CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Traditii >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1434 din 04 decembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Fuego. Recurenţa feeriei concertelor de Crăciun
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
A venit iar iarna, dacă nu e iarnă, nu e poveste. Crăiesele prozodice ale ei, curând se trezesc din linul vis de decembrie şi se miră unde-i sărbătoarea când nu e?! De sub abajurul albastru de cer, maramele de nori albi îşi întorc faţa stată la soare spre ochii pământului ca să-i ningă cu flori de bumbac! 
  
A sosit decembrie pe cai de gheaţă şi silabe de încântec, apele poartă cămăşi violacee, câmpia doarme sub opal pur, muntele se-acoperă de brazi albi. În zale de globuri şi clopoţei, împresuraţi cu fireturi argintii, Pomii de Crăciun, retezaţi din pădure, îşi trăiesc propria priveghere sub geamuri luminate. Copiii aşteptă sărbătoarea, iubiţii aşteaptă sărbătoarea…ea-i tot mai aproape! E un context situaţional în toate, pesemne: se-apropie naşterea zâmbetului lumii şi alinării ei, Pruncul iubirii, Pruncul iertării, Pruncul speranţei…! Pentru El încep clinchetele line şi colindele de cu zorii lui decembrie, până-n seara Ajunului. Decembrie-i pragul timpului, după care rămâne anul şi peste care-i vecia! Decembrie-i însuşi sanie trasă de bătrânul şi reîmprospătabilul timp, cu frâiele pentru o secundă sau pentru o viaţă, în mâinile omului lăuntric, bucurat de sărbătoare! Decembrie e anotimp de sărbătoare cu daruri în ea, aşa cum viaţa e o păpuşă Matrioşka, având în ea ani, anii avînd luni, lunile având zile, zilele ore, orele clipe, clipele, rugăciuni! 
  
E iar decembrie! O aluzie la dar şi iubire pentru unii, un noroc în act pentru alţii. Dar nimeni nu rămâne sărac, există pentru toţi un cadou de Crăciun, neambalat în cutie, contopit în cântec! Un cântec de sărbătoare e un fragment de rai. Îl re-creează an după an cântăreţul poeziei, poetul cântului, Fuego! În decembrie, toată ţara e o odaie cu milieu pe jos, cu cetini şi lacrimi de răşină la geamuri, cu firide sub sprâncenele locuinţeor în care lucesc ochi de heruvimi, cu scene în marile oraşe, pe care cântă Fuego cântece de iarnă şi sărbătoare, nu colinde - colindele-s tipuri tradiţionale avare în mesaj, mesajul lor fiind strict proiectat la tema Crăciunului, a Naşterii. Pe când repertoriul lui Fuego este cuprins în spectacole închinate sărbătorii iernii, contrazise de fixitate şi adeverite de suspansul sublim al unei game extinse de teme ale iubirii, ale voioşiei, speranţei, visării, armoniei… 
  
Itinerariul acestor spectacole cu genericul „Crăciunu’ nostru-i românesc” înconjoară ţara: 7 decembrie, ora 15, Drobeta Turnu Severin (Galeria „Cora Drobeta”); 8 decembrie, ora 19, Timişoara (Opera Naţională Română Timişoara); 9 decembrie, ora 19, Oradea (Casa de Cultură a Sindicatelor); 10 decembrie, ora 19, Turda (Teatrul „Aureliu Manea”); 11 decembrie, ora 19, Piatra Neamţ (Casa de Cultură a Sindicatelor); 12 decembrie, ora 19, Brăila (Casa Tineretului); 13 decembrie, ora 18, Bârlad (Casa de Cultură a Sindicatelor); 14 decembrie, ora 18, Iaşi (Casa de Cultură a Studenţilor); 15 decembrie, ora 19, Bacău (Ateneul Popular); 16 decembrie, ora 19, Focşani (Teatrul „Mr. Gheorghe Pastia”); 17 decembrie, ora 19, Galaţi (Teatrul Muzical „Nae Leonard”); 18 decembrie, ora 19, Constanţa (Casa de Cultură a Sindicatelor); 19 decembrie, ora 18, Braşov (Sala „Patria” - Filarmonica Braşov); 20 decembrie, ora 19, Cluj Napoca (Piaţa Unirii - concert în aer liber); 21 decembrie, ora 18, Sibiu (sala „Thalia” - Filarmonica de stat Sibiu); 22 decembrie, ora 19, Ploieşti (Casa de Cultură a Sindicatelor. 
  
Se-ncântă prelung spectatorii sălilor din atâtea oraşe şi se-nfioară! E în dreptul lor să-şi întrerupă, dacă vor, măcar la câte un capăt de trudă, mecanica alergare prin zile, trebuind intercalată viaţa şi cu desfătarea în fericire, în forma de fericire preluată din mit şi transgresată în faptul stării naturale a omului. 
  
Una ar fi să îl absorbi pe Fuego în oglinda privirii, din inumanitatea sticlei ecranului şi alta să conjuri orele să nu treacă atunci când Fuego este şi se aude, în chipul persuasiv, nededublat în impregnarea din fotografie, film, disc… Nimic nu înlocuieşte omul! 
  
E iarnă, iar! E decembrie, e sărbătoarea aproape! Fuego iubeşte cântecul, poezia, omul, discuţia…! Pe toate le încredinţează publicului spectator. 
  
Spectacolele de sărbători cu Fuego sunt un şirag cu seri preţioase ale vremii imperfecte în relaţia iubirii vieţii şi biruinţa iubirii. Vor veni seri de aur şi de incursiune cu melodia, decorul feeric, verbul evocator, prin ţara ninsă de ninsori albe, ninsă de ninsori cenuşii, ninsă şi de ninsori sterile, anoste, dezolante; o vreme în care cântecul lui Fuego, este identificabil în dominaţia sărbătorilor iernii care pun zi cu zi stăpânire pe ţară. Susceptibil de a fura inimi, Fuego nu poartă decât vina că inimile se lasă furate de bunăvoie! Dar dacă artistul ar fi neacuzat de nimic s-ar comite truncherea adevărului. Fuego suprapune cântecului vraja, iar aceasta-i mai mult decât complicitate la răpire! 
  
Apropiatul turneu de concerte cu genericul „Concertu’ nostru-i românesc” e categoria cea mai actuală de probe, fiind recurenţa feeriei spectacolelor inegalabile, dintotdeauna, pe care le făptuieşte unul dintre cei mai iubiţi artişti dintotdeauna ai României! 
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com) 
  
Referinţă Bibliografică:
Fuego. Recurenţa feeriei concertelor de Crăciun / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1434, Anul IV, 04 decembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!