CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Portret >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1396 din 27 octombrie 2014        Toate Articolele Autorului

Titus Andrei. A slujit muzicii uşoare, la radio, o viaţă de om
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Drumul pâinii până la ospăţ trece prin câmpie, prin combine, prin silozuri şi saci, prin moară şi brutărie… E crescută, pufoasă, rumenă şi bună pâinea, dar o lucrează nenumăraţi muncitori în toate schimburile şi-n cele patru anotimpuri. Muncitorului pâinii nu-i stau mâinile niciodată, iar pâinea nu se odihneşte decât pe masa cu hrană! 
  
Întocmai se întâmplă cu artiştii predestinaţi şi nepredestinaţi. Toată viaţa unui artist nici nu începe de la creaţia sau interpretarea finală, nici nu ţine până a doua zi. În spatele şi înaintea lui sunt îndelungate pregătiri şi nenumăraţi oameni care-şi uită viaţa lor liberă şi de cele mai multe ori sunt neştiuţi. 
  
Artistul, îndelungul vieţii sale are şi nu are succes, are şi nu are dreptate, are şi nu are timp, are şi nu are linişte, are şi nu are bogăţie, are şi nu are sănătate... dar actul său artistic este totdeauna la vedere, pe când întreaga „oaste” copărtaşă diversităţii de izbânzi şi neizbânzi artistice rămâne a fi cel mai adesea anonimă! 
  
O personalitate, cunoscută de această dată, de la care se ştie cu amănunt de unde vin păsările cântecului, încotro zboară, ce aripi le urcă melodiile, ce fâşii de soare le străluminează pasul pe calea undelor, e Titus Andrei. Ca să judecăm cine este Titus Andrei, începem prin a judeca ce e radioul: radioul nu e instituţie, e univers. Prin radio pleacă în eter unde de viaţă. Acestea, ca produs ultim al trudei profesioniştilor nu trec prin poartă şi nu ajung în faţa stăvilarelor cu străjeri ci, trecând prin ciocanele şi nicovala urechii, ajung la fereastra miniaturală a inimii ce se deschide spre lumea interioară nesfârşită şi enigmatică a ascultătorului. 
  
Resorturile care îl preocupă pe Titus Andrei şi pe care le izbuteşte cu superior profesionalism sunt ale muzicii uşoare, ca realizator de emisiuni radio şi coordonatorul redacţiei de muzică uşoară de la Radio România Actualităţi. Se poate spune că toată viaţa sa a slujit radiodifuziunii publice din România, pentru că viaţa sa plină şi vibrantă începe odată cu absolvirea Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti şi angajarea prin repartiţie guvernamentală, în 1972, la Radiodifuziunea Română - aceasta, după ce din timpul studenţiei era deja preocupat de muzica uşoară, pop şi corală. 
  
Între anii 1968-1974 a făcut parte din sextetul „Cantabile”, condus de soprana Smaranda Toscani, cea care l-a descoperit şi l-a integrat în acest grup care colabora pe atunci cu Teatrul muzical „Ion Vasilescu” din Bucureşti şi care astăzi nu mai există. Pe vremea aceea în teatrul „Ion Vasilescu” dirija Edmond Deda iar vedetele erau Aurelian Andreescu, Lucky Marinescu, Marina Voica, Valenţiu Grigorescu, Ion Ulmeanu, cuplul de comici în vogă atunci, Radu Zaharescu - Horia Şerbănescu. Împreună cu grupul „Cantabile”, Titus Andrei i-a acompaniat pe soliştii teatrului care făcea background la festivalurile existente atunci, cântând din muzica uşoară românească dar şi din preluările internaţionale (Bach, Mozart, Florin Bogardo, Aurel Giroveanu, Edmond Deda sau celebrele Chesera, Aquioris şi chiar arii cunoscute dar transpuse în variante moderne). A făcut numeroase turnee prin ţară şi, pentru o scurtă perioadă, a făcut parte şi din grupul vocal „Studio 8”, condus de Dudu Atanasiu. Sextetul „Cantabile” s-a destrămat, membrii săi plecând în America, Austria sau Uruguay. 
  
