CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Portret >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1458 din 28 decembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Elvira Deatcu. Înălţimea omului şi lucirea spiritului
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Castelul se zideşte pe piatră nu pe nisipul adunat în dune efemere, veşnic măturate şi deplasate de suflul furtunilor. Omul e şi el un castel a cărui zidire are ca fundaţie conştiinţa, iar castelanul său cel mai nobil e aspiraţia. Spre a se arăta măreţia aspiraţiei acesteia, niciodată n-a mai fost rezămislit în altă fiinţă, doar că fiecare dintre oameni are un filament propriu ce-o arde şi-o descompune în lumină irizată sau flacără incandescentă.  
 
Pleiada de actori care au scris istoria teatrului românesc, veşnic nu-şi va stinge luminozitatea de soare, prin pizma celor care vremelnic le trec prin faţă, dar trec în iureş şi iau după ei şi umbra… Doar unii dintre tinerii actori, ating urmele pe care istoria culturii neamului românesc le-a întipărit, ei atrag asupră-le voia primirii sub aură din partea maeştrilor, numai că aceasta nu se îndeplineşte niciodată fără iubire, talent, trudă, aşa cum niciodată pe o ramură sălbatică nu se va încrenga mlădiţă de rod nobil.  
 
Contemporană vremii acesteia în care actorii mici obosesc alergând după precupeţia din unele televiziuni cu producţii ocazionale şi ieftine, actriţa Elvira Deatcu, de la întâia scăldare în reflectoarele scenei, până azi, exemplifică tocmai contrarul tipului de actori pecetluiţi cu petele vremii de azi. A învăţat şi a folosit învăţătura actoriei de la maeştri, iar peste aceasta, o floare înfloreşte în spiritul ei, se mistuie în ochii ei o pădure verde, urcă pe fruntea ei rug în foc, i-s înflăcăraţi cu opal aprins obrajii, i-e trupul sprinten, lucrat de daltă, iar inima-i e frumoasă, contra pustiului, cu simţuri treze, contra răului, cu umbra omeniei! În toate acestea este înălţimea omului şi lucirea harului.  
 
Despre astfel de artişti a fost scris pe când ei nu aveau sigiliul peste eleganţa, frumuseţea naturală şi talentul sclipitor, iar azi se scrie mai puţin, pe de o parte deoarece peniţa e mai vrednică pentru aceasta, decât tasta, şi azi peniţa e la muzeu, iar pe de altă parte pentru că o altă „frumuseţe” asaltează faţa epocii în care trăim!  
 
Elvira Deatcu este o actriţă de teatru şi televiziune pentru care rolurile jucate par a fi scrise special. Poate! Criticii specialişti au de spus cuvântul cel mai cu dreptate în această privinţă ! Prea suntem cu adevărat tulburaţi de noul în alertă, dar actriţa Elvira Deatcu apare ca zarea de visat, nu ca lumea de atins! Un om frumos nu e frumos fără să fie şi bun. Iată, de aceea actriţa Elvira Deatcu poate determina spectatorii ei să se lase răpiţi de farmecul pe care îl are. Nu cunoaşte tentaculele aroganţei şi n-ar fi ea Elvira Deatcu de-ar învinovăţi-o cineva de aceasta. Joacă la „Odeon”, acest templu al Thaliei pe care-l laurează teatrul însuşi şi-l încoronează publicul său care-i statornic al său. Este generoasă, nu are gustul afişării de păun, nu pozează în faţa presei, dar nici nu o priveşte de sus şi nu o respinge…  
 
E o artistă care ar putea să se sclifosească şi n-o face, căci e un om ce-i ca cerul spre care oricât te-ai ridica, nu poţi trece prin el, doar îl percepi ca o margine a capacităţii omeneşti de a vedea, un acoperiş albastru al lumii, imaginar în sine, dar închipuit pentru a nu arunca omul în absurdul imbatabil.  
 
Când vedem cerul, nimic altceva nu facem decât să păşim virtual până unde numai lumina ochilor cutează şi izbuteşte. Dar mai există şi o vedere spre interior pe care o coordonează impresia şi visul. Ei, pe aceşti ochi ai impresiei îi activează actriţa Elvira Deatcu, expunând privirii o lume spirituală a sa, la fel de frumoasă cum e ea.  
 
Suflet urât interiorizat într-un trup frumos ar semăna unui telegar înhămat la o şaretă de boier. Nu, în ce o priveşte pe actriţa Elvira Deatcu, spiritul şi trupul sunt una. Le caracterizează talentul, eleganţa, nobleţea, frumuseţea umană şi artistică!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Elvira Deatcu. Înălţimea omului şi lucirea spiritului / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1458, Anul IV, 28 decembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!