CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1418 din 18 noiembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Sergiu Cioiu. România din conştiinţa artistului
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Un cântec statornicit la inimă , menit a-i fi lumină şi alinare inimii, tempereză trecerea vremii şi n-o lasă pradă anilor. Roadele lui sunt dulci şi parfumate pentru că ramurile pe care se coc sunt umbră a sânului. Fiecare cântec asemănat cu mângâierea e un pârâiaş ce curge din izvor cosmic în fântâniţă sufletească, nimic nu e în sine din omenescul material, ci totul din duh! Miliarde de astfel de pâraie brăzdează lumea. Cine le bea apa neterminabilă şi curgătoare spre viaţă, însetează iar.  
 
Cel mai adesea, un singur izvor se varsă în mai multe fântâniţe şi rar, mai multe izvoare într-o singură fântâniţă. Aceasta-i substanţa şi natura autenticului. Cândva, (vă amintiţi?!), o voce ca un vuiet cânta vântului, încredinţându-i văzduhul lui sufletesc spre a-l duce văzduhului de sub cer. Ca sol al artistului, acolo unde se cercetează întocmirea lumii, unde se îndreaptă aspiraţia umană, unde încep şi sfârşesc lucrările stihiilor, ca şi ale binelui, unde-i mijlocul timpului, şina pe care trece în iureş acceleratul anilor, unde duduie uzina în care se combină prefacerile pământului cu rânduiala stelelor…  
 
„Cântecul vântului”, acesta-i cel ce poartă-n sine putere să reverse pârâiaşe şi să sape fântâniţe sufleteşti în calea albiilor degajate de diguri şi umplute de valurile gândurilor. Întrebări, invocări, imputări pleacă pe vânt în vuietul melodiei dinlăuntrul sufletului omenesc înlăuntrul conştiinţei cosmice, cu acest cântec.  
 
Frumos, elegant, inteligent cântec! După cum, în taina stâncii de sub care ţâşneşte izvorul susură porunca „pleacă la fântână!”, în „Cântecul vântului” vuieşte sufletul stigând către văzduh, „vin la tine!”. Taine lăuntrice şi taine cosmice îl strigă pe om şi în taine lăuntrice există fiinţa sa. Iar idealul uman se crede spre dreptate doar liber ca vântul. Ca vântul din glasul lui Sergiu Cioiu. El, acest ideal l-a smuls pe actorul şi cântăreţul Sergiu Cioiu, pe când cântecul său era lipit de vechiul şi magicul radio cu lămpi, de altădată, zburându-l spre libera ţară de departe, Canada! Acolo-i şi acum. Cântecele lui, însă, sunt aici. Oamenii se mută, cine ştie dacă nu şi-n Univers în veacurile de-apoi, dar cântecul nu rămâne nestâlcit, nesurghiunit, neobidit decât la mama lui! „Cântecul vântului” are mamă pe România şi casă locurile Târgu-Jiului. Pe Jiu, cântecele lui Sergiu Cioiu nu coboară, urcă! „Poarta sărutului”, „Coloana Infinitului”, „Masa Tăcerii” sunt „Primul loc de pe pământ” pe care cântecul îl sărută cu buzele rebele ale vântului. Vântul acesta hrăneşte focul sufletesc al unui artist a cărui plecare din ţară a lăsat un loc gol în absida scenei româneşti, artistul Sergiu Cioiu.  
 
Azi sunt rari săpătorii de fântâniţe sufleteşti. Ei sunt înlocuiţi de nişte sfredelitori care incizează pe ici pe colo pieptul, dar nu ating cămaşa sufletului. Cei ce călătoresc peste ocean, în primul rând artiştii români din generaţia lui Sergiu Cioiu se bucură de ocazia de a-l întâlni şi au de-a face cu omenia artistului. E „prietenul drag”, ar spune Pompilia Stoian şi pesemne chiar spune, omul de omenie care, de câte ori se întâlneşte cu românii săi, îi primeşte într-o mică Românie din Canada, România din conştiinţa artistului.  
 
Pentru că se vorbeşte mai sus despre săpătorii de fântâniţe sufleteşti, Sergiu Cioiu este unul dintre aceia care nu sapă azi în pământ reavăn, Sergiu Cioiu sapă în malul gros şi granitic al despărţirii şi ajunge la apa dragostei care nu se uită. După greul moment de boală prin care a trecut nu cu mult timp în urmă, actorul Alexandru Arşinel a băut această apă din cana pe care i-a dat-o cu datul de suflet, în Canada, artistul Sergiu Cioiu. Nu numai el, ci şi actriţa fermecătoare Stela Popescu a băut, împreună cu alţi oaspeţi artişti ai Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” din Bucureşti.  
 
Şi artiştii pot fi numiţi îngeri. Îngeri ai inimii! Întâlnirea aceasta din Canada, între Sergiu Cioiu şi colegii săi de altădată, de la „Tănase” a fost întâlnirea în armonie şi ascultare de inimă. Doar îngerii pot face desăvârşit aceasta! Ce e o grădină minunată? E o vistierie a florilor! Ce e prietenia? O vistierie a fidelităţii în iubire! Aceasta s-a dovedit să fie întâlnirea actorilor Stela Popescu şi Alexandru Arşinel cu prietenul lor de ieri şi de azi, Sergiu Cioiu.  
 
Sub ascultarea inimii, prietenia nu are în cale nimic, nici măcar un ocean! Când s-a întors acasă Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” a adus o veste din Canada: vestea iubirii, prieteniei unui conaţional român, artist iubit şi neuitat de români, românul de peste ocean, Sergiu Cioiu!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Sergiu Cioiu. România din conştiinţa artistului / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1418, Anul IV, 18 noiembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!