CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1388 din 19 octombrie 2014        Toate Articolele Autorului

Teatrul de Revistă
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Sub ceţurile vieţilor noastre, nicio dominantă spirituală, ca valoare de artă, nu este mai însemnată şi de partea inimii, cum este voioşia ce trebuie stoarsă conştiinţei, chiar şi de-i numai de o clipă, şi fructificată, chiar de-i peregrinarea unei unde pe o mare în furtună…!  
 
Oricum am trecut şi trecem prin ani, chiar pieptiş, cu greul urcând, chiar curmeziş căzând, ori viclean, pe lângă greu, sau pe vreo cale făcută, inima voioasă răsplăteşte fiecare trudnicie cu mângâiere.  
 
Antologia spectacolelor de teatru are în alcătuire o capodoperă ce nu-şi consfinţeşte limitele sale în mijloacele cronicarului, ci în rosturi ce ţin de vastitatea unui teatru cu poveste pătimaşă, fermecătoare şi de dragoste: Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” din Bucureşti. Dintotdeauna, la acest teatru au jucat artişti într-o neîncetată fericire şi iubire de a juca, fiecare reprezentaţie fiind pentru fiecare dintre ei o haină spirituală festivă, mai mult decât poate îmbrăca o inimă care doar bate, ci cât poartă o inimă înflăcărată!  
 
Astăzi, teatrul acesta ridică mereu barierele condamnate să cadă la răscrucea condamnatelor drumuri. Călătoreşte ca sfinţii care au creştinat locurile şi nu făptuieşte mai puţin decât ei, pentru că presară pacea şi bucuria pe oriunde trece. Seamănă flori de cânt, balet şi comedie, lăcuind cu roua bunei dispoziţii sufletul, reîmprospătându-l cu speranţe!  
 
Sâmbătă şi duminică, 18 şi 19 octombrie 2014 în partea de Moldovă nordică ce şi-a scris istoria cântând, făcând haz de necaz, scurgând spirit din pană şi având numai şi numai braţele dragostei pentru glie, a Sucevei, Botoşaniului şi Dolhascăi, artiştii Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” din Bucureşti vor drumeţi, ca etern închinaţi unei tainice atrageri - mai cu seamă în ce îl priveşte pe actorul Alexandru Arşinel, directorul Teatrului, moldovean neaoş, de la Dolhasca…!  
 
Dar şi actorii Stela Popescu, descinsă din părinţi basarabeni, Vasile Muraru cu rădăcini hrănite din sevele de sub umbra Pietricicăi, Adrian Enache gălăţean cu torent de talent zămislit la ţărmul fluviului şi alţii sunt, prin urmare, tot neam de moldoveni, iar aceasta-i cum se observă şi dovedeşte, o imagine cuprinzătoare, relevantă spiritual!  
 
În cele trei zile de călătorie itinerată prin aşezămintele de suflet moldovene, Teatrul „Tănase” va juca spectacolul „Viva Revista”, după următorul program:  
 
Sâmbătă, 18 octombrie 2014, ora 19.00: Casa de Cultură a Sindicatelor, Suceava;  
 
Duminică, 19 octombrie 2014, ora 11.00: Casa de Cultură a Sindicatelor „Nicolae Iorga”, Botoșani;  
 
Duminică, 19 octombrie 2014, ora 16.00: Casa de Cultură „Alexandru Arșinel”, Dolhasca.  
 
„Viva Revista” este un spectacol revuistic pe texte de: Mihai Maximilian, Nae Lăzărescu, Octavian Sava, Vasile Muraru, Aurel Storin, Dan Mihăescu. Din distribuţie fac parte actorii: Stela Popescu şi Alexandru Arşinel, Vasile Muraru, Valentina Fătu, Anamaria Donosa, Cristian Simion şi Nae Alexandru. Cântă: Adrian Enache şi Daniela Tănase. Dansează Ansamblul de Balet al Teatrului, coregrafia: Cornel Popovici, cu asistent coregraf Edy Chiriţescu. Conducerea muzicală este semnată de Dan Dimitriu, scenografia de Ana Iulia Popov, iar regia de Cezar Ghioca.  
 
Stagiunea 2014 - 2015 a Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” s-a deschis pe 20 septembrie cu spectacolul „Viva Revista” care i-a reunit în scena Sălii Savoy pe actorii Stela Popescu, Alexandru Arşinel, Vasile Muraru, Cristina Stamate, Alexandru Lulescu, Adriana Trandafir, Valentina Fătu, Ana Maria Donosa, Liliana Mocanu, Cristian Simion şi Nae Alexandru, pe interpreţii Alin Gheorghişan, Bianca Sârbu şi Irina Ionescu acompaniaţi de orchestra dirijată de Dan Dimitriu, dar şi Baletul teatrului (coreagrafia Cornel Popovici). Spectacolele „Viva Revista” şi „Revista Revistelor” s-au jucat pe 27 şi 28 septembrie în cadrul Bucharest Comedy Week.  
 
Pe 4 octombrie a avut loc premiera spectacolului „Sosesc deseară” de Tudor Muşatescu, cu Vasile Muraru în rolul principal şi regia semnată de Nae Cosmescu, scenografia şi costumele de Ana Iulia Popov, iar ilustraţia muzicală de Patricia Prundea.  
 
