AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1447 din 17 decembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Jolt Kerestely.
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Întâlnirea cu muzicianul Jolt Kerestely rămâne întotdeauna puternic impregnată afectiv. După ea unii ascultă cu mai mare atenţie compoziţiile sale, îl caută pe artist prin articole şi rar cineva scrie aşa cum o cere amănuntul scrisului: zidirea şi nu devastarea cu litera! Ne aflăm în faţa unei asemenea făptuiri a scriitoarei de cărţi cu rost, conţinut şi spirit, Oana Georgescu: „Jolt Kerestely, o viaţă pentru cântec”!  
 
În întregimea lor, cărţile scrise de Oana Georgescu sunt o galerie de portrete în cuvinte. Cea închinată lui Jolt Kerestely dăruieşte şi două „coşuri” cu roade: două CD-uri cu melodii compuse de protagonistul cărţii. E o noutate de exemplu, cartea aceasta. Nu din măiestria unui retor se adună tot meritul cuprinsului, începând de la compozitor, la scriitoare, la Editură, la apropiaţii maestrului, care au furnizat impresii personale ascuţite pe tocila adevărului mărturisirilor, la inspiraţia din care îşi are obârşie ivirea în ultimul timp a unei serii de astfel de cărţi de patrimoniu cultural la care au trudit printre alţii Oana Georgescu şi Octavian Ursulescu. In integrum avem de-a face cu o pleiadă de lucrători ai cărţii.  
 
În decursul unui timp lung în care golul spiritual îi ridică pe oameni la rugul în flăcări al propriilor vicii, iar plinul cu nimicuri îi coboară în propria decădere morală, când litera electronică e invazivă în creier şi-l usucă, iar litera de cerneală e muribundă, aduc satisfacţie, spre cinstea lor, evenimentele editoriale pentru care găsesc (nici ei nu ştiu cum) timp şi bani, puţini autori. Unii mai bine nu ar găsi, iar alţii sunt geniali. Ridicaţi după modelul schimnicilor săraci de bunăvoie, într-adevăr nu în predică, scriitori ca Oana Georgescu ori Octavian Ursulescu indică o cale la spirit cu nicio leţcaie benificiu pentru ei, dar cu sporul unei averi sufleteşti pentru rarii înrobiţi ai atracţiilor livreşti.  
 
Lansarea cărţii a fost o sărbătoare de scurtă durată, dar cu lungă recurenţă afectivă. A început după ce-a ajuns ultimul, dintre invitaţi, îngreunând răbdarea, cu timp din timpul celor veniţi devreme. S-a terminat, însă, fix la timp, deoarece pentru spaţiile în care se organizează evenimentele există termeni, durate, condiţii… Dar o merită! Evenimentul e sentimental şi nerepetabil decât de acelaşi.  
 
Venit de departe de Bucureşti, eu, alcătuitorul din dragoste al rândurilor acestora, am ajuns cu mult înainte, odată cu interpreta Natalia Guberna şi din motivul că nu am fost singur, în ce mă priveşte, aşteptarea putea fi chiar mai lungă, atât de agreabilă a fost! Am venit primii şi am plecat odată cu ultimii rămaşi până la sfârşitul evenimentului. Au mai fost Stela Enache, Margareta Pâslaru, Marina Florea, Dorin Anastasiu, Marin Moraru, Virgil Popescu, Alexandra Velniciuc, George Stanca, Andrei Kerestely, Carmen Aldea Vlad, Doina Ghiţescu, George Natsis, Dani Constantin, Raoul, Emilia Diţu, Marian Spânoche, Daniel Gheorghe, Alexandra Velniciuc, George Stanca, Marian Stere, Lucia Moraru Popescu, multe alte personalităţi din Radio şi Televiziune din mediul afacerilor, mediul artistic şi asociat lui, reprezentantul Editurii şi alţii…  
 
O întinsă pustietate ar fi viaţa dacă nu ar exista artiştii care prefac un eveniment ca acesta al lansării, în spectacol, precum regele Midas care prefăcea în aur tot ce atingea. Lansarea cărţii scrise de Oana Georgescu „Jolt Kerestely, o viaţă pentru cântec” a fost în măsură să consolideze cel mai temeinic aceste spuse. Nu primeşte cititorul imaginea adevărului complet dacă se omite de spus că atât la lansarea cărţii „Alexandru Arşinel. Şi a fost Mâna Lui Dumnnezeu”, scrise tot de Oana Georgescu, cât şi la lansarea cărţii „Jolt Kerestely, o viaţă de cântec”, ambele petrecute în aceeaşi zi, prezentatorul Octavian Ursulescu, aşa cum o face, de asemenea, de „o viaţă de cântec” a dovedit cu fapta prezentării slăvite la treapta artei prezentării spectacolului, că acolo unde nu e el, spectacolul e un soare ce nu reuşeşte să ferăstruiască norii ca să-şi facă loc în livada înflorită, iar din acest motiv ea pare mai curând încărcată de chiciură şi amorţită în decembrie, decât de flori cu viaţă şi parfum, în mai! Fără îndoială că şi artiştii se simt în siguranţă, eliberaţi din platoşa emoţiilor pe care prezentatorul Octavian Ursulescu le spulberă dând un ton încrezător şi croind un veşmânt descriptiv în care artistul se recunoaşte şi prinde curaj la intrarea în scenă.  
 
Evenimente ca acesta al lansării cărţii despre făuritorul unui fragment preţios de muzică uşoară românească, Jolt Kerestely, sunt nedelimitate ca timp. Încep cu nerăbdarea şi se încheie cu amintirea! Ele sunt apanajul categoriilor de surprize în primul rând. Surprind artiştii care vin, prin frumuseţe, surprind artiştii care lipsesc, prin regret. Nimic din voioşie nu se perimează, însă, pentru că voioşia inovează de la sine căi de a fi în comuniune fiecare cu fiecare. Întocmai această atmosferă a fost la lansarea foarte permeabilă unor schimburi de adrese, unor legăminte de colaborare, de regăsire, de împritenire…  
 
Dar, mai cu seamă a fost un act cultural în prelungirea scrierii unei cărţi de valoare, de către Oana Georgescu!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Jolt Kerestely. O viaţă pentru cântec , într-o carte / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1447, Anul IV, 17 decembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!