CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1420 din 20 noiembrie 2014        Toate Articolele Autorului

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Galeria de Artă „Calea Victoriei 33” (Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”) va fi pentru zece zile, începând de joi, 20 noiembrie 2014, ora 18.00, oglindă a privirii din interiorul afectiv, a unei expoziţii de asentiment vizual cu esteticul, armonia şi mirajul. Este vorba despre opere de pictură create şi expuse de artiştii plastici Petre şi Diana Dăncilă.  
 
Portretele scrise ale celor doi expozanţi nu sunt pe măsură să semnifice conturul de identitate artistică pe cât o fac operele însele, dar în firescul prezentării dincolo de fructele talentului lor nu se aşează decât textul biografic ce se alcătuieşte mai jos, în scurte cuvinte.  
 
Petre Dăncilă e născut pe 22 mai 1955 în Bucureşti, a absolvit cursurile Institutului de Arte Plastice „N. Grigorescu” în 1981, Secţia Ceramică, la clasa profesorului Costel Badea. Timp de mai mulţi ani a fost colaborator al Combinatului Fondului Plastic. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici.  
 
Între participările sale expoziţionale sunt notabile: Trienala de design, Sala Dalles, Bucureşti, 1972; Expoziţie de grup - pictură, Ploieşti, 1982; Expoziţie de „Arte decorative”, Căminul Artei, Bucureşti, 1984; Expoziţie de desen „Joan Miro”, Barcelona, 1985; Trienala de design, Sala Dalles, 1985; Expoziţia personală - Ceramică de la Căminul Artei, Bucureşti, 1986; Expoziţie de grup, Galeria Eforie, Bucureşti, 1986-1987; Expoziţie de artă decorativă, Bucureşti, 1988; Expoziţie de pictură, personală, sub egida Fundaţiei pentru Cultură Universală „Noua Junime”, Casa Americii Latine, Bucureşti, 1997; Expoziţie personală de pictură, Căminul Artei, Bucureşti, 2004; Expoziţie colectivă „Omagiu Divinului Anghel Gheorghe”, Ateneul Român” sub egida Fundaţiei „Gh. D. Anghel”, 2004; Expoziţie colectivă internaţională - Londra, Anglia - The Tracks of Hercules, 2005; Expoziţie personală de pictură, Căminul Artei, Bucureşti, 2006.  
 
Lucrările artistului Petre Dăncilă se află în colecţii particulare şi de stat din România, Franţa, Belgia, Italia, Olanda, Norvegia, Austria, Israel, Germania, SUA şi Spania. Insuficiente şi ele pentru oglindirea făuririlor remarcabile de opere artistice ale acestui artist, dar în măsură mult mai competentă, rândurile de mai jos tind să creioneze esenţialul:  
 
„Ar trebui să-l descindem pe Dăncilă direct din viziunile demonice, lumeşti şi mirifice ale lui Bosch, dar marele pictor olandez este mai luminos şi mai vitalist, în timp ce Dăncilă, păstrând proporţiile, rămâne grav şi meditativ. Simţi că Dăncilă nu te plimbă prin lumile prin care zboară asemeni Luceafărului doar ca să te minuneze sau să te sperie, ci el încearcă să te forţeze la o explicaţie a Universului. Lumina, întunecimile albastre şi duhurile ne ajută în efortul de a cunoaşte ceva din acea ordine necunoscută a lumii pe care începem s-o bănuim ca fiind un joc al relativului şi al imaginilor, totul fiind străbătut de o sete de absolut”. (Lucian Radu Stanciu, „Dăncilă, un pictor între Suprarealism şi Metafizic”).  
 
„Pictorul, excelent desenator, deţinător al unei linii fluente, dinamice, laminate, îşi susţine discursurlie picturale printr-o la fel de bună pozare a pastei pe suport. O pensulaţie când amplă, barocă, când alternând cu tuşe de mare dinamism şi transparenţă, ce iradiază o lumină izvorând din interiorul lucrărilor”. (Dragoş Ciobanu)  
 
„Petre Dăncilă ne surprinde cu aceleaşi imagini în care regăsim obsesiile şi neliniştile timpului actual, trecute însă prin filtrul sensibilităţii şi debordantei sale imaginaţii în care recunoaştem atât simboluri de sorginte biblică, cât şi trimiteri obsesive la lumea în care trăim.” (Ilie Roşianu, critic de artă).  
 
