CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Portret >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1457 din 27 decembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Ana Maria Donosa. Orbi fără iubire, în întunericul propriilor greşeli
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
O cronică de spectacol jucat la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” din Bucureşti n-ar fi de ajuns a descrie sumar evenimentul, a prezenta actorii principali, a vorbi în două cuvinte despre regie, scenografie, muzică etc., şi atât…! S-ar îngrădi sub un singur hotar un drum fără pulbere, spre văzduh, căci aici nu încetează de peste un veac (din 19 noiembrie 1919) să bată o inimă cât un munte şi să scânteieze un duh cât o dragoste, împlinind azi, când e mai greu, iar de aceea actorii luptă mai mult, făgăduinţa făcută sieşi de genialul Constantin Tănase, de a înfrunta vremile şi a fi deasupra vremilor, pe culmea spiritului! 
  
Arta teatrului are îngerul ei şi de aceea actorii nu mai sunt stăpâni pe inimi, căci inimile lor sunt în mâinile îngerului! Ar avea o vagă crezare în lumea noastră viciată de râvnirea victoriilor politice, aceste spuse, dacă Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” n-ar fi arenă cu eroi care îndelung timp de la ctitorire până azi au luptat ca să ridice frumos cortina, jertfindu-şi fiecare strop de viaţă, combinat cu fiecare strop de spirit, publicului spectator. 
  
Fiecare ridicare de cortină la „Tănase” a fost, este şi va fi o speranţă, fiecare cădere, o biruinţă! Răsplătiţii sunt în primul rând spectatorii. Ei s-au bucurat întotdeauna şi au suferit alături de actori, au surâs şi au suspinat lângă inimile actorilor. Nu mult a trecut de când actorul neegal decât cu sine în har, bunătate, dragoste, disponibilitate de sacrificiu, Alexandru Arşinel a păşit un prag spre renaştere, când viaţa sa a depins de omenesc până în ultima clipă a unui om: ajunsă la capătul petrecerii sale prin lume o fiinţă şi-a transferat propria scânteie de viaţă în trupul învins de suferinţă, al maestrului Alexandru Arşinel. Aşa cum e scris în cartea alcătuită şi lansată recent de scriitoarea care şi-a pus frumos şi vrednic în practică talentul de a zugrăvi impresionant vieţi de artişti de comoară ai României, „Alexandru Arşinel. Şi a fost mâna Lui Dumnezeu”, la cumpăna vieţii sale, actorul a fost ridicat din genunchi în faţa bolii mai tari decât sănătatea de fier, de către Dumnezeu, medici şi omul necunoscut din care o parte vitală transplantată în trupul maestrului a repornit altă viaţa! E un caz îndrumător din partea actorului Alexandru Arşinel care urează azi sănătate tuturor, spunând de fiecare dată „Crede-mă, eu ştiu ce-nseamnă!”. 
  
Un actor de la „Tănase”, salvat, e un reflector arzând cu lumină, spirit, dragoste şi pildă, cu atât mai mult cu cât maestrul Alexandru Arşinel e în slujba acestui teatru cu răspunderea conducerii. Fiecare artist de la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” din Bucureşti este un astru, pe când fiecare colţ al scenei e absidă sacră în care e încorporat un cosmos sufletesc! Pe cât de incandescent arde iubirea mea pentru actorii de la „Tănase” şi pe cât mi-a slujit cuvântul, mi-am prefăcut gândurile în iezer al sufletului meu şi inima în izvor de conştiinţă faţă de ceea ce spun despre actori. Astfel, mi-am dat interesul maxim să îi zugrăvesc pe rând, iar dacă unul sau celălalt dintre ei e cumva oglindit mai luminos, este nu pentru că iubirea mea ar clipi, ci pentru că inspiraţia nu urmează linia dreaptă în toate momentele în care datoria scrisului mai are a face şi cu stările minţii ori trupului pe care le muncesc până la marginea răbdării câteodată, neajunsurile vieţii personale! 
  
Acum e rândul să zugrăvesc pe actriţa Ana Maria Donosa. În ce fel, cu ce culori…?! Cu ale iubirii, cum altfel?! Niciun cuvânt nu preamăreşte pe actriţă, pe cât e ea frumoasă, inteligentă, fină, amabilă…! În tainele firii sale e un ceva din sfiala şi gingăşia de copil. Parcă îi e teamă să pună în libertate chiar şi un singur cuvânt în starea lui brută, de vocabular, fără să-l îmbrace într-o duioşie, fără să-l însoţească de un zâmbet atrăgător, luminător până la frunte, dintr-o teamă de a supăra, incomoda, deranja şi dintr-o incredibilă grijă de a fi generoasă cât poate fi de generos omul cel mai bun din lume, de a nu greşi cu nimic, nici cât poate greşi omul cel mai atent din lume! 
  
Aşa m-am aşteptat să fie actriţa Ana Maria Donosa, văzândo jucând sau în fotografie, şi întocmai aşa am aflat-o, întâlnind-o, cunoscând-o, vorbind cu ea. E un om frumos, e un om sensibil, e o actriţă cu duh! 
  
Un râu ce cade într-o prăpastie e o cascadă mirifică, un spectacol al naturii, de o nemărginită frumuseţe, pe când un mal prăvălit în aceeaşi prăpastie e o bufnitură sinistră, o devastare a naturii! Această reflecţie şi imaginile induse în ochii minţii mele îmi duc gândul la glumele din rolurile comice ale Anei Maria Donosa, care şi atunci când provoacă publicul să râdă chiar şi de sine, nu e cu răutate, e cu artă, cu nevinovăţie şi spirit. Din păcate, constatăm câteodată că vreun actor sfidează spectatorul, se afişează deasupra lui şi uneori deasupra confratelui actor. Ana Maria Donosa nu e soră cu aceştia! Nu e deasupra, e chiar în interiorul inimii spectatorului. Supleţea din interpretarea ei comică nu supără pe cineva şi de aceea, ne-am lăsa mulţi luaţi de bunăvoie în râs de ea. Căci, dacă ar muri spiritul de glumă, ce-ar mai rămâne de partea inimii?! 
  
Neîncetat spirit, întocmai aceasta-i atmosfera la Tănase. Voioşie, comedie contra întinderii pustietăţii peste viaţă. Unul dintre actorii care joacă aici, fascinant, luminând cu talent cărările teatrului românesc este actriţa Ana Maria Donosa. Neiubind-o pe Ana Maria Donosa şi pe toţi ceilalţi artişti de la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” din Bucureşti, am fi orbi în întunericul propriei greşeli! 
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com) 
  
Referinţă Bibliografică:
Ana Maria Donosa. Orbi fără iubire, în întunericul propriilor greşeli / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1457, Anul IV, 27 decembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!