CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1393 din 24 octombrie 2014        Toate Articolele Autorului

Florin Bogardo. Iubirea râului cu livada
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Există în vastul patrimoniu al muzicii uşoare româneşti o rouă de iubiri ce-nfioară, strivind singurătăţile, în intensă solidaritate a celor ce-şi închină liniştea la Porţile sărutului. Sub degetele compozitorilor ce cântă fermecător iubirii, clapele pianului trezesc note răsunătoare ca apa setei de cineva, din fântâniţa duhului. 
  
Unul împreună cu aceştia este Florin Bogardo. Secunda de iubire din portativele sale e înflorită; sărutul incitat de cântecele sale e taina lipită de oglinzile din spatele pleoapelor; extazul propulsat de fiorii melodiilor sale e plutire în gloria vieţii complete; patima din cântecele sale e fructul oprit din floare, ori ecoul vagoanelor trenului pierdut în tunel. 
  
Toate compoziţiile lui Florin Bogardo sunt un râu ce se iubeşte cu o livadă! El e fugar, ducându-şi şarpele apei în braţele altei ape, ea-şi deschide florile la albine! Toate cântecele sunt o iubire duioasă, un soare vioriu pe cristalul geamului inimii. O salbă de comoară jucând pe sânul viu şi capricios al iubirii sunt cântecele compozitorului Florin Bogardo, cutremurând şi firul de iarbă pe deasupra căruia alunecă umbra lor! 
  
Nicio şoaptă din univers nu e mai lină decât aceste melodii şi totuşi ele urcă până la văzduhul sufletesc, trece prin armura inimii, până la golful străjuit de flăcări, din miezul ei! Tot ce e împietrit în natura omului captează măcar o secundă de viaţă chiar şi de la un singur sunet din compoziţiile lui Florin Bogardo. Dar de viaţă neînduplecată de nimic să izbucnească, de viaţă chemată la libertatea de alinare ori patimă a visului. 
  
Nimeni nu cântă aceste compoziţii mai fin şi nestemat ca Stela Enache. Asemenea iubirii râului cu livada, în vocea sensibilei interprete Stela Enache se iubesc vibraţia viorii cu mângâierea arcuşului. E o iubire cosmică, spirituală…! Nu se semnifică nimic vertiginos în urcarea vocii Stelei Enache până la înaltul omenescului, această voce e un zbor de aripi delicate până la visul desveşmântat de omenesc! 
  
Florin Bogardo şi Stela Enache, două trupuri într-o viaţă, sunt un singur cânt desfăşurat dincolo de porţile vieţii! El a vrut văzduhul, şi l-a biruit! Ea visul, şi e-nstăpânită iremediabil de vis! 
  
Pe portativul catifelei muzicii uşoare româneşti, compoziţiile lui Florin Bogardo sunt dantelă împodobitoare, alb-albastră, a iubirii livezii înflorite cu râul veşnic şi curgător! Ce melodii tulburătoare! Toate merg spre culisele suspinelor şi surâsurilor ce-şi rup trupul în amintiri! Câtor paşi uitaţi, câtor paşi nevăzuţi, câtor paşi neajunşi la capăt de drum le-au rămas aici urmele?! Câte tăceri, câte vorbiri…! Niciodată exasperări, doar uimiri, niciodată ascunderi, doar taine nobile, niciodată cruzime, numai şi numai iubire! 
  
Peste tot susură amintiri! Cântecele lui Florin Bogardo le aduce şi azi, le va aduce şi mâine, le va aduce mereu la inimile noastre avide să facă din ele punte pentru mersul spre vis frumos! 
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com) 
  
Referinţă Bibliografică:
Florin Bogardo. Iubirea râului cu livada / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1393, Anul IV, 24 octombrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!