Scrisă în anul 1931, piesa este descrisă de către Virgil Brădăţeanu în „Istoria literaturii dramatice româneşti şi a artei spectacolului”, Vol. I-III, 1966-1982, ca „o comedie sentimentală din lumea provincială. Scriitorul râde cu bunătate de inşi cu orizonturi mici, dar cu pretenţii mari, caracterizează nuanţat personaje de efect, amuză şi înduioşează, găseşte poezia sau ridicolul cotidianului şi plasează totul într-o atmosferă de împăcare sufletească”  
 
Din distribuţia piesei, alături de Vasile Muraru, mai fac parte Ana Maria Donosa, Valentina Fătu, Cristian Simion, Nae Alexandru, Paula Rădulescu şi George Ioan Hodor. scenografia și costumele de Ana Iulia Popov, iar ilustraţia muzicală de Patricia Prundea.  
 
În legătură cu biografia regizorului Nae Cosmescu, scriitoarea, jurnalista, secretar literar al Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” consemnează următoarele: „Binecunoscut regizor de teatru și film, jurnalist, scriitor şi pamfletar, Nae Cosmescu a absolvit IATC-ul în 1963, secţia Actorie. Un an mai târziu însă şi-a început activitatea de regizor la Teatrul Naţional de Televiziune din cadrul TVR. A fost timp de doi ani şeful Secţiei Teatru din TVR. A semnat regia filmelor de televiziune «Conu’ Leonida faţă cu reacţiunea» (1991), «Urcuşul» (1980), «Douăsprezece ore înainte de amurg» (1976), «Recitându-l pe Shakespeare» (1976), «Speranţa nu moare în zori» (1976), «Peripeţiile unui om de afaceri» sau «Sfântu’ Mitică Blajinu’». În 2005, pe când era director artistic la Naţional TV, Nae Cosmescu a scris un scenariu de serial, pornind de la ideea că mahalaua contemporană românească nu este departe de cea interbelică din «Gaiţele». Serialul s-a numit «Cuscrele» şi le-a avut în rolurile principale pe Draga Olteanu Matei şi Tamara Buciuceanu Botez, pentru prima oară împreună într-o producţie tv. Din 2012, timp de un an de zile, regizorul Nae Cosmescu a adunat în cartea «50+1 pamflete.. ca la Tănase» o colecţie de texte care să descreţeasca frunţile tuturor. Dinu Săraru, unul dintre cei mai renumiţi publicişti, dramaturgi şi romancieri contemporani, membru al Uniunii Scriitorilor din România, este cel care a încurajat acest demers literar al maestrului Nae Cosmescu. «M-a preluat cunoscutul romancier Dinu Săraru, care pe vremea aceea răspundea de destinele Cronicii Române şi m-a invitat să continui proiectul. Cartea este rezultatul unui an de colaborare cu binecunoscutul cotidian», spune regizorul care a colaborat cu cei doi mari actori Stela Popescu şi Alexandru Arșinel, şi la celebra emisiune a postului Naţional TV «Sare şi piper cu Stela şi Arşinel»”.  
 
Pe lângă celelalte spectacole ale stagiunii, la cererea publicului, se va juca şi spectacolul „Hohote în Herăstrău”, premiera Stagiunii Estivale 2014 care s-a jucat la Teatrul de Vară „Herăstrău” în perioada 29 iunie - 5 august 2014.  
 
„Alexandru Arşinel - şi a fost mâna Lui Dumnezeu”, de Oana Georgescu, o carte  
 
aşteptată de toată lumea  
 
Pe 22 noiembrie, ora 14,30, la Târgul de Carte Gaudeamus 2014 va fi lansată cartea „Alexandru Arşinel - şi a fost mâna Lui Dumnezeu”, de Oana Georgescu (Editura ALL), jurnalist, scriitor şi Secretar Literar Artistic al Teatrului Tănase. Este o carte dedicată medicilor români cărora marele actor le datorează sănătatea şi chiar viaţa, un omagiu adus în primul rând Şcolii Româneşti de Medicină şi slujitorilor săi, o poveste despre cumpenele prin care a trecut şi despre problemele de sănătate pe care le-a avut (şi le are!) Alexandru Arşinel.  
 
Stela Popescu şi Alexandru Arşinel, premiaţi cu Diploma In Honoris  
 
Cu ocazia redeschiderii şi a inaugurării Hanului Garboveni, cel mai nou centru cultural-artistic al Bucureştilor, actorii Stela Popescu şi Alexandru Arşinel au fost premiaţi cu diploma In Honoris. În cadrul manifestării au participat Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, premierul Victor Ponta, dar şi oameni de cultură, academicieni, profesori, ambasadori, reprezentanţi ai Corpului Diplomatic, personalităţi publice ale vieţii cultural-artistice si politice. Edilul-şef a acordat Diplome In Honoris unor personalităţi care, prin activitatea lor, au promovat valorile româneşti în ţară şi în întreaga lume, printre care s-au numărat: Stela Popescu şi Alexandru Arşinel, aflaţi mereu pe podiumul de premiere pentru activitatea lor, dar şi în top-urile clasamentelor „Cei mai iubiţi români” sau Cei mai de încredere români”, Ioan Holender, care a primit Cheia Oraşului pentru organizarea Festivalului „George Enescu”, Ion Caramitru, pentru contribuţia la revitalizarea Teatrului Naţional, academicianul Constantin Bălaceanu Stolnici, pentru întreaga sa activitate academică, Emil Hurezeanu, medicii care au supravieţuit accidentului aviatic din Apuseni - Radu Zamfir, Valentin Calu şi Cătălin Pivniceru - pentru devotamentul dovedit în salvarea vieţilor omeneşti, vedete de Televiziune precum Andi Moisescu, Iuliana Tudor sau Teo Trandafir ş.a.  
 
Articol realizat de Aurel V. Zgheran, cu sprijinul distinsei Oana Georgescu (aurel.vzgheran@yahoo.com; oanageorgescuro@gmail.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Teatrul de Revistă Constantin Tănase : Viva Revista peregrinând Moldova / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1388, Anul IV, 19 octombrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!