CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1409 din 09 noiembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Pr. Gheorghe Bârjovanu. Mama, cuvântul dincolo de cuvânt
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„Mamă” e cuvântul dincolo de cuvânt, cuvântul ce se exprimă ca termen dar autoclarifică în sensul umanist, viaţa! Nimeni nu ar fi dacă n-ar avea mamă! Extensia umanităţii are ca punct terminus locul unde fiinţa umană nu-şi recunoaşte şi iubeşte mama. Acest loc o fi existând, sporadic pesemne, dar nu-i decât un baraj bicisnic, de piatră, contra victoriei universale a conştiinţei.  
 
Oricât de vârstnice în raport cu timpul, mamele sunt pentru copii oameni fără ani. Sub ochii copiilor vine ca asupra frunzei, toamna mamei, îi năvăleşte în pragul sufletului şi-o veştejeşte. Boli, dureri, îngândurări îi fură somnul şi puterea, apoi, într-o zi vine iarna mamei!  
 
Nimeni şi nimic n-o apără de ea!  
 
Când pleacă mama, nici un fir de suflet nu-i atât de rigid ca să nu-l devasteze lacrima. Când pleacă mama e numai şi numai singurătate în urma ei. Aceasta-i clipa în care mama oferă ceva semnificativ etern, pe lângă viaţă, de acum clipa mamei începe să fie eternă şi totuşi ea să nu fie. Dorul de mamă este disonant pe lângă dorul de viaţa mamei. Până când mama nu mai este, dorul de ea are adversare vestea şi reîntâlnirea. Însă, după ce se stinge mama şi nu mai este nicăieri în lume, copiii rămân cu un număr pustiu în telefon, cu un prag în care mama nu-i mai primeşte, cu o masă la care mama nu-i mai aşează, cu un pat pe care mama nu-l mai aşterne… Pregnanţa cu care se întipăreşte mama în amintire este dominantă de la ipostaza chipului până la contemplarea lui, de la verificarea de la început a întâmplărilor din viaţă, la căutarea unor răspunsuri pentru ele.  
 
S-a cernut pospaiul brumei în viaţa vrednicei mame Anica Bârjovanu, a părintelui Gheorghe Bârjovanu, paroh al bisericii Sf. Gheorghe din Orbic-Buhuşi, cu ani în urmă, curgând toamnă cu toamnă, de atunci şi până în inima lui octombrie a anului 2014! Acum a venit pentru ea iarna dincolo de ultimul ei anotimp! Mama preotului s-a stins! Trăise vremuri zbuciumate şi vremuri senine. Ar fi fost o viaţă de carte! Dar are trăiri pe care cuvântul nu le poate însemna, căci iubirea şi jertfa decurg în umanitate din stadiul preliterar.  
 
Şi-a iubit copiii, a avut voinţă cu bunătate transgresată în grija sa de-ai fi copiii oameni de omenie. Şi aşa au şi ajuns! Cel care s-a străduit, nu uşor, ca să fie preot, părintele Gheorghe Bârjovanu nu s-a dezlipit nici o clipă de ea. Viaţa părintelui, înrădăcinată acasă, lângă mama sa, a căpătat întruchipare străveche, de baladă. Numai altădată copiii rămâneau acasă. Azi se împrăştie în toate zările pământeşti, împinşi de speranţă, aşteptaţi de lume! Nu s-a-nstrăinat de aşezarea natală, nu s-a îndepărtat de conlocuitori, nu şi-a părăsit mama. Nu s-a putut familiariza cu dezbararea de copilărie, de nostalgie şi de aspiraţia de a fi slujitorul bisericii, acasă. Dar nu numai misia de păstor al obştii l-a statornicit la Buhuşi, preoţia nefiindu-i carapace. Alegerea sa are resorturi sufleteşti a toate şi mult mai profunde!  
 
Azi, părintele, deşi e mai singur fără mama deplânge în tăcere şi cu demnitate despărţirea de ea. Legile vieţii şi cele de dincolo de viaţă nu pot fi strămutate de om. Nu poate fi insubordonare voită de om, în faţa vieţii! A suferit părintele şi a căutat drumul resemnării. Comunitatea Orbicului-Buhuşi i-a plâns şi i-a condus mama la mormânt. Preoţi şi P. S. Episcop Iochim Bacăuanul i-au fost alături părintelui. L-au întărit, l-au mângâiat în faţa determinărilor pământeşti peste care nu poate trece nimeni. Cuvântul cel mai aproape de inimă a fost cel al P. S. Ioachim Bacăuanul, Episcop al Arhiepiscopiei Bacăului, care nu de prima dată a consolat un fiu ce-şi însoţeşte pe drumul despărţirii un părinte! Una dintre aceste mângâieri este cea oferită Nadiei Comăneci, la pierderea tatălui ei. A pătrunde în durerile sufleteşti ale fiinţei, a pipăi şi mângâia rana sufletească a omului, acesta-i un gest suprem pe care-l arată ierarhul Episcop Ioachim Bacăuanul, însuşire sufletească ce-l va aşeza după cuviinţă între bunii ierarhi ai neamului.  
 
Alunecând în estuarul timpului, viaţa mamei părintelui Gheorghe Bârjovanu, Anica Bârjovanu a părăsit ţărmul pământesc şi a lăsat cu durerea un fiu ce n-o mai poate răsplăti decât cu rugăciune. Iar cei din jurul părintelui sunt, deloc întâmplător, statornici înţelegători ai tristeţii ce-i freamătă inima şi mângâietori cu iubirea şi prietenia lor, spre trecerea pragului acestei încercări!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com) (Foto: P.S. Episcop Ioachim Bacăoanul întâmpinat în parohia Sf. Gheorghe din Orbic-Buhuşi, de către prezbitera Mihaela Bârjovanu)  
 
Referinţă Bibliografică:
Pr. Gheorghe Bârjovanu. Mama, cuvântul dincolo de cuvânt / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1409, Anul IV, 09 noiembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!