CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Portret >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1465 din 04 ianuarie 2015        Toate Articolele Autorului

Doina Ghiţescu. Împreună, educaţia şi personalitatea
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În viaţa derapată câteodată în cea mai întunecoasă posomorâre care frustrează aspiraţia, dacă am înlocui ancora cu măcar câte o vorbire în duh şi haz inteligent a actriţei Doina Ghiţescu, ar decădea adâncul iadului ce-aşteaptă pe supărat cu gura prăpastiei căscată!  
 
Vocaţia înaltă pe care o are actriţa Doina Ghiţescu este intonaţia voioşiei în intertextualitatea unor glume citite din zâmbet. Dacă nu e observată când spusele îndesate cu spirit intră în largă eufonie cu râsul ei şi în totală concordanţă cu destinderea feţei pe care joacă o bunătate spulberătoare de umbre, privitul pierde gingăşia actriţei, lacună a multora…  
 
Cine prinde câteva terminologii poetice din umorul ei irezistibil rămâne o clipă mai atent, deajuns pentru a fixa imediat o fineţe a tot, desemnată să facă să se observe sub ea omul frumos, sensibil, inteligent! Umorul actriţei Doina Ghiţescu nu e cioplit cu toporul, ca butucii, e croşetat cu ingliţa, ca dantela!  
 
Întreg repertoriul actriţei, toată însumarea de roluri (unul dintre ele, ca să râdă şi cei ce nu râd, fiind într-un film cu titlu de pomină: „Funeralii fericite!”), nu este un inventar de procedee, figuri şi stilistică, este creaţie completă şi caracterizată de acurateţe. Cu atât mai mult avem de-a face cu o artistă plurivalentă şi aşa se explică faptul că spectacolele în care joacă umplu cu ea miezul desfăşurătorului.  
 
Inclusă în programul unui spectacol, actriţa Doina Ghiţescu lărgeşte considerabil relaţia dintre lumina scenei şi penumbra sălii de spectacol. De la o perspectivă denotativă, la un reper al succesului, actriţa Doina Ghiţescu e capabilă să salveze un program ajuns la un punct fără ieşire din anost, să repare o „pană” făcând să reintre în uz farmecul spectacolului ajuns dintr-un motiv sau altul în impas. Intrarea ei în scenă corectează din mers cauzele ce-au coborât amorţeala în sală, iar splendoarea artei spectacolului se reanimă!  
 
Altfel spus, actriţa Doina Ghiţescu marchează afectiv desfăşurarea unui spectacol. Astfel de situaţii s-au acumulat în întreaga sa carieră într-un set de exemple. Ele dau sensuri conotative în valoare, seriozitate, muncă, altminteri nimeni nu poate izbuti de unul singur să dea tonul şi substanţa unui spectacol.  
 
Actriţa Doina Ghiţescu ia o atitudine de frondă împotriva tratării în joacă a jucării în spectacole, a interpretării rolurilor actoriceşti. Este pregătită şi se pregăteşte în continuare diferenţiat de ceea ce altcineva ar putea crede că ştie fără repetiţie, culcându-se pe urechea rutinei! Fără să pară paradoxal exemplifică faptul că seriozitatea este o categorie estetică a umorului. Ireproşabil din punct de vedere al corectitudinii, tipul ei de relaţionare din scenă ori din mijlocul oamenilor, indică omenescul şi nobleţea!  
 
Este o actriţă cu sensibilitate aşezând harul pe aceeaşi treaptă cu munca, un om manierat şi generos, aşezând împreună personalitatea cu educaţia!  
 
Aurel V. Zgheran (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Doina Ghiţescu. Împreună, educaţia şi personalitatea / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1465, Anul V, 04 ianuarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!