CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1371 din 02 octombrie 2014        Toate Articolele Autorului

Ştefan Zaharia. Viaţa, în treapta de superioritate a fiinţei
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Oraşul istoric, Buhuşi, a ajuns să fie cârciumăresc, dughenizat, plin de caşcarabete şi îngrădiri în jurul blocurilor, pentru straturi, copaci fructiferi, viţă de vie, culmi cu expoziţii de rufe, mai ales când se întorc acasă „italiencele”…! Răpus de jale şi sărăcie, acesta-i Buhuşiul cel cu o cultură furată, cu excelenţe mistificate, cu o fabrică, furată şi ea, oraşul ciuntit, ca şi statuia Fata cu ulciorul, emblemă a lui, făptuită de sculptorul Constantin Teslaru şi ajunsă azi ciungă. Dar cu ceva vile ale celor care s-au „descurcat”, în deplină dizarmonie cu blocurie jumulite şi scrâşnetele majorităţii.  

Ca o prăpurică aşternută pe un mort parfumat sunt înscrisurile de firme, de pe faţada unei clădiri aflate pe esplanadă, în centrul Buhuşiului. Ele denumesc multe destinaţii ale vastei zidiri, de o arhitectură stereotipă a evului de purpură, atât de multe şi nicio iubire pentru cultură, deşi pe plexiglasul înfipt chiar în frunte, întocmai aşa e scris: „Casa de Cultură”!?  

Puzderie de înscrisuri şi tot felul de dichisuri infuzate cu o ironie chintesenţială, fasonează toată faţada clădirii: într-o simbolică arhetipală se disting titulaturile şi însemnele a două partide politice, ca o erodare a incantaţiei prefigurate în stemele istorice; apoi, casele de schimb valutar şi de amanet apar în formule consensuale, semnificând una şi aceeaşi: jecmăneala; alături e scrisă denumirea unei agenţii de voiaj, utilă ca stăncuţa din salcâm, pădurii, şi care are „meritul” inclasabil al divorţurilor conciliate; într-o ornamentică a kitsch-ului e inscripţionată o linie de telefonie mobilă; şi, fireşte, în străluciri frapante, afişe… ale divagaţiilor, compilaţiilor, mişmaşurilor, nicidecum de spectacole…  

Cât o poală popească de încăpătoare, casa „de cultură” cuprinde tot pulsul pestriţ babilonean buhuşean iar, fără omisiunea cea mai vinovată, putea să cuprindă şi cultura, măcar un strop! Însă aşa, întreaga panoramă centrală a Buhuşiului este piaţeta unui cortegiu triumfal al aleşilor, care-şi asistă serbările propriilor ecloziuni „culturale” şi „artistice”, în timp ce, pentru ceilalţi, cortina a căzut, într-o ananghie indusă. Râvnirea fericirilor spectacolului de gală de acum a scos de pe scenă concertele şi piesele de teatru.  

Odinioară, în sala de spectacole de la fosta Casă de Cultură, timpul era croşetat din clipe de aur, iar metronomul sufletelor accelera în faţa scenei pe care artiştii absorbeau voluptatea frumuseţii de la heruvimi, pentru ca să o redea apoi publicului, prin cântec şi reverenţă, prin dans şi prin harul glăsuirii cuvântului; acum, în clepsidra vieţii culturale şi artistice a Buhuşiului mai sunt numai câteva fire de nisip să se scurgă, apoi, până când vor renaşte iubirile serbărilor inimii, timpul va fi exilat.  

Cu toate că oraşul binecuvântat între briza Bistriţei şi adierile înmiresmate ale pădurilor seculare de stejari şi fagi, de la Runc, are un şirag cu mărgele de chihlimbar, artişti, oameni de cultură şi de ştiinţă, sportivi… Între ei garda pentru viitor o asigură tânărul actor Ştefan Zaharia.  

