CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Patrimoniu >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1370 din 01 octombrie 2014        Toate Articolele Autorului

Angela Buciu, floare în cununa spirituală a Maramureşului
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Lipsesc din lucrările noastre de cercetare ştiinţifică de azi, cele cuvenite a reprezenta studii aplicate în domeniul din ce în ce mai parcelat, odată cu invaziile străine, al folclorului. Sporeşte însă florilegiul de făcături zise antologii, dicţionare, monografii, glose care, contra unei sume acordă atenţie şi celui ce, mai mult sau mai puţin necesar a cântat la o ocazie, cu trombonul! Localităţile conferă, cel mai adesea în funcţie de busola politică, titluri de cetăţean de onoare sau de excelenţă, în principal pe criteriul avantajului electoral, iar la nivel centralizat, judeţean sau regional apar liste sau volume omagiale dedicate personalităţilor locale. Să luăm, la întâmplare, Bacăul. Dacă un cititor cu bun simţ studiază lista personalităţilor judeţului acesta şi observă cine e aşezat lângă Bacovia, Alecsandri sau Enescu îşi dă seama şi suferă că lista respectivă e ţâţa politică la care sug servanţii şi parveniţii neînţărcaţi!  

Întorcându-ne atenţia mai sus şi mai la vestul României pline de umor cu lacrimi, ne trece pragul conştiinţei o pleiadă de folclorişti (etnomuzicologi, cercetători, creatori, interpreţi…) pe care nu veacul ce-a trecut, nu veacul acesta, nici cel următor, ci timpul fără unităţi posibil de evaluat va identifica în ea coloana de rezistenţă, armonie şi estetică a fiinţei culturale naţionale, una cu fiinţa istorică, naţională, cu fiinţa neamului românesc in integrum!  

În configuraţia etnofolclorică a Transilvaniei, Maramureşul are o densitate de artişti comparabili cu cerul care de pe orice meridian ar fi cercetat s-ar oglindi pe el o văpaie astrală. Între ei, maestra Angela Buciu este un artist dintre cei care, pentru că alte popoare nu îl are, l-ar cumpăra (mai ales că noi vindem tot). Numai că maestra nu se vinde străinului, se dăruie neamului ei!  

Glăsuieşte nepereche muzică folclorică pur maramureşeană, cercetează folclorul, culege folclor, scrie, învaţă cu rod pe cei tineri, se implică în viaţa socială românească, se integrează în activităţi din orizontul cultural internaţional. Atari preocupări nu pot fi decât în puterea unui om care iubeşte ceea ce face şi are ştiinţa, chemarea, harul pentru aceasta.  

Recent a scris şi publicat la Editura Eurotip din Baia Mare cartea „Lada mea de zestre”, „ca o cămaşă maramureşeană” cum e scris în presa locală, „o carte inspirată de viaţa sa, de cântecul său, de tradiţiile meleagurilor care au adus-o pe această lume” (Dumitru Avram).  

O viaţă într-o carte nu încape. Aceea a artistei Angela Buciu nu ar încăpea nici în mai multe.Sunt ani de slujire a folclorului a familiei, a oamenilor, a ţării sale, a aspiraţiei umane în propriul interior şi în comunitate, a integrării în tradiţia, cultura şi istoria neamului său şi în universalitate.  

Născută într-un octombrie îmbrumat şi încununat cu ghirlandele toamnelor de altădată, la Cheud-Năpradea, judeţul Sălaj, Angela Buciu va fi însăşi, de pretimpuriu, o floare în cununa spirituală a Ardealului. A făcut studii liceale la Baia Mare, apoi Institutul Pedagogic, la Baia Mare şi Facultatea de Filologie la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj. A efectuat rodnice cercetări şi culegeri muzicale, texte literare, datini, obiceiuri tradiţionale, costume populare… îndeosebi în zonele şi subzonele etnofolclorice ale Maramureşului, dar nu numai, valorificând această trudă în producţiile artistice de spectacole ale Ansamblului Naţional „Transilvania” din Baia Mare şi pe suporturile fonografice Electrecord şi ale Radio-Televiziunii Române. Timp de patru ani a efectuat cursuri intensive de specialitate în cadrul Ansamblului „Transilvania” pe care le-a integrat în cursuri predate în anii I-IV la Conservator - Teorie şi solfegii, Istoria muzicii, Canto clasic.  

