CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1308 din 31 iulie 2014        Toate Articolele Autorului

Anamaria Ferentz. Portret din meditaţii afective
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Întâlnind-o pe artista Anamaria Ferentz îndepărtezi realul prezent din jur, o avere de lucruri scumpe de-ar fi acesta, şi priveşti averea omenească: frumosul mai de aproape!  
  
Anamaria Ferentz e o moldoveancă, sascuteancă de obârşie, în chipul căreia totul e frumos, şi-n spiritul căreia totul e măreţ! Frumosul la chip şi frumosul la glas sunt asemeni în fiinţa Anamariei Ferentz, fără să se convertească una la cealaltă, ci multiplicându-se idealul! Ea e înzestrată cu glas suav şi chip atrăgător, biruind şi stăpânind deopotrivă ochiul şi inima, cu singura împilare sub care ne lăsăm căzuţi de bunăvoie: plăcerea de a iubi o artistă. Privind-o şi ascultând-o pe Anamaria Ferentz, iubind muzica şi admirând omul, reaflăm ceea ce am ştiut sau nu am ştiut despre propria inimă.  
  
Primii ani, cei cărora natura le furnizează temelia pe care se zidesc toate, i-a petrecut la Sascut, în judeţul Bacău. E o aşezare din apropierea îngemănării Bistriţei cu Siretul, pe la jumătatea rutei Bacău Adjud. Apoi, a coborât chemată de destin, spre ţărmul mării, la care se cuvine a fi spus că s-a împlinit în tot, după cum a fost înzestrată din casieria etern tainică a harurilor. A studiat muzică, medicină, actorie, împăcând spusele neauzite ale îndemnului interior, cu sârguinţa neştiută decât de ea şi munca neîncetată care ar fi corvoadă pentru alţii. Munca nu e din vistieria genetică a nimănui, iar în ceea ce o priveşte pe Anamaria Ferentz a fost pragul de jos şi pragul de sus peste şi pe sub care a pătruns spre scenă, pe braţul talentului şi ardoarei.  
  
Aşadar, a studiat medicină, a studiat muzică şi a făcut pregătire vocală, a aspirat la scena muzicii uşoare româneşti şi a cucerit-o, întâi în componenţa trupei Demmo, apoi ca solistă sau în duete muzicale, dintre care cel cu maestrul Benone Sinulescu a fost succesul cel mai strălucit, a jucat film, a scris şi scrie literatură sensibilă, precum glasul din cânt!  
  
„Mândro, bătute-ar focul” e un dialog muzical de superbă interioritate melodică, sensibilă şi voioasă. În duet cu Benone Sinulescu, melodicitatea lirică, firul versului descriptiv şi voioşia sunt în lăcaşul lor, ca sabia în teacă. Ce cântăreaţă nu ar aspira să cânte cu inegalabilul interpret Benone Sinulescu? S-ar întâlni luceafărul cu fereastra, în canatul sub care priveghează floarea muşcatei. Dacă am văzut-o pe Anamaria Ferentz şi ne-a încântat alături de unul dintre cei mai mari artişti ai României de azi, de ieri şi de mâine, care este maestrul Benone Sinulescu, este pentru că