scrie totdeauna. Tinereţea-i pentru ea văzduh mistuit în inimă, lucire veselă şi răpitoare de inimi în ochi, surâs cald şi frumos pe gură, lumină albă întinsă ca o aură pe faţă; tinereţea-i vibrează tandreţe în glas, tinereţea-i aşterne sub porii vibraţiilor acestora o catifea ca să nu ţiuie ci să unduie în răsunet melodios…! 
  
Artista Anca Ţurcaşiu este omul frumos şi artistul fermecător, dar şi omul fermecător şi artistul frumos, dar şi omul şi artistul frumos şi fermecător…! 
  
S-a născut în anotimpul înfloririi cu flori şi cu veselii ale reînnoirii naturii, pe 8 mai, zi predestinată zorilor unei artiste ce va fi să înfrumuseţeze scena spectacolului românesc şi să sporească roadele peliculei cu muzicaluri foarte agreate de publicul nostru. A absolvit Şcoala Populară de Arte, secţia Muzică pop, Academia de Teatru şi Film din Târgu Mureş, promoţia 1994, secţia Musichall şi Şcoala postuniversitară MTP, specializarea Moderator tv, Ştiri. Sunt notabile în ce priveşte prestaţia ei, progresivă ca valoare şi experienţă din postura de moderator tv., divertisment, în cele ce urmează: „Magazin Duminical” (TVR, 1990), „Muzica pentru toţi” (TVR, 1991), „Ba da, ba nu” (TVR, 1992-1999), membru în juriu al emisiunii „Vedeta familiei” (TVR 1, 2009-2010), festivaluri de muzică, evenimente, festivaluri de modă, concursuri de miss, concursuri de divertisment (1990-2010), maestru de ceremonii al spectacolului de divertisment, din cadrul complexului hotelier Perla Majestic Grup (1999-2010). 
  
Ca actriţă a jucat roluri înscrise în cronologia reprezentativă a artei actoriceşti: Camelia, în filmul „De dragul tău, Anca”, regia Cristina Nicolae (1984), Tina, în filmul „Miss Litoral”, regia Mircea Mureşan (1990), roluri în scenete de televiziune, în musicaluri de televiziune în regia lui Tudor Mărăscu şi Ovidiu Dumitru (1990-2008), rol principal în musicalul „Are tata fată mare”, Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, regia Ion Lucian (1992), roluri principale în spectacole de revistă ale Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”, în regia lui Biţu Fălticineanu (1996-1998), Bianca, în sitcomul de televiziune „La bloc”, Pro tv., regia Răzvan Săvescu, 100 episoade (2005-2007), rol secundar în filmul „Decizii”, Acasă tv (2007), roluri Maestru de ceremonii şi Velma Kelly în musicalul „Cicago”, la Teatrul Naţional din Bucureşti, regia Richard Reguant (2005-2008), rol principal în musicalurile pentru copii „În aşteptarea lui Moş Crăciun”, la Opera Română, regia Gelu Colceag (2007-2008), Betty, în spectacolul „Interpretul”, regia Radu Gheorghe, la „Teatrul Foarte Mic” (2009). 
  
Ca interpretă de muzică pop sunt evidenţiabile, între anii 1986-2008: premii la festivalurile de muzică pop, Mamaia (1986, 1987, 1988), Amara (1986), Vilnius - Lituania (1992), Lahti - Finlanda (1993), Cesme - Turcia (1994); Album Electrecord (1989), Album „Best of Anca” (produs de Transglobal EMI, 2000), albume compilaţii pentru Crăciun şi de autor (2000-2008). Între 2005-2007: interpret pe albumele „Cutiuţa muzicală” 1, „Cutiuţa muzicală” 2, „Cutiuţa muzicală” 3 (cântece pentru copii, produse de Media Pro Music şi Liliana Ştefan; peste o sută piese imprimate pentru Radio. Între 2005-2010: interpret muzică pop în Orchestra condusă de Petre Geambaşu; filmări în emisiuni diverse la Tvr 1, Tvr 2, Tvr Internaţional, Pro tv, Pro tv. Internaţional, Acasă Tv, Antena 1, Antena 2, Naţional tv; turnee cu spectacole în cele mai multe dintre oraşele ţării, precum şi în America şi Canada, Israel, Rusia, Basarabia. 
  
Artistă foarte apreciată atât pentru rolurile jucate în musicaluri şi interpretarea pieselor muzicale, cât şi pentru mobilitatea şi eleganţa de dansatoare şi, de asemenea, pentru inteligenţa, spontaneitatea energia voioasă exprimate în arta moderării emisiunilor tv şi ca maestru de ceremonialuri, Anca Ţurcaşiu a participat la prima ediţie a emisiunii „Dansez pentru tine”, la Pro tv ca artist dansator concurent, a funcţionat ca profesor de canto şi actorie la grădiniţa Kids Club, între 2002-2010, a participat ca invitat în emisiuni de divertisment, talk show-uri, la Tvr 1, Tvr 2, Pro tv, Acasă tv, Antena 1, Antena 2, în perioada 2000-2010. Între 2007-2010 a reprezentat imaginea Casei de modă „Viada”. 
  
Orice ungher de biografie profesională a artistei Anca Ţurcaşiu, privit ca examinare cinstită şi competentă elucidează un punct de vedere unitar cu adevărul: tot ce a realizat în orizontul înzestrărilor sale artistice, a realizat cu măiestrie. Deopotrivă, din planul vieţii personale, Anca Ţurcaşiu a făptuit ceea ce e vrednic de fericire. Este un om vesel, un om cu bunătate în inimă, care nu se sileşte să facă o faptă bună pentru că aceasta decurge din omenescul pe care şi-l asumă în mod obişnuit, nu-l flutură în paradă caraghioasă, nu depune efort să fie amabilă şi plăcută celor din jur pentru că acesta-i este zidit în fiinţă, nu porneşte din gestica de complezenţă. 
  
De aceea, artista Anca Ţurcaşiu şi omul Anca Ţurcaşiu sunt una, iar aceasta-i frumuseţe umană şi har rar! Nimic mai grăitor întru dovedirea lor decât propriile mărturisiri ale artistei: „Lumea mea artistică a însemnat ca repere emisiunea tv. «Ba da, ba nu», filmul «Miss Litoral», sitcomul «La bloc», musicalul «Cicago» sau spectacolul de divertisment «Majestic». 
  
Îţi doresc să ai o călătorie cât mai plăcută în lumea pe care am creeat-o în cei 24 de ani de carieră şi să primeşti o mare parte din sufletul meu, din ceea ce sunt şi încerc să dăruiesc ca artist, fie că este vorba de televiziune, spectacol de teatru, de divertisment sau muzical!”. 
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com) 
  
Referinţă Bibliografică:
Anca Ţurcaşiu. Frumuseţe umană şi har rar / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1466, Anul V, 05 ianuarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!