CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Patrimoniu >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1379 din 10 octombrie 2014        Toate Articolele Autorului

Felicia Filip. Timpul cântă...!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Zorile şi înserarea sunt schimbul de tură al părţilor zilei, după legea care înrâureşte cursivitatea timpului, succedări de vizibilitate şi de ritm vital, dar nu este în puterea tuturor şi în oricare dintre stările sufleteşti să constate că timpul cântă!  
  
Da! Cântecul timpului e audibil însă, doar în resorturile interioare ale omului, pentru că nu numai omul este în timp ci şi timpul e în om. Viaţa lasă descoperite atât urme ale trecerii omului prin timp, cât şi ale trecerii timpului prin om; iată, aceste treceri zămislesc muzica timpului care nu încetează niciodată.  
  
Muzica nu este în esterioritatea timpului, cum nu e nici viaţa. El cântă de la prima şi până la ultima bătaie a inimii fiinţei umane! Din acest univers sonor perceput la nivel uman se extrag toate creaţiile muzicale între care cel mai dens şi însorit gen este cel clasic, ce întrece în frumuseţe şi fericire pe toate celelalte, prin regina sa, opera!  
  
Ea călătoreşte melomanul într-acolo unde doar imaginaţia răzbate, preluând faptul vieţii şi comutându-l pe elitrele muzicii, dincolo de zidul real, în vis! Acţiunea petrecută în operă, pe firul muzical, include şi agerime şi meditaţie, din care se împrăştie o ploaie de scântei ce se concentrează în lumina ochilor nedezlipiţi până la căderea cortinei de scena vastă pe care se perpetuează viaţa în viziune artistică.  
  
Opera ţine captivă starea sufletească a spectatorului, de la primul până la ultimul act, face suportabilă suferinţa înfiptă inevitabil în destinul uman şi intensifică binefacerea vieţii estetizate de muzică. Nu există fericire, bine şi bucurie de odinioară. Acestea rămân implantate în prezent, dar activarea lor se petrece sub pavăza plăcerii de a trăi frumos. Întocmai în aceasta coexistă idealul operei.  
  
Pleiada românească de artişti lirici e colosală şi aurorală, cu forţa de a recâştiga în orice clipă o speranţă învinsă, poate redobândi cugetat libertatea pierdută nesăbuit, poate regenera frumuseţea devastată, poate reansambla idealul irosit… Totul constă în predarea noastră sufletească pe mâinile tulburătoarei muzici clasice.  
  
Una dintre fermecătoarele noastre soprane, sub glasul căreia spiritul e o trestie ce se-ndoaie şi vibrează, e maestra Felicia Filip. Vocea şi raza luminoasă a chipului artistei pot strânge în ele un public grandios, la un spectacol, unul dintre magnificele spectacole cu soprana adorabilă Felicia Filip. Aceste spectacole sunt numai îmbrăţişare afectivă a artistei cu publicul, sunt numai înviorare şi vâlvătaie, numai iubire, libertate, vis, armonie…! Faţă în faţă cu aceste spectacole, fiecare dintre ele decurgând în eveniment cultural şi artistic, regal, puţine ar fi altele nedemne de toată dezamăgirea.  
  
Maestra Felicia Filip e în tot atrăgătoare, niciodată soarele nu e în spatele sau în faţa sa, ci în ea, în ochi, pe frunte şi în glas, niciodată bucuria de a cânta nu e pe drum, ori în popasul din amintiri, ci în pieptul ei din care izbucneşte spre cei din jur o rară voioşie şi bunătate, niciodată generozitatea nu e o străină, nici un scop, e datul cel mai firesc din întreaga şi permanenta sa atitudine, niciodată împotrivitor omenescului, pentru că maestra Felicia Filip e o personalitate care cu de la sine vrere, niciodată nu se relaxează pe vârful faimei! Niciodată!  
  
Iubeşte şi respectă publicul, i se dăruie şi nu e încărcată de aroganţa care să îi urce un ego deasupra modestiei şi căldurii umane. În prezenţa ei se instalează tăcerea graiului şi începe vuietul sufletului şi focul ochilor. Emoţia întâlnirii cu ea nu sufocă, este asemenea curenţilor ce înconjoară îmbrăţişând, o insulă, inima rămânând cu o melancolie sclipitoare şi plăcută. Despărţirea de maestră nu e nici un sfârşit, e adevăratul început al propriei cunoaşteri, momentul în care se descoperă că glasul inimii cheamă neîncetat graţia muzicii şi plăcerea privirii unui om frumos!  
  
Datorită sopranei Felicia Filip muzica şi omul sunt două inimi unite într-una singură. Geniala şi adorabila artistă, într-o viaţă de cântec sublim a făcut ca lumea operei să fie îngemănată cu lumea publicului meloman!  
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
  
Referinţă Bibliografică:
Felicia Filip. Timpul cântă...! / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1379, Anul IV, 10 octombrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!