Diana Dăncilă s-a născut la 29 aprilie 1995. Este acum studentă la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, anul I, Secţia Ceramică.  
 
Participările sale expoziţionale de până acum nu au cadenţa anilor de pregătire spre profesionalismul artistic, sunt peste ea: Expoziţia dedicată zilei internaţionale a copilului organizată de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”, 2011; Salonul Internaţional de Artă, Academia Oamenilor de Stiinţă din România, 2011; Expoziţia internaţională Muzeul Şuţu, 2012; Premiul III, Olimpiada pe ţara la Ceramică, de la Craiova, 2012.  
 
Cronologia evenimentelor făptuite la galeria operelor de artă din „Calea Victoriei” nu are până azi un şir lung, dar e vădit că el sporeşte ritmic şi sprijinit de valoare. În martie 2014 a avut loc inaugurarea noii Galerii de Artă „Calea Victoriei 33” marcată de un dublu eveniment: vernisajul Expoziţiei de sculptură a artistului Cătălin Geană şi al celei de fotografie HairDesign „Arta se mişcă” a Cristinei Grama şi a echipei sale FASON. A urmat în aprilie 2014 vernisajul Expoziţiei de pictură cu vânzare „Şapte pictori”.  
 
Au expus timp de două luni artiştii plastici Anna Ravliuc, Laurenţiu Midvichi, Mariana Gavrilă-Vesa, Georgeta Constantinescu, Stela Vesa, Alina Vodă şi Florentin Vesa. Pe 3 iunie 2014, a avut loc vernisajul Expoziţiei de pictură „Arhetipuri” a artistei Mariana Gavrilă-Vesa. În iulie 2014 a fost găzduită o altă expoziție - eveniment ce s-a bucurat de mare succes, şi anume Expoziţia de mozaic şi pictură „Mari actori” a artiştilor Mircea Tudor Asciu şi Rozalia Lenke Puşcaş. Pe 12 august 2014 a avut loc vernisajul Expoziţiei de pictură „Începutul iubirii” a artistei Mihaela Panaitescu, pe 2 septembrie, cel al Expoziţiei de pictură „Jurnal de călătorie” a artistei Corina Preda Perianu, pe 16 septemebrie vernisajul Expoziţiei de sculptură „Semne şi profeţii” a artistului Vlad Dan Perianu, pe 9 octombrie vernisajul Expoziţiei de pictură „Oglinda timpului” a artistei Stela Vesa, iar pe 5 noiembrie vernisajul Expoziţiei de pictură „Pein lobodă” a artistei Alina Vodă.  
 
Managerul Galeriei este este artista Georgeta Constantinescu. Adresa este Calea Victoriei nr. 33, Bucureşti, România, tel: +40212332144, e-mail: galeriacaleavictoriei33@gmail.com  
 
Evenimentul vernisajului expoziţiei de pictură şi sculptură din 20 noiembrie 2014 va fi urmat de un cocktail. Expoziţia va rămâne deschisă până pe 30 noiembrie 2014.  
 
Oana Georgescu, PR Specialist  
 
Mobil: 0722.434.986 / 0744.654.838.  
 
Email: pr@galeriadeartacaleavictoriei33.ro /oana_georgescu2003@yahoo.com  
 
Georgeta Constantinescu, Manager Galeria de Artă „Calea Victoriei 33”  
 
Mobil: 0723.544.555.  
 
Email: g.constantinescu@galeriadeartacaleavictoriei33.ro /  
 
www.galeriadeartacaleavictoriei33.ro  
 
PROGRAM Galeria de Artă „Calea Victoriei 33”: marţi - duminică, orele12.00  
 
- 20.00  
 
Articol scris de Aurel V. ZGHERAN şi Oana GEORGESCU (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
  
 
Referinţă Bibliografică:
Două generaţii , expoziţie de pictură şi sculptură la Galeria de Artă Calea Victoriei 33 / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1420, Anul IV, 20 noiembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!