CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Portret >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1397 din 28 octombrie 2014        Toate Articolele Autorului

Florin Georgescu. Văzduhul mistuit în cântec
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Antiromantismul şi-ar consolida zidul dintre suflet şi floarea sufletului dacă s-ar reitera permanent o falsă consonanţă a sunetului muzical suav cu o aşa zisă slăbiciune pentru cântece aşa zise desuete. Dacă s-ar îndepărta nuanţele lirice ale muzicii, acuarelate azi mai rar şi înstrăinat de ce a fost cândva, am avea de-a face global cu o muzică pe care aparatura electronică nu numai că o amplifică, dar o şi poate înlocui! Ceea ce cu vocile autentice şi valoroase e imposibil să se întâmple!  
 
Rodeşte frecvent azi cântecul tensionat, setos să-şi elibereze haotic o energie zăcută, fără îngerul din muzică. El e înveşmântat într-un text, să-i spunem ambiguu, dacă nu decurs din clivajul între incultură şi insensibilitate. Dar sufletele romantice nu sunt încă lăsate din braţele iubirii şi melancoliei, nici scufundate în tulbureala apelor pe care dansează valurile poemelor ultimilor romantici - printre ei, neegalul şi necoruptibilul tenor Florin Georgescu.  
 
Atunci când urcă pe scenele pretinselor spectacole de azi, şi dacă beneficiază şi de prezentarea ce escaladează vârful clasei în arta prezentării, a inconfundabilului Octavian Ursulescu, dacă e acompaniat de o orchestră veritabilă, Florin Georgescu proliferează ambianţa unei vieţi sufleteşti pure, entuziaste, neopozitiviste, contemplative! Etichetările şi epitetele unei zugrăviri a unei astfel de stări în comuniune umană ideală sunt una: fericirea! O fericire care interferează cu adevărata melodie şi adevărata voce, prin excelenţă creatoare de repertoriu valoros, de spectacol la care este receptiv văzduhul, mistuindu-se în el. Un spectacol de sinteză artistică şi de explozie spirituală! Un spectacol de infiltrare în contemporaneitate a poeziei şi muzicii înstelate de fior!  
 
Să ne aducem aminte: „Te voi răpi la noapte”, „Corăbierii”, „Am fost prin lume călător”, „Tichi Tichi ciu”, „Ole, torero”, „Azi chitara rosteşte cuvinte de dor”, „Tu eşti iubirea mea”, „O sole mio”, „Dragostea e schimbătoare”, „Valencia”, „Granada”, „Să cântăm”, „Fire uşoară femeia are” („La donna e mobile”); „Pământul acesta românesc”, „Mi-e dor, de-o fată mi-e dor”, „Frumoasa mea cu ochii verzi”, „Rupe-mi inima-n şapte”, „De câte ori mi-e teamă”, „De-ar şti omul ce-l aşteaptă”…  
 
Dincolo de examinările artei muzicale de către criticii muzicali, actualii cântăreţi de operă, operetă, romanţă, printre care tenorul Florin Georgescu au un ideal identificabil în arhitectura sufletească a celor pe care îi farmecă muzica. Melomani de ieri, melomani de azi, pasămite melomani de mâine, în măsura în care nu se ajunge la surditate din cauză că urechile au mai mult de-a face cu prostii spuse, ori sunete răcnite. Poate părea stranie această ipoteză, dar pentru ce e audibil azi şi se pare că din ce în ce mai accentuat în viitor, unele urechi nu au înzestrarea rezistenţei.  
 
Dincolo de simptomele vederilor unora şi ale altora, realitatea obiectivă de azi a muzicii în raport cu publicul român este aceea că tenorul Florin Georgescu e un artist ce contribuie mult, elevat şi frumos ca preferinţele să fie dominate de ceea ce e nobil, sensibil şi autentic. Istoriceşte dominată de sunetul muzicii, România şi-a scris istoria modernă incluzând mari artişti muzicieni, creatori şi interpreţi, începând cu cei folclorici, până la mari artişti lirici, instrumentali ori vocali. Aici este statornicit meritat şi locul tenorului Florin Georgescu, un artist de excepţie ce-aduce în muzică un timbru specific şi un repertoriu select. Acestea sunt congruente de esenţă de portret al artistului Florin Georgescu. Ele, asociate omului Florin Georgescu prefigurează o viziune afectivă asupra sa. La nivel individual izolat, Florin Georgescu nici nu poate fi reprezentat, pentru că ceea ce e pregnant şi concomitent în identitatea sa este întocmai simţirea în comuniune cu publicul spectator. Există în firea tenorului Florin Georgescu o anume civilizaţie spirituală potrivit căreia personalitatea umană nu este pecete pentru un artist de valoare, dimpotrivă, e corelată în raportul artist-public!  
 
De altfel prezenţa sa în spectacol e antriteoretică. Aplauzele şi muzica sunt tot ceea ce îl descriu mai bine!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Florin Georgescu. Văzduhul mistuit în cântec / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1397, Anul IV, 28 octombrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!