CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1450 din 20 decembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Emil Vamanu. Apa, mireasa lumii
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cunoaştem acum, aici, într-un tablou nu din materia vopselei, ci din laviul cuvântului, nu din strigarea numelui, ci din cuvântul gândului, un om care nu se cuvine numai a fi înscris în seria enumerativă a personalităţilor Bacăului, respectabile, ce-ajung prin ziare în ipostaze de povestire, ci între oamenii care vorbesc despre ei prin glasul lucrului ce rămâne: dr. ing. Emil Vamanu.  
 
Posomorârile, păsări cu aripi ciungi, sub un cer vânăt, nu se combină cu lumina feţei sale, aşa cum nu poate să se întâmple aceasta, cu apa şi uleiul! De aceea, vederea lui e o însorire pe loc a conştiinţei, iar discuţiile care altminteri ar putea să fie zidite din terminologii docte peste măsură, că e de unde, au în ele un abur de pâine caldă şi bună, departe de ricoşarea vorbei rele de pe cerul negru al gurii omului numai muchii şi gheaţă la suflet! Nici la uşa sa de la instituţie (Administraţia Bazinală de Ape Siret) nu se mimează solemnităţi severe în care se desfată azi atâţia parveniţi, nu are preferinţă pentru somptuozitate. Te primeşte pur şi simplu, fără savurarea importanţei funcţiei şi nu segmentează timpul prin probele de protocol!  
 
Ceea ce îndeamnă mai mult la alcătuirea acestor cuvinte se încorporează unui context valid de uimiri justificatoare: este om de ştiinţă, construieşte diguri pentru supunearea apei şi stoarce de la ea roade inepuizabile, dar o şi ocroteşte ca pe o fiică şi o slăveşte ca pe o mamă !  
 
Pentru dr. ing. Emil Vamanu, apa este fiinţă, cer, univers, duh, veşnicie, eres, prag de viaţă, prag de moarte, uter şi mormânt, hotar de viaţă şi gură flămândă de moarte…!  
 
Pentru mulţi, apa e apă şi numai apă. Ei o iau ca atare, în toate formele fizice şi în multiplele faţete ale manifestărilor. Pentru dr. ing. Emil Vamanu, apa e co-părtaş al creaţiei globale a naturii, implicit cauză şi efect al lucrului şi fenomenului terestru global, e sursă a creaţiei filozofice, artistice, măsură direct proporţională a civilizaţiei umane, scară mai sus ori mai jos a condiţiei umane de viaţă, e hulub alb de pace al omului cu natura, e fiară rănită din natură, contra omului care o atacă, e frumosul cel mai frumos din minunile peisajelor, e groza sălbatică răbufnită din iad, când omul şi natura luptă împotrivă.  
 
Toate aceste reflecţii ale dr. ing. Emil Vamanu sunt, de către toţi cei ce-l cunosc, aflate, pentru că zugrăvitorul apei, cum nu e altul, vorbeşte despre ea tuturor, ca un filozof. Inginerul de la Administraţia Bazinală de Ape Siret aseamănă apa unei femei care poate fi bună, poate fi rea, căreia-i fulgeră sau aţipeşte gândul şi fapta mâniei, căreia-i fulgeră sau aţipeşte gândul şi fapta recunoştinţei, care naşte copii, care e urâtă ori frumoasă… iar toate acestea depind în parte de om! În toată această filozofie a dr. ing. Emil Vamanu renaşte un mit al iubirii cosmice dintre om şi natură, azi când războiul lor, mai mult decât în întreagă istorie a lumii înspăimântă, zguduie, devastează, ucide!  
 
Nenumărate şi diverse sunt acţiunile inginerului Emil Vamanu, de educare a omului în relaţie cu apa, pe lângă cele strict profesionale care se încadrează în sarcinile instituţiei. Cine îl ascultă ?! Un pas poate merge spre prăpastie, pe lângă prăpastie, în prăpastie, cu spatele la prăpastie, cu faţa la prăpastie… ! Paşii inginerului Emil Vamanu sunt cu gândul la gura căscată a prăpastiei spre care alunecă civilizaţia umană dacă nu încheie la timp armistiţiul cu apa şi nu intră în armonie cu ea. Multele conferinţe susţinute de dr. ing. Emil Vamanu, lucrări ştiinţifice, interviuri, activităţi şcolare şi cu tineretul etc. sunt vorbitoare despre ce se poate întâmpla şi indică pe înţeles ce e de făcut !  
 
Nesfârşitul lumii întrupează universuri parţiale în care locuiesc ochii noştri. Unul dintre acestea e apa. Nimeni nu o cunoaşte, nu-i ascultă pulsul, nu este în comuniune cu ea aşa cum e inginerul Emil Vamanu. Timpul corodează ulucile pe care curg tainele. Ştiinţa avansează dar şi distruge, în măsura inconştienţei umane.  
 
La Bacău, mai mult sau mai puţin ştiut, mai mult sau mai puţin crezut există un om de ştiinţă care vine la altar cu mireasa lumii, apa! Până nu e târziu, lumea ar trebui să înţeleagă că aceasta-i o nuntire a vieţii cu umanitatea!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Emil Vamanu. Apa, mireasa lumii / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1450, Anul IV, 20 decembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!