AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1378 din 09 octombrie 2014        Toate Articolele Autorului

Opera Comică pentru Copii a cucerit Marele Premiu la Beijing
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Un fapt nelipsit de ardoare şi generozitate este provocat numai de iubire şi avântat dintr-un resort interior. El nu surâde nicăieri mai radios ca în ochii copiilor, atunci când lor le este închinat, ori când este făptuit chiar de către ei. Substanţialitatea densă dar fără împovărare în lucrul copiilor, nu are cum fi agoniseală şi experienţă, ci doar candoare spontană şi asiduă, dar în lucrul pentru ei, din partea adulţilor, nu e joacă, e cel mai serios, riguros şi desăvârşit act.  

Copiii au o singură inimă ce bate nu numai în pieptul lor, ci în toate piepturile celor ce le conduc paşii până la răscrucea vârstei unde îi aşteaptă cumpăna vieţii; copiilor, fiecare răsărit de soare le adaugă o zi, pe când părinţilor şi educatorilor lor le-o scade, fără irosire, ci spre îmbogăţirea împlinirii micilor candidaţi la umanitate.  

Acesta va fi fost idealul care a inspirat şi pe criticul muzical Smaranda Oţeanu-Bunea, fondatoare, în anul 1998, a Operei Comice pentru Copii, instituţie publică a Primăriei Municipiului Bucureşti. Însorită zi pentru cultura muzicală a copiilor României a fost aceea a gândului şi faptei bune adresate florilor îmbobocite ce umplu şi înmiresmează azi sala de spectacole a Operei unice în lume prin aceea că este exclusiv a copiilor melomani. Scena noastră lirică e suflată cu aur, de la ea urcă la cupola înstelată coloane de idoli ai muzicii mondiale, printre care fermecătoarea soprană Felicia Filip. Iar într-o zi, unii dintre copiii pentru care s-a înfiinţat azi un ateneu vor fi garda operei ce sprintează acum la umbra coloanelor!  

Admirabila soprană care a lucit auroral pe grandioasele scene lirice din lumea întreagă a preluat conducerea singurei Opere Comice pentru Copii ce are în repertoriu şi operetă, musical şi balet, apropiindu-se de bobocii înzestraţi cu harul muzicii, spre a-i vedea deschizându-şi florile. Pasiunea pentru opera comică nu mai poate fi fugară, ca mai toate visurile vârstei inocenţei, în măsura în care e cultivată la o instituţie de prestigiu, care e Opera Comică pentru Copii şi se manifestă sub atenţia şi dragostea maestrei Felicia Filip, mentor şi deopotrivă prieten nemărginit de atrăgător în relaţia cu tinerii artişti!  

Parcă se oprise venirea la operă a tinerilor, până la ivirea instituţiei anume fondate pentru ei, de către criticul muzical Smaranda Oţeanu-Bunea, iar azi e şi mai sigur că filamentul scenei de operă comică va urca la incandescenţă, fără a epuiza lumina argintie a resurselor de talente, pentru că unul şi cel mai important dintre rosturile ei este acela al sădirii afecţiunii faţă de muzica elevată în inima micilor spectatori.  

Ei au lumină şi în spatele pleoapelor pentru că le închid spre a visa luminos! Un astfel de vis este acesta de a frecventa spectacole de operă, iar unii, chiar de a urca într-o zi pe scenă, întru nimic mai prejos, ba chiar egal de fascinant cu artiştii consacraţi!  

O mărturiseşte şi strălucitorul succes internaţional la cea de-a XVI-a ediţie a Beijing Tourism Festival 2014, desfăşurat în perioada 29 septembrie - 6 octombrie şi la care artiştii români ai Operei Comice pentru Copii au luat fruntea competiţiei, cucerind Marele Premiu. Ei au susţinut o serie de spectacole în aer liber cu programul „România - Land of my Heart”, pe diferite scene din Beijing.  

Acest festival internaţional este unul dintre cele mai importante evenimente de gen organizate în Capitala Chinei şi reuneşte anual zeci de ansambluri artistice, folclorice, trupe de dans, interpreţi, artişti acrobaţi, comedianţi… La ediţia din acest an, au participat reprezentanţi ai mai multor ţări din Europa, Asia, America şi Australia: SUA, Brazilia, Germania, Italia, Spania, Chile, Rusia, Bulgaria, Noua Zeelandă, Canada, Malaysia, Japonia, India, Filipine, Turcia, Thailanda, China, România …  

