CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Patrimoniu >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1375 din 06 octombrie 2014        Toate Articolele Autorului

Cornel Fugaru. A plecat în eterul mărilor stelare
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Cornel Fugaru şi-a sfârşit călătoria sub cer! A plecat din efemerul divers, din preaplinul finitului, în eterul rarefiat al mărilor stelare, la un an de la moartea Mădălinei Manole! Se depănase atât de puţin mosorul vieţii ei când, tristă şi nefericită, ne-a părăsit! Reparcurgând timpul trecut de atunci, vedem cum, ceea ce a avut dăruit, ca un echivalent melodic al sacrei lumini, au obnubilat oamenii apropiaţi ei! Neterminabile conflicte absurde, scandaloase, şi mari nedumeriri îneacă acum cântecul Mădălinei, preschimbând pacea în încrâncenare, iubirea în prejudecată. Amintirea alunecă tulburată în confuzie şi aprinde un incendiu care nu se mai stinge.  

La trecerea numai unui an de la plecarea Mădălinei la festinul sferelor astrale, s-a urcat şi steaua lui Cornel Fugaru!  

S-a stins muzicianul, dar a rămas lumina spiritului său, care nu se poate desdesena ca un abur, nu se poate uita, ca o umbră! Dacă misterele cele mai încătuşate ale simplităţii vieţii oamenilor obişnuiţi rămân de cele mai multe ori nedezlegate, întreaga viaţă a lui Cornel Fugaru se oglindeşte în cristalizările lirice ale cântecelor lui. Textele acestor cântece, multe dintre ele compuse de către soţia, Mirela Voiculescu Fugaru sunt poeme preschimbate în versete şi compun cu muzica, vastitatea tabloului vieţi, spectacolul ei, raritatea harului, prefigurate în creaţia artistică a unei familii frumoase: Cornel, Vlăduţ, Mirela Fugaru.  

Eternitatea şi infinitul prefac totul între două ciocane: viaţa şi moartea! Dar, Cornel Fugaru, plecând, a pus în libertate duhul lui veşnic, prefăcut în floare şi lumină. El a cunoscut nemurirea încă dinaintea plecării pe drumul ei. Poate că în univers nu sunt necunoaşteri şi nu e ascunsă legea, dar, pentru Cornel Fugaru, nu a fost nici aici, deoarece fiecare operă măiastră a sa, are în ea universul.  

Evocarea acestui gând e un fel de a spune că nu a murit Cornel Fugaru. Fără intenţia repetării unor tonuri de cuvinte lipsite de originalitate, moartea artistului face exerciţiul întrepătrunderii absolutului cu relativul: plecarea relativă dintr-o viaţă finită şi încoronarea cu veşnicia.  

Tumultoasele cântece de dulce melodie interioară ale lui au rămas! Ele răsună în inimile generaţiilor pentru care artistul s-a singularizat în stil, ca interpret, compozitor şi profesor. Corelaţiile, afinităţile profunde între cele trei condiţii artistice sunt întărite în suprapunere, cu admiraţia publicului de toate vârstele.  

Cornel Fugaru a distilat, a rafinat şi catifelat muzica, a purtat-o prin ani, reînnoită mereu, dar mereu neschimbată în fondul emoţional al timbralităţii, al buchetului de tonuri urcătoare ca lăncile, din corzile muzicii spre platoşa inimilor publicului său, care l-a iubit. A fost laureat nu numai de public, ci şi de personalităţile din lumea muzicii, şi nu pentru că a fost cândva un Cornel Fugaru care a lăsat, plecând în neant, târziul muzicii sale, ci pentru că muzica lui a ajuns între comori vii unde nu mai îmbătrâneşte niciodată!  

Cornel Fugaru a deschis unul dintre marile drumuri ale muzicii uşoare româneşti, neizolând-o, nefăcând-o necomunicabilă, ci dăruind-o tuturor, şi în primul rând copiilor, pentru care opera de artă de azi se propune izvor de aur topit pe claviaturile muzicii, mâine!  

Prin aceasta, ascensiunea şi ajungerea spirituală a ei, nu vor vorbi niciodată despre moartea lui Cornel Fugaru, ci despre visul şi farmecul lui!  

Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  

 

 

Referinţă Bibliografică:
Cornel Fugaru. A plecat în eterul mărilor stelare / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1375, Anul IV, 06 octombrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!