La radio a debutat în cadrul emisiunilor realizate de Victoria Andrei şi Ion Ghiţulescu, ajutat fiind în formarea sa profesională de Daniela Caraman Fotea şi Vasile Donose. Între 1975 şi 1983 a realizat emisiuni la Radio vacanţa”, iar din 1984 a început colaborarea cu Doru Dumitrescu la emisiunea „Album duminical”, la Televiziunea Română, rămânând însă până azi legat sufleteşte de radio şi aducând la tâmpla spirituală a ascultătorilor într-o carieră fabuloasă, pe cei mai cunoscuţi şi apreciaţi cântăreţi de muzică pop, uşoară, folk, rock, printre care: Dida Drăgan, Adrian Enache, Aurelian Temişan, Daniel Iordăchioaie, Valentin Fărcăşanu, Laura Stoica, Daniel Robu, Daniela Gyorfi, Rafael, Vlad Miriţă, Pepe, Mihai Trăistariu, Ionuţ Ungureanu („Provincialii”), Romeo Zaharia… fapt pentru care a fost numit în „Ecran Magazin”, „artizan” de destine artistice. 
  
Începând cu anii ’90 se dedică emisiunilor nocturne pe care le realizează la Radio 3 (Radio România Tineret) sub egida „nopţi muzicale de week-end”, iar din anul 1991 devine realizatorul emisiunii „Oriunde te vei afla nu regreta această noapte” difuzată la Radio România Actualităţi, emisiune care primeşte în 1993, din partea revistei muzicale „Vox pop-rock” distincţia pentru cel mai ascultat program al anului. 
  
Mai realizează şi emisiunea „Şlagăr top-rock”, cel mai complex top de muzică românească difuzat lunar sub al cărui deviză „Şlagăr top…o şansă tuturor” sunt propuse melodii noi interpretate atât de interpreţii consacraţi cât şi de cei debutanţi. Iniţial, emisiunea a fost concepută ca un spectacol. Artiştii propuşi într-o lună cu piese cântau live într-un show organizat la Sala Radio, difuzat în direct la Radio România Actualităţi. 
  
Titus Andrei este iniţiatorul unor evenimente muzicale de marcă precum „Gala muzicii uşoare româneşti - o zi printre stele”. „Concurs de creaţii dedicate sărbătorilor de iarnă”, etc. A prezentat numeroase spectacole desfăşurate la Sala Radio printre care şi câteva ediţii ale emisiunii-spectacol „Viaţa ca un spectacol” realizată de Viorel Popescu. De asemenea, a participat aproape la toate festivalurile de muzică românească, a făcut parte din majoritatea juriilor acestora. Radio Iaşi l-a desemnat în 1997 „Omul anului”, pentru promovarea muzicii româneşti. 
  
A primit convenabile oferte de colaborare de la alte radiouri, dar a răspuns cu fidelitate postului public de radio, cel care l-a consacrat. Sunt de referinţă pentru aceasta emisiuni realizate de-a lungul timpului, cum ar fi „La microfon, melodia preferată”, „Curierul melodiilor”, „O melodie pentru fiecare”, „Estrada duminicală”, „Oriunde te vei afla nu regreta această noapte”, „Glasul tău m-a fermecat”, „Romanticii”, „Euro-muzica”, „Duminica vedetelor” etc. 
  
În anul 2004 a lansat la „Humanitas Educational”, împreună cu Daniela Caraman-Fotea cartea „Alternative pop-dance”, un dicţionar cu date biografice despre artiştii şi trupele care cântă muzică pop şi dance. În 2002 a fost numit redactor-şef al redacţiei muzicale de la Radio România Actualităţi şi membru supleant în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune, dar în 2006 a revenit coordonator al redacţiei muzicale radio. 
  
De-ar fi uşoară, muzica uşoară…! Dar nu e! Titus Andrei exemplifică aceasta într-o viaţă de om (căci de o viaţă de om slujeşte muzica uşoară la radio), dar istoria muzicii are a vorbi mai multe vieţi de om despre ceea ce Titus Andrei a realizat, realizează şi va realiza! 
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com) 
  
Referinţă Bibliografică:
Titus Andrei. A slujit muzicii uşoare, la radio, o viaţă de om / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1396, Anul IV, 27 octombrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!