Alături de artiştii Operei Comice pentru Copii din Bucureşti au evoluat ansambluri artistice din China - interpreţi şi dansatori de la Şcoala de Arte din cadrul Conservatorului Central de Muzică din Beijing, trupa „Jilin Song and Dance”; „Te Kapa i Ngâti Tarâwhai Trust” din Noua Zeelandă; trupa „La Montesina” şi grupul folcloric „Pro loco di Castrovillari” din Italia; baletul folcloric „Bafca” din Rusia; ansamblul de muzică şi dansuri „Banda Renacer” din Chile; ansamblul UDBHAV din India; Sports&Cultural Association din Brazilia; Baletul folcloric „Flor de Mayo” din Thailanda; Santa Monica College, din S.U.A.; Country Dance Family & Friends din Germania; trupa de muzica şi dansuri „Boi brihlp da Ilha” din Brazilia; ş.a.  

Seria de spectacole cu program diferit, prezentate de Opera Comică pentru Copii sub genericul „Romania - Land of my Heart” a cuprins colaje de muzică şi dansuri româneşti. Din distribuţie au făcut parte soliştii vocali Daniel Filipescu, Oana Şerban, Roberta Enişor, Lucia Racoveanu, Jennifer Dumitraşcu, Bogdan Şerban şi balerinii Alexandra Corneanu, Andreea Soare, Ilona Karpatti, Sabina Chirilă, Alis Gheorghe, Theodora Munteanu, Claudia Iagăr, Andy Ardeleanu, Mihai Pricope, Daniel Manea, Andrei Dogaru, Ionuţ Bîrjoveanu, Octavian Iuga, Virgil Ştefu.  

Delegaţia a fost condusă de Directorul Fondator Smaranda Oţeanu Bunea.  

„Pentru evoluţiile lor remarcabile, aplaudate la scenă deschisă de publicul spectator, de organizatori şi de oficiali, după ce la postul naţional de radio „Voice of China” s-a spus «România it’s The Best!», organizatorii au decis ca Trofeul celei de-a XVI-a ediţii a Beijing International Tourism Festival să se acorde anul acesta artiştilor Operei Comice pentru Copii din România, instituţie publică de cultură aflată în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Unică în lume prin segmentul de public faţă de care are adresabilitate, Opera Comică pentru Copii a reuşit până în prezent performanţa de a câştiga peste 70 de premii naţionale şi internaţionale la festivalurile de profil. Cu 60 de titluri de operă, operetă, musical şi balet în repertoriu, instituţia susţine anual peste 200 de reprezentaţii atât la sediu (Calea Giuleşti nr. 16), cât şi în turneele naţionale şi internaţionale pe care le întreprinde”, explică Oana Georgescu - biroul de presă al Operei Comice pentru copii.  

Turneele internaţionale despre care vorbeşte distinsa Oana Georgescu sunt următoarele: Croaţia (iunie 2004, iulie 2006, iunie 2009), Austria (mai 2007), Coreea de Sud (iunie 2007), India (noiembrie 2007, noiembrie 2008, noiembrie 2009, ianuarie 2013), Israel (noiembrie 2006, februarie 2008, mai 2009), Spania (aprilie 2008), Franţa (mai 2008), Canada (octombrie 2008, decembrie 2009), USA (octombrie 2008, mai 2011), Italia (iulie 2009), Tunisia (iulie 2009), Republica Dominicană (februarie 2010), Egipt, Germania (iunie 2010, iunie 2011), Emiratele Arabe Unite (ianuarie 2011), Kuwait (mai 202), Sri-Lanka (Decembrie 2012), Bulgaria şi Turcia (august - septembrie 2013), Cehia (octombrie - noiembrie 2013), Rusia (aprilie 2014), Bulgaria (iulie 2014), China (octombrie 2014).  

În prezent, lăudabila instituţie pe care o laurează înainte de toţi, copiii, are o conducere coparticipantă la faima ei mondială: Smaranda Oţeanu-Bunea - director fondator, Felicia Filip - director general, Viorica Petrovici - director de imagine.  

Pentru sprijinul copiilor melomani, dar nu numai, prezentăm coordonatele Operei Comice pentru Copii Bucureşti:  

Oana Georgescu  

Biroul de presă,  

Opera Comică pentru Copii  

Calea Giuleşti nr.16, Sector 6, Bucureşti  

Tel./Fax: 021.319.28.19  

Email: oana_georgescu2003@yahoo.com  

www.operacomica.ro  

Articol scris de Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  

 

 

 

Referinţă Bibliografică:
Opera Comică pentru Copii a cucerit Marele Premiu la Beijing / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1378, Anul IV, 09 octombrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.



 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTOR



FLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!