AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Portret >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1460 din 30 decembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Oana Sârbu. Glasul ce-nfloreşte iubirea
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Până azi, de câte ori cei din generaţia liceenilor deceniului ’80-’90 o văd sau se gândesc la artista Oana Sârbu, obrajii lor se înflăcărează de roşeaţa obrajilor acelor tineri de la cumpăna şi din pragul dintre adolescenţă şi majorat. Îngerul nostalgiei li se arată şi le înşiruie pe salba inimii mărgele de aur ale tinereţii, atât de strălucitoare pe lângă imitaţiile de aur care se anină de această salbă, an cu an, după ce copilăria-i lăsată în urmă şi se vor fi deschis drumuri colbuite, în furtună!  
 
Cine a vizionat cândva seria de filme „Liceenii”, nu poate să nu o asocieze pe artista Oana Sârbu cu frumoasa elevă de liceu jucându-şi proprii ani plini de trăiri tainice, pătimaşe, înfiorate, înlăcrimate, surâzâtoare… toate într-un mănunchi de mir al întâlnirii copilăriei cu maturitatea pe o scară sufletească de mare preţ, sprijinită între inimă şi zarea lumii!  
 
Nici nu e uşor de deosebit Oana de azi, de Oana din film! E şi acum atât de frumoasă, de sensibilă, de sfioasă! Anii de liceu sunt o floare care în tot timpul vieţii împrăştie pe drumul amintirilor o mireasmă, altminteri omul ar fi o piatră. Ce-ar fi dacă duioşiile n-ar mirezmui amintirile?! Din vadra timpului curg ca ploaia aceste duioşii, iar artista Oana Sârbu e, cu fiecare apariţie pe scenă, pe micul şi marele ecran, un oaspete al inimii ce-aduce mereu stropi dine ea, nelăsând mai cu seamă gândurile generaţiei sale să înnopteze în uitare, dar nefiind mai puţin plăcută şi iubită şi de către generaţia care a urmat!  
 
Cine-şi pietrifică sufletul, prefăcându-l sec, e dojenit de glasul acestei artiste! Un glas ce-nfloreşte în el iubirea, duioşia, bunătatea… Peste tot în jurul Oanei Sârbu e un soare, o gingăşie, o influenţă sufletească lină, care leagănă inima şi o cuprinde în braţele numai de-mbrăţişat; cântecele Oanei Sârbu sunt învrednicite a sădi şi resădi pentru o clipă omul în grădina binelui, liniştii, satisfacţiei, mângâierii sufleteşti, sunt o oglindă în care fiecare priveşte cât îi este de frumos propriul suflet şi înţelege cât de aproape e fericirea şi cât de departe a căutat-o acel suflet, cât de vastă e frumuseţea şi cât de miniaturală a văzut-o el, cât de aproape e speranţa şi cât de departe părea…!  
 
Năzuim farmecul liniştii şi abia când ascultăm cântecele Oanei Sârbu ştim că am descoperit pe ce liră-i zămislită liniştea muzicii uşoare româneşti! Cercetăm cu ochii trupeşti cerul din muzică, dar abia în ochii tulburători ai Oanei Sârbu, iluminaţi de mister, găsim ferestre deschise la văzduh. Cădem în genunchi pentru un gest de generozitate de la idoli, dar abia întâlnind-o pe Oana Sârbu avem a face cu idolul predispus el să se bucure de generozitatea celor care o iubesc…!  
 
Lumea de azi e umbrită, răscolită, zguduită într-atât încât numai iubirea, generozitatea, omenia o pot tămădui. Aceste puteri sunt în nemărginită măsură a fi dăruite iubitorilor spectacolului muzical, de către Oana Sârbu, ca om şi ca artist. Ele curmă suferinţa de grandomanie a multora şi însoresc scena muzicii uşoare româneşti! Nici soarele ziua, nici luna seara, n-au din cerul omenescului, rază mai luminătoare de cale decât aceea ce poate lumina în viaţa sufletească a unui om: glasul artistei fermecătoare Oana Sârbu!  
Chiar şi un cuvânt despre Oana Sârbu are împrumutat în el liniştea şi duioşia vocii sale muzicale! În melodiile Oanei Sârbu există undeva un spaţiu înalt unde vocea se întâlneşte cu acestea, între voce şi ele existând sincronism, perpendicularitate, eufonie. Dacă sonorităţile de dată recentă vin de neunde, pe caruselul rebeliunii contra a ce e viaţă sufletească şi se cumulează pe un instinct nou al târgului muzical fără condiţia valorii, melodiile Oanei Sârbu renasc uitata muzică sentimentală. Ele sunt doctoria şi amintirea spectacolului muzical de altădată în care zgomotele voiajate pe carusel dovedesc inadaptabilitate! Este tânără, Oana Sârbu, parcă şi azi e aceeaşi frumoasă şi adorabilă liceeană! Dar are o educaţie departe de scurtimea respectului de azi în relaţiile interumane şi mai are, întru justificarea succesului ei, pe lângă calităţile vocale şi superbitatea corporală, o înfăţişare scenică elegantă, mult în dizarmonie cu aspectul vestimentar zăpăcitor actual. Coconetele de ieri ale scenei, ce eleganţă şi farmec feminin, dezbrăcatele, siliconatele şi botoxatele de azi, ce suspectră galanterie…!  
  
Toate melodiile Oanei Sârbu degajează din contemplaţie lumina binelui sufletesc. Ele sunt punctul cardinal către oda iubirii din vocea artiştilor cumsecade, dăruiţi cu un har, înzestraţi cu o liră. La drum cu dorul de spiritul rapsodic al omului bun ce iubeşte şi cântă, melodiile Oanei Sârbu sunt alinări de dor şi legături în armonie, ale vieţii cu visul! În structura nevăzută, interior umană, există corzi sufleteşti pe care melodiile Oanei Sârbu le vibrează lin şi mătăsos! Prin aceasta şi altele încă, artista Oana Sârbu înfloreşte cununa gândului sentimentalilor, cu un lirism alinător, împodobeşte viaţa cu aurul din care-i turnată iubirea, răscumpără zbuciumul sufletesc al unei varietăţi de alergări pe drumuri, cu odihnire în vis şi armonie!  
  
 
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com) Foto : Aurel V. Zgheran cu Oana Sârbu  
 
Referinţă Bibliografică:
Oana Sârbu. Glasul ce-nfloreşte iubirea / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1460, Anul IV, 30 decembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!