Debutul său artistic datează din anul 1960, la Ansamblul „Maramureşul” din Baia Mare, pentru ca nu mult după aceasta, în 1964 să fie difuzată la radio cu piesa „Mociriţă cu trifoi”. Au urmat nenumărate emisiuni Radio şi tv, filme folclorice dintre care „Flori de sânzâiene”, în regia lui Ion Filip, dar nu numai, a cucerit premii internaţionale. A înregistrat cincisprezece discuri Electrecord, casete CD-uri… Totalizează peste o sută douăzeci de întegistrări muzicale din zonele folclorice ale Maramureşului, Crişanei, din Codru, Chioar, Oaş, Lăpuş…, sub bagheta dirijorilor George Vancu, Al. Vaiman, Ovidiu Barteş, Paraschiv Oprea. A înregistrat, de asemenea, la Novi-Sad, în vechea Iugoslavie.  

A cântat pretutindeni în ţară, precum şi în Bulgaria, Polonia, URSS, Suedia, Norvegia, Iugoslavia, Algeria, Turcia, Siria, Iordania, Germania, Olanda, Danemarca, Franţa, Italia, Spania, Portugalia, Anglia, Grecia, Mongolia, China, Coreea de Nord, Coreea de Sud, Ungaria, Mexic, Peru, Columbia, Costa Rica, Venezuela, Canada, SUA…  

În 2002 a publicat la Editura Dacia volumul „Destin neliniştit”, fiind coautor cărţii prof. Augustin Botiş. Este laureată cu medalia de bronz la Festivalul Mondial al Tineretului şi Studenţilor de la Sofia, alături de Eugenia Moldoveanu, Gheorghe Zamfir, Toni Iordache şi alţii precum şi la Festivalul Naţional al Educaţiei şi Culturii, etapele naţionale din anii 1981, 1983, 1985; a primit Ordinul „Meritul Cultural” clasa a V-a şi Medalia „Meritul Cultural”, clasa a II-a; este deţinătoarea premiului Fundaţiei „Ethnos” (1995); i s-a decernat Premiul naţional al revistei „România Mare” în 2000, „pentru întreaga carieră pusă în slujba neamului românesc”, Premiul „SADCO”, secţiunea Muzică Tradiţională şi activitate artistică”, tot în anul 2000; Premiul Naţional de Excelenţă „pentru contribuţia de excepţie la promovarea şi punerea în valoare a folclorului românesc”, din partea Ministerului Culturii şi Cultelor, în 2002; Ordinul „Crucea României-Serviciul Credincios”; titlul de Cavaler, acordat de Preşedinţie, în 2003; Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandaor, în 2004.  

Este membru în „Academia Artelor Tradiţionale”, secţiunea Arte Muzicale şi Ludice, i s-a decernat titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Baia Mare, în 2002. A fost membru în comisii de jurizare la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale de folclor.  

Experienţa pedagogică este evaluată în lecţiile de canto, predate unor solişti vocali şi instruirea unor grupuri vocale de la mai multe şcoli din Baia Mare, dar şi unor solişti şi grupuri vocale din Suedia, Norvegia, Franţa, Germania, SUA - Ansamblul „Radost”, Grupul vocal „Ruzice”, Seattle WA, Ansamblul „Izvoraşul”, Minneapolis MN, Ansamblul „Viaţă Românească”, Milwaukee WI, din comunităţile româneşti de la Chicago, Trenton, Cleveland, Los Angeles, Detroit.  

Este din 2002, profesor la catedra de canto a Universităţii de Arte „Vatra”. A colaborat şi colaborează cu presa de specialitate etnofolclorică, fapt relevat în volumul „Destin neliniştit”, capitolul „Vitralii”, precum şi în introducerea volumului „Lada mea de zestre”. Fireşte, în chipul cel mai elevat fructificator a colaborat şi colaborează cu toate orchestrele şi ansamblurile profesioniste de profil folcloric din ţară, împreună cu solişti consacraţi, sub bagheta maeştrilor dirijori Constantin Arvinte, Ionel Budişteanu, Victor Predesu, Florian Economu, George Vancu, Paraschiv Oprea…  

A fost aleasă deputat PRM într-o circumscripţie electorală din Maramureş, ocazie eficient fructificată în a sluji cultura, tineretul, sportul, învăţământul, ştiinţa, ceea ce i-a conferit şansa de a face parte dintr-o Comisie de profil în Parlamentul României şi dintr-un Grup parlamentar de prietenie cu Belgia, Brazilia, Marele Ducat de Luxemburg, Republica Filipine şi să fie membru supleant în Delegaţia Parlamentului României, la iniţiativa Central-Europeană, Dimensiunea Parlamentară.  

Transilvania nord vestică are o documentare folclorică, o susţinere a folclorului şi un cântec folcloric numai calitativ, de o superioritate poetic-muzicală de o puritate autohtonă rară, prin artista unică, desprinsă limpede de categoriile general tipice, cu o mare putere de expresie, inteligenţă şi farmec, Angela Buciu!  

Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  

 

Referinţă Bibliografică:
Angela Buciu, floare în cununa spirituală a Maramureşului / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1370, Anul IV, 01 octombrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!