Prea multe şcoli, mai ales dacă nu se loveşte una cu cealaltă prin nimic sau nu în laturile bazei, pot fi un aliat perfid în alegerea drumurilor vieţii, unii ajungând să nu se folosească de ele, în măsura în care mai mult se încurcă reciproc. Nu este cazul tânărului actor Ştefan Zaharia, care e şi geograf, fapt ce nu dă în vileag vreo impostură, pentru că ştiinţele geografiei sunt aplicate în lucrări de studiu pe domeniu, pe când pregătirea în actorie îi slujeşte să răspundă chemării vocii interioare de a împlini fascinaţiile scenei.  

Întrebările şi răspunsurile ce urmează se alcătuiesc în căutarea de explicaţii adevărate, spre cunoaşterea unei personalităţi buhuşene pe care tinereţea sa, piept în piept cu dominaţia celor înşurubaţi bine în banca din faţă a bulevardului politic buhuşean ţine la distanţă energia tumultoasă pe care o poate fructifica altminteri spre a urni din loc viaţa culturală anchilozată a oraşului său.  

Eşti un june care nu pare să aibă timp de pierdut vremea! De când te-au acaparat farmecele Thaliei?  

În liceu am descoperit pasiunea pentru umor şi pentru spectacole de umor şi am înfiinţat o trupă de acest profil. În perioada şcolară ea a câştigat locul I la toate concursurile judeţene şi naţionale de umor la care a participat. Fiind pasionat de arte, fie ele vizuale, actoriceşti, sau chiar pictură, am participat la concursuri de fotografie, pictură etc. Tot în liceu am descoperit pasiunea pentru competiţiile de dezbateri preuniversitare, devenind campion regional la mai multe ediţii.  

Şi totuşi, după liceu te-a atras geografia planetei fizice, nu a cosmosului artei...  

Timp de patru ani, începând cu 2003 am urmat cursurile Facultăţii de Geografia Mediului în cadrul Universităţii „A. I. Cuza” din Iaşi. Lucrarea de diplomă este unicat în istoria Universităţii fiind singura lucrare sub formă de film documentar. Documentul tratează evoluţia oraşului Buhuşi, de la 1800 până în prezent.  

Scena, însă, ţi-a strigat numele în tot acest timp. Când i-ai răspuns?  

În 2007 m-am mutat la Bucureşti unde am susţinut examenul de admitere la Facultatea de Arta Actorului, din cadrul Universităţii Hyperion. În 2010 am devenit licenţiat în actorie, la clasa maestrului Virgil Ogăşanu, unul dintre cei mai valoroşi actori români. Pe timpul facultăţii am participat la multe festivaluri de teatru din ţară, alături de mari actori ai scenei din România. În cei trei ani am avut şansa de a fi ales pentru mai multe spoturi tv (reclame tv) cu acoperire naţională.  

Facultatea e ferăstruica de deasupra intrării în plenitudinea vieţii. Ai profesat actoria după absolvire?  

Urmându-mi visul din copilărie, am susţinut concursul de ocupare a postului de actor la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, pe care l-am câştigat şi am devenit actor angajat al acestui Teatru, începând cu luna decembrie 2011. Am fost distribuit în trei piese şi am participat cu ele la unele festivaluri naţionale, câştigând şi un trofeu la Festivalul „Fără Bariere” organizat de Teatrul de Nord Satu Mare. Din motive personale am demisionat doar după un an şi mi-am început cariera de profesor de actorie la clasa de Teatru al Clubului Elevilor din Buhuşi. Aici am participat la concursuri naţionale de teatru şi am câştigat locul I pentru cel mai bun actor la Festivalul de teatru „Cătălin Damian” de la Iaşi. Elevii clubului coordonat de către mine a scos de la tipar un volum de fabule scrise de ei. Acestea sunt însoţite de ilustraţii realizate tot de elevi. Cartea a fost foarte bine primită de comunitatea locală, fiind un succes.  

