AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Patrimoniu >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1363 din 24 septembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Aneta Stan, 50 de ani de cântec
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Venise toamna, veniseră melancoliile, picura, cu fiecare zi tot de mai departe, chihlimbarul fluid al soarele alb şi lucitor ca o oglindă umbrită. Sub valuri de umbre erau înfrigurate frunzele, sub cerul deschis, un fir de vânt împingea poarta toamnei, forţînd să intre din cărările văzduhului, spre Bucureşti. Se-oprea încet din topit aurul verii şi se înroşea la sânul toamnei pădurea, căldura se risipea şi începea a se răcori ţara, ca un cuptor din care se scosese pâinea crescută peste tăvi şi rumenită, rămânând cu gura căscată, pe care ieşea aerul cu arome şi tot mai neîncălzit! Bura şi se oprea, apoi bura iar câte un pospai de rouă cu soare şi umbre, iar păsărelele se răreau, căci se coceau strugurii, cădea frunza, secau venele arborilor, se arămeau nucile, se-ngălbeneau lucios gutuile…! Venea toamna!
Sărbătorească toamnă, ofrandă sufletească pentru cea mai frumoasă cântăreaţă dobrogeancă de azi, a Dobrogei dintotdeauna: Aneta Stan! Se împlineau cincizeci de ani de când a primit cântecul, l-a scufundat în ea însăşi, apoi l-a restituit, împodobit cu propria frumuseţe şi lustruit cu lumină de la sine, grădinii de sădire a frumosului, cinstitului, luminatului bine sufletesc al publicului, splendida muzică folclorică dobrogeană.
Sărbătorea artista Aneta Stan întoarcerea filelor unui calendar semicentenar în care presase florile spirituale ale muzicii şi adunase tot ce izbutise lira glasului ei, tot ce-a cântat ea şi a auzit întreaga ţară a neamului ei, de la vatră, la văzduh şi până la melozii cereşti, sacri şi diafani, cărora artista li s-a alăturat cu vocea şi slova, formând un cor închinat în cântec de frumuseţe, iubire, fericire, aspiraţiei şi bucuriei făgăduite de sus contra patimii de jos.
Cincizeci de ani de cântec, trecuţi şi păstraţi deopotrivă, deoarece cântecul e lucrător de vindecare, ziditor de viaţă nemuritoare, cusător de haine de gală, cu fireturi sufleteşti, purtate de românul cinstit, iubitor de folclor, de cultură sătească, de tradiţie şi istorie neprefăcută, nepredată la destrămare!
În toată vasta sa operă interpretativă şi creativă muzicală, artista Aneta Stan a realizat arhitectura muzicii folclorice dobrogene. Se întemeiază această credinţă, examinând pe cât ajută pe ascultător şi vizionator priceperea reprezentaţiilor artistice ale Anetei Stan, pe cât dispune fiecare de puterea de cunoaştere şi înţelegere a folclorului din repertoriul acestei artiste, a sensului motivic al lui, a textului şi firului melodic. Artista Aneta Stan are o dăruire totală folclorului, e ca şlefuitorul sticlei a cărui muncă există şi înainte de redarea acurateţei şi transparenţei, şi după aceasta. Dar, nu toate se văd! De aceea se poate spune că artista Aneta Stan a realizat arhitectura muzicii folclorice atât în schiţă, cât şi în act.
Schiţa e executată pe o planşetă sinceră, riguroasă şi constructivă, a sufletului ei. Pe când cântecul în act e opera de o viaţă de artist, cu preţul dăruirii timpului ei, al libertăţii ei, clădind ca redută fiinţa sa şi ca victorie, glasul! A ridicat un castel imperial al muzicii folclorice dobrogene, de la fundaţie, la creneluri. Acesta-i castelul muzicii folclorice dobrogene şi e întemeiat majestuos, estetic, armonios, cu temelie, corp şi acoperiş de cetate strămoşească. Iată, aceasta a zidit în muzica folclorică dobrogeană artista Aneta Stan, o artistă fără copie, unică, frumoasă cum e şi cântecul ei! O asemenea armonie nu trebuie căutată până la scotocire. Dar e greu de găsit deoarece noi nu mai aflăm nici armonia din noi, şi atunci, cum să percepem uşor armonia din jur?!
