CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1446 din 16 decembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Alexandru Arşinel. Cartea Oanei Georgescu, o doctorie spirituală în mâna cititorului
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„Multă sănătate! Credeţi-mă că ştiu ce spun…!”. Lansarea unei cărţi în ziua care flirta cu iarna în braţele toamnei, 22 noiembrie 2014, a reliefat o antonimie conturată în cuvintele ce exprimă faptele a două persoane spate în spate, Oana Georgescu şi un subom oarecare, nedenumit aici, pentru că nu are nimic în dreptul de a o merita. Antonimia remarcată priveşte cuvintele „tot” şi „nimic”. În nimic se defineşte descompunerea jurnalismului în vulgar, violent şi visceral de către subom, iar în tot se dezvăluie profunzimile bunătăţii, solidarităţii, iubirii, omenescului dovedit concomitent cu faptele subomului, de către scriitoarea Oana Georgescu. El s-a aruncat sălbatic asupra maestrului Alexandru Arşinel atunci când zilele maestrului erau puse la sorţi de o boală severă şi depindeau de şansa transplantului renal care i se făcuse, iar Oana Georgescu a scris cartea „Alexandru Arşinel. Şi a fost mâna Lui Dumnezeu”. El făurea invective glăsuite din incitare demonică, Oana Georgescu punea omenescul în literă. El şi Oana Georgescu au lucrat sub ochii aceluiaşi timp care au văzut tot şi vor mărturisi două acte de amintire şi reţinere a ordinei în care oamenii sunt aşezaţi de propriile fapte.  
 
Şi la miază-noapte, şi la miază-zi sunt lumini. Una asfinţeşte, alta răsare. Grăitele şi negrăitele răutăţi răsar în ziua în care şi asfinţesc netrăind decât clipa, în timp ce bunătatea intră în vecie, în chiar clipa naşterii ei! Faptele subomului au explodat, şi-au afişat fiara, au declanşat durere, s-au împrăştiat dizolvate în propria devastare provocată, pe când cartea scrisă de Oana Georgescu e azi pe rafturi. Luată, deschisă şi citită, se preschimbă în bolta astrală a cerului oamenilor care au cer cu astre în suflet!  
 
„Îmi doresc ca toţi aceia care vor citi această carte să mă cunoască şi mai bine. Nu doar ca pe Alexandru Arşinel, actorul de teatru şi de film, artistul, interpretul, directorul de teatru, ci aşa, ca pe un om ca toţi oamenii. Vreau să mă cunoaşteţi exact aşa cum sunt eu şi la fel cum sunteţi dumneavoastră. Cu bucurii şi momente de cumpănă, cu dezamăgiri şi deziluzii, cu succese şi clipe de fericire, cu momente de neuitat, cu satisfacţiile pe care ţi le dă pasiunea pentru profesia aleasă şi cu acele clipe de disperare care te cuprind atunci când simţi că totul se poate prăbuşi în jur, dar mai ales cu problemele de sănătate care nu te ocolesc şi nu te iartă, oricine ai fi, pe care le-am avut şi încă le mai am cât pentru o viaţă.  
 
Aceasta este o carte care s-ar traduce şi care ar încăpea într-un singur cuvânt: mulţumesc!”, se destăinuie maestrul Alexandru Arşinel în deschiderea cărţii. Cui mulţumeşte actorul?! Mulţumeşte tuturor! Şi în dedicaţii adăugate din cerneală, pe prima filă a cărţii, mulţumeşte.  
 
„Alexandru Arşinel. Şi a fost mâna Lui Dumnezeu” este o carte zugrăvitoare a unor pasaje din viaţa artistului şi omului Alexandru Arşinel, cu prim planul luptei sale contra-timp împotriva bolii biruite pe muchie, după un transplant renal din partea unei fiinţe binefăcătoare cu viaţă din viaţa corpului ei. Medicii, apropiaţii, familia l-au ajutat să învingă dar a învins şi prin sine pentru că în cumpăna vieţii a fost ca întotdeauna: perseverent, optimist, credincios (chiar în titlu este încorporat crezul său: „Şi a fost mâna Lui Dumnezeu…!  
 
Pe lângă făptuirea cărţilor, a tuturor cărţilor sale, Oana Georgescu adaugă volumelor pe care le scrie la fiecare apariţie editorială câte o pagină sirituală: adună la lansare personalităţi cărora adunarea nu dezbinarea, în vogă azi, le confirmă forţa creatoare particularizantă în bine, într-o vreme înăduşită de politica strâmbă şi inversă binelui, în mare parte! Astfel de ocazii, rezultate ale talentului Oanei Georgescu, prelungit din scris în comunicare şi organizare de lansări, înlesnesc întâlniri cu oameni pentru care apologia omenescului e diferită de a subomului, precum albul de negru!  
 
Faptul de a scrie această carte închinată maestrului Alexandru Arşinel şi oamenilor din viaţa sa e argument ca oricare locutor ce nu ştie ce spune, să tacă şi să afle adevărul de la cine-l ştie şi îl oglindeşte necontorsionat. E o carte document, o carte ce poartă exclamaţia într-adevăr ştiută de maestrul Alexandru Arşinel după proprie experienţă: „Multă sănătate! Credeţi-mă că ştiu ce spun!”. Din acest motiv, volumul „Alexandru Arşinel. Şi a fost mâna Lui Dumnezeu" e o doctorie spirituală în mâna cititorului! Cinste, mare cinste scriitoarei, atât pentru că a fost şi este alături de maestru şi îl evocă spre a-l cunoaşte şi a-i fi mai aproape şi cititorii, cât şi pentru că acum, când se scriu prostii în serie, ea descoperă teme serioase şi interesante!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Alexandru Arşinel. Cartea Oanei Georgescu, o doctorie spirituală în mâna cititorului / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1446, Anul IV, 16 decembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!