La modul exact şi clar, ce realizezi în prezent?  

În paralel cu activitatea artistică, prezint din anul 2011 o parte dintre cele mai mari Baluri caritabile din judeţul Bacău, de la Balul Asociaţiei „Lumina”, prezentat trei ani la rând, până la Balul Asociaţiei „Sf. Spiridon”. Încercarea de vitalizare a vieţii culturale din oraşul natal Buhuşi s-a materializat în organizarea unora dintre cele mai mari spectacole buhuşene de după 1989. Spectacolul Doru Octavian Dumitru, cu o sală de peste şapte sute de spectatori, sau franciza „Christmas Show”, care a funcţionat trei ani consecutiv, cu peste o sută cincizeci de spectatori, reprezintă dovezile cele mai bune.  

Ce-ai făcut cu cealaltă trudă de studii şi cercetare în ştiinţa geografiei? Ai absolvit facultatea de profil. Au rodit în vreun fel anii nu puţini, nici uşori de facultate?  

Am realizat o monografie a oraşului meu natal, Buhuşi, faptul considerându-l o mândrie şi o aspiraţie care a prins contur încă din anul 2006 când am început lucrul la această lucrare amplă. Lansarea ei a avut loc la Buhuşi, în februarie 2014. Monografia nu este prima încercare editorială. Am mai lansat în anul 2011 cartea „Există viaţă şi după despărţire”.  

Dincolo de orice, e întrucâtva neobişnuit ca un actor să scrie monografii. Ce te-a îndemnat?  

Cu siguranţă, nu vanitatea sau goana după senzaţional m-au mânat în demersul meu de a scrie pagini despre oraşul care m-a crescut şi format, ci o datorie pe care o simţeam în interior, de a face ceva pentru el, pentru memoria lui, pentru oamenii minunaţi care au rămas în istoria locală şi chiar naţională, istorie pe care, cu părere de rău, majoritatea buhuşenilor nu o ştiu. Sunt mândru şi voi fi toată viaţa de originile mele moldovene, buhuşene şi îmi doresc, dacă aş putea să stârnesc aceeaşi mândrie în inimile tinerilor elevi, atât din generaţia prezentă cât şi din cele viitoare, atunci când vor citi această monografie şi vor afla despre toate motivele pentru care merită să ne mândrim cu oraşul nostru şi merită să îl reprezentăm cu cinste, indiferent de momentele mai bune sau mai puţin favorabile prin care a trecut el de-a lungul timpului.  

Să revenim la actorie. Eşti un artist plin de temperament. Cel puţin aceasta-i impresia creată până în actualul moment de actorul Ştefan Zaharia: o stare de spirit densă, febrilă, vibrantă, o încordare obsedantă de a nu ezita, de a nu da greş, de a nu fi acompaniat tutelar, de a nu merge serpentinat spre nimic, spre nimeni! Ce urmează?  

Urmează ca atragerea echilibrată spre arta în toate formele, să-mi fie în ce mă priveşte nu pernă de somn, ci podeaua pasului conştiinţei mele. Am găsit şi găsesc neîncetat în ea forţa spirituală pe care se clădesc toate planurile mele de viaţă.  

În acest răspuns, care-i proporţionalitatea dintre adevăr şi fantezie?  

Nu merg prin viaţă reflectând astfel! Nu duc prea departe fanteziile. Arta nu e fantezie, e purul adevăr al vieţii, trăit şi reprezentat în splendidele frumuseţi ale dimensiunii spirituale. Arta modelează estetic şi armonic viaţa, netezându-i asprimele şi înzestrând-o cu aripi ce-o urcă deasupra fiinţei, în treapta de superioritate a fiinţei!  

Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  

 

 

 

 

Referinţă Bibliografică:
Ştefan Zaharia. Viaţa, în treapta de superioritate a fiinţei / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1371, Anul IV, 02 octombrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!