Artista Aneta Stan glăsuieşte cântecul din Dobrogea, dar şi pe cele din alte zone etnofolclorice româneşti, cu frumuseţe şi cu atenţie. Mai cântă asemenea şi din folclorul altor popoare, în limba naţională a fiecăruia. Şi mai cântă toate genurile muzicii: clasic, uşoară, romanţă, psaltică, sacră…
Spectacolul aniversar „50 de ani de cântec”, organizat pe 14 septembrie 2014, în Sala de Spectacole, „Aula Magna” a Universităţii „Spiru Haret” a fost întocmai cum i se cuvine unei artiste de excepţie. Un public numeros, onest şi entuziast a omagiat-o pe artistă, umplându-i braţele cu flori, îmbrăţişând-o, aplaudând-o frenetic. Sala se spectacole, din orice unghi era privită ilustra o frescă vie a petrecerii, adoraţiei, înţelepciunii şi statorniciei românului. Toate chipurile surâdeau, toate vocile exclamau bucuria, plăcerea şi iubirea, toate mâinile aplaudau şi fremătau ca valurile mării, într-o expresie de bună dispoziţie şi acompaniament gestic de simpatie şi comuniune cu artista. Pe intervalele dintre rânduri se încingeau hore, într-o frenezie elegantă, de bun simţ şi de nesfârşită voioşie. Scena era încărcată cu flori, iar în mijlocul ei cânta cea mai iubită interpretă de muzică folclorică dobrogeană de azi, Aneta Stan.
Spectacolul a fost regizat în cinci tablouri muzicale, pe concepţia artistei, care a pregătit până la detaliu minuscul, totul. Costumele îmbrăcate de artistă au sugerat o aspectare vestimentară totalmente adorabilă şi de efect scenic pitoresc, înfăţişând portul popular din cinci zone diferite. A cântat în cinci limbi, într-o pregătire scenografică uimitoare, magnifică, adecvat simbolic ţării pe care o evoca în cântec.Au fost tablori alegorice ample, fascinante, de impecabilă ţinută artistică. Iar interpretarea melodică a fost aceea ştiută, preţuită şi iubită, nemărginit de valoroasă şi unică: interpretarea nerepetabilă a artistei Aneta Stan.
Prezentatorul spectacolului a fost Georgel Nucă, profesionist al prezentării spectacolului folcloric, binecunoscut publicului şi ajuns la inima lui. Este şi realizator de spectacole, de emisiuni tv, este interpret, este un artist care la fiecare apariţie arată că interpretarea artistică, fie vorba chiar şi de arta prezentării spectacolului folcloric nu are ţărm, numai ascensiune. Nemăsurabilă a fost contribuţia lui Georgel Nucă la farmecul spectacolului.
I-au fost alături artistei Aneta Stan, cu iubirea pentru ea şi dăruire publicului, artiştii: Angela Buciu (Maramureş), Ana Pacatiuş (Banat), Gheorghe Roşoga (Mehedinţi), Georgel Nucă (Oltenia), Dumitru Zamfira (Oltenia), Ştefania Rareş (Moldova), Polina Manoilă (Gorj), Grupul Teleorman şi Florin Vasilică, tinerele talente Marius Brutaru, Cătălin Alexa, Mihaela Avram, Ansamblul „Tinerimea română” (maestru de balet Viorel Cioacă) şi echipa de dansuri a Casei de Cultură Cernavoda (coregraf Mariana şi Viorel Mazilu).
Neuitată zi! Grandioasă sărbătoare! A fost evocat, urcat la coroana identităţii neamului românesc, folclorul naţional, a fost celebrată o artistă integrată în pleiada de artişti care alcătuiesc istoria cântecului românesc şi plăsmuiec legenda lui, ce încununează un veac folcloric de aur, nemăsurabil de valoros şi necesar pentru istoria, unitatea naţională şi identitatea culturală a României.
S-a evocat tradiţia românească, s-a etalat portul popular naţional, cultura sătească a naţiunii, prima verigă în lanţul formării şi continuităţii Statului român. Au fost distribuiţi unii dintre cei mai aleşi interpreţi de muzică folclorică românească, lor datorându-li-se meritul de a fi fost zugrăvit în spaţiul limitat al unei săli de spectacole, un tablou sărbătoresc de colosală amplitudine artistică.
La mulţi ani, dragă artistă, Aneta Stan! Publicul prezent şi neprezent la spectacol, numeros cât o ţară, îţi mulţumeşte şi îţi întoarce iubirea!
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)

 
Referinţă Bibliografică:
Aneta Stan, 50 de ani de cântec / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1363, Anul IV, 24 septembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!