AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1429 din 29 noiembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Monalisa Basarab. Arhetip comun de frumuseţe, la
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Oare soarele nu se stinge de teamă că suprimă verdele frunzei fragede ceruite de rouă, când o sărută dimineaţa în zori? Oare vântul nu încetează sub macii subţiri ai câmpiei, de teamă că le smulge florile, vrând să-i îmbrăţişeze? Oare torentul mării nu se întoarce în larg, de teamă că-şi muşcă propriul ţărm, vrând să-i mângâie sprânceana din valuri? Există oameni gingaşi ca ei, în stare să emoţioneze şi să tulbure gândul cuvântul, privirea, tresărirea inimii! Întocmai este actriţa gingaşă ca firul firav al mătasei, frumoasă ca o crăiasă ce stăpâneşte împărăţiile povestei, Monalisa Basarab!  
 
Curajul nu e o stare proprie mie! Încât, la lansarea cărţii „Alexandru Arşinel. Şi a fost mâna Lui Dumnezeu”, scrise în cuvinte ca o umbră netrecătoare a conştiinţei, de către scriitoarea cu duh, frumuseţe morală şi bunătate, Oana Georgescu, poate cu riscul de a scoate în evidenţă o îndrăzneală mai mare decât aveam, întâlnind-o pe actriţa Monalisa Basarab m-am apropiat de ea cu paşi reiniţiaţi în voinţă, pentru că în prima secundă îşi pierduseră abilitatea simplă de a păşi. Nimeni nu se îndoieşte că o admiraţie pronunţată faţă de cineva se vede, iar închipuirea că e mai bine să încerci ascunderea ei e o greşeală contra caracterului uman. Iubirea, admiraţia, încântarea sunt stări omeneşti şi îi aduc cinste celui ce nu le închide în taine inutile.  
 
Din primele cuvinte i-am mărturisit actriţei Monalisa Basarab admiraţia mea şi îmi impun acum să cred că nu i-am părut un om ciudat, apărut din ţinuturi stranii! Eram şi sunt un admirator al ei, iar cei care mă cunosc ştiu cât de mult iubesc eu pe artişti! Ceea ce mă impresionează mai mult la actriţa Monalisa Basarab este gingăşia ei care, odată ce pune stăpânire pe ochii cuiva îi converteşte la voinţa de a o absoarbe în privire, ca pe privilegiul contemplării frumuseţii naturale a feminităţii. Oare de câtă ignoranţă mă fac vinovat pentru că nu am ştiut mult despre activitatea artistică a actriţei Monalisa Basarab, pe care am cercetat-o prin biografii abia după ce mi-am refugiat pentru o clipă ochii mei obosiţi de lume, în ochii ei de cobalt luminos, scăpărător de scântei, adânciţi într-un cosmos albastru?!  
 
Cândva, într-un vis, râvneam să am loc în umbra artiştilor pe care-i preţuiesc şi faţă de care caut vrednicia de a le intra în gând. Nu sunt părţi mai roditoare de pace a inimii şi iubire, ca sălaşurile sufleteşti ale artiştilor. Fie şi numai pentru o clipă, pătrunderea în ochii artistei Monalisa Basarab e străpungerea unui ţinut lipsit de legile adevărului văzut şi dominat de cu totul alte legi, pe care puţini sunt repartizaţi de destin să le înţeleagă într-o viaţă întreagă. Publicul Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” din Bucureşti, unde actriţa Monalisa Basarab şi ceilalţi artişti sunt oglinzi umane ale bucuriei, frumuseţii, armoniei, iubirii, este aproape locatar al acestui ţinut!  
 
Actriţa Monalisa Basarab, stea a universului teatral fascinant de la „Tănase”, tulceancă, absolventă în 1995 a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Teatru şi Televiziune, Specializarea Actorie, clasa prof. Sorana Coroamă Stanca, a debutat între 1995-1998 la Teatrul de Stat din Oradea. Din 2000 până în 2002 a jucat la Nottara, iar din 2002, până azi jocă la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” din Bucureşti. Începând cu rolul de debut, în întreaga sa activitate artistică a interpretat roluri notabile pe scenă şi în film.  
 
Artiştii de la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” din Bucureşti au, parcă, un arhetip comun: toţi sunt cei mai frumoşi eroi ai scenei, creatori de eroi frumoşi ai publicului spectator! Istoria ce se va scrie de acum înainte, a acestui măreţ teatru cu legendă şi prezent va avea mâine relatări semnificative mult mai înalte decât se obosesc azi autorii cronicilor să însemneze prin ziare ce duduie de politică.  
 
Raportat la un veac de teatru românesc, actriţa Monalisa Basarab nu e parte dintr-un episod, e însăşi partea miezului Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”, care, în timpul acesta căreia artista îi este contemporană şi făptuitoare a actului cultural şi artistic, slujeşte în sens universalist actoriei confirmate ca valoare inegalabilă a esteticii şi armoniei omeneşti. Din această perspectivă, actriţa Monalisa Basarab are un nume mai presus de orice nume: artistă! O artistă adorabilă!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Monalisa Basarab. Arhetip comun de frumuseţe, la Tănase / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1429, Anul IV, 29 noiembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!