CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Portret >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1464 din 03 ianuarie 2015        Toate Articolele Autorului

Florentina Coca Zibilianu. Generozitatea persistă în omul ales
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Sunt în firea omenească multiple moduri de purtare pe care, încercându-le, unii nu ridică niciun impediment, dar raportate la alţii necesită efortul acomodării sau sunt greutăţi inaccesibile. Unul dintre moduri se-apropie de jertfă, atunci când este vorba despre a acorda cuiva chiar şi frânturi de clipe, pentru care la sfârşit, omul ar plăti oricât să le recâştige! Nimeni nu poate întoarce clipa ieşită din timp, dar cea neirosită, la care s-a renunţat întru binele altuia, lasă în loc plată sufletească! 
  
O cunosc pe actriţa Florentina Coca Zibilianu şi mă bucur să am argumentul de a o prezenta de exemplu în sensurile nobile pe care le îmbracă oferirea din timpul propriilor interese, spre slujirea cauzei altcuiva. Se însera în Bucureşti. La Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” se trăgea cortina scenei pe care istoria teatrului românesc se înnoieşte azi cu o înveşmântare de catifea. Se juca spectacolul „Crăciun la Savoy”, începeau pe rând să atragă pe spectatori în regatul mirific al sărbătorii, artişti comparabili cu uşile inimii prin care intră sărutaţi, îngerii Thaliei: Alexandru Arşinel, Adriana Trandafir, Ana Maria Donosa, Cristian Simion, Nae Alexandru, Adrian Enache, Sanda Ladoşi, Oana Sârbu, Daniel Iordăchioaie, Alin Gheorghişan, Daniela Tănase, Bianca Sârbu, Mara Bratu, Letiţia Roman, Iuliana Nistor..., trupa de balet a Teatrului... În colţul scenei, acoperit după cortina strânsă în pliuri, artista Florentina Coca Zibilianu făptuia lucruri ce nu aparţin de actoria propriu-zisă, dar fără de care spectacolul în act şchiopătează: punea la îndemâna actorilor recuzite, îi ajuta ca o mamă pe prunc să dezbrace ori să îmbrace în iuţeală costumaţii de scenă, se-nvârtea ca spârnelul într-un unghi înghesuit de scenă, spre-a uşura şi eficientiza ceea ce nu se vede în actul spectacolului, îndeplinea rolul de sufleoare şi tot ce funcţionează în culise şi ar fi, poate, repudiat de un alt actor, pe când Florentina Coca Zibilianu execută cu responsabilitate, râvnă şi plăcere. 
  
Pe lângă aceasta a ţinut între mine şi artiştii pentru care mă aflam în culise, cu scopul legării unor colaborări cu ei, pentru interviuri, locul unui emisar. Rupând din timpul şi aşa insuficient, de care dispunea spre a-şi făptui sarcinile, a executat fotografii pentru mine, mi-a înlesnit conversaţiile cu fiecare artist, a notat adrese... apoi, la sfârşitul spectacolului m-a aşteptat destul de mult, pentru că timpul ne e niciodată deajuns spre a cuprinde conversaţii cu atâţia actori, la rândul lor cu timpul împărţit în multe... m-a aşteptat, deci, pentru un alt motiv care, de asemenea, nu o privea: să mă conducă vis-a-vis de Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, la Teatrul „Odeon”, unde mi-a aranjat alte întâlniri cu artiştii de aici. 
  
Ieşeau stelele prin crenelurile norilor văzduhului înnoptat, la Bucureşti, pe când actriţa Florentina Coca Zibilianu întârzia spre slujirea teatrului şi pentru a fi amabilă cu mine, în culise la „Odeon”. De aceea evoc limpede, pe cât de limpede şi necondiţionată i-a fost fapta, exemplul unui om ce-şi dăruie timpul şi altora, fără să trădeze nici printr-o firavă gestică faptul că întârzierea nu era în planul intereselor sale personale. Lipsit, la rându-mi, de timpul ce mi-ar fi trebuit ca să fiu mai atent şi să judec valoarea gesturilor actriţei Florentina Coca Zibilianu, îl am recuperat acum şi îmi slujeşte să revăd acele gesturi aşa cum le-am recepţionat atunci şi le reconstituie azi conştiinţa. 
  
Florentina Coca Zibilianu este o doamnă prin care generozitatea nu abdică ci făgăduieşte că, având viţe în omenesc, va persista în omul ales. Chipul ei exprimă bunătate, e plin de surâs fin! Este asemănătoare prezbiterelor întâilor patriarhi, căci femeile antice nu aveau petele vulgarităţii, nu erau încrezute, nu impuneau prosternare, erau bune, omenoase, dăruitoare, cu fire luminoasă şi exemplară. Revăzând-o în gând observ că avea un zor în a cuprinde cât mai mult din ce era de făcut, ca să nu-mi scape din mână artiştii. A vorbit cu fiecare în parte (e drept că unora nu le-a surâs prezenţa mea acolo), a netezit, cu alte cuvinte, poteca spre locul în care sunt încuibăriţi şoimii scenei şi i-a coborât din coroana munţilor teatrului, la şesul peniţei ce i-a încondeiat cum i-am înţeles, dar mai ales cum s-au arătat ei. 
  
Se vede că nu poate fi creionat niciun artist dintre cei la care mi-a înlesnit ajungerea Florentina Coca Zibilianu, fără a integra în descriere câte un pasaj despre ea. Este o doamnă nesfârşit de plăcută, în compania căreia nici nu poţi crede că dacă ai întâlnit-o prima oară e şi adevărat! Parcă o cunoşti dintotdeauna, ea îndepărtează orice stinghereală, este directă, spontană, vivace... Nu trădează nicio sfială, nu ezită să sară în a face un serviciu de folos semenului pe care nu-l lasă să o uite şi să nu spere să o reîntâlnească...! 
  
Duhul de tristeţe, duhul de mânie, duhul de aroganţă n-o cunosc pe actriţa Florentina Coca Zibilianu! Este un artist căruia nu i s-ar potrivi nici în rol singurătatea şi egoismul, ceea ce i se potriveşte cel mai bine fiind omenescul cotidianului vieţii sale, pe care nu trebuie să îl interpreteze regizat, avându-l în sine! 
  
Aurel V. Zgheran (aurel.vzgheran@yahoo.com) 
  
Referinţă Bibliografică:
Florentina Coca Zibilianu. Generozitatea persistă în omul ales / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1464, Anul V, 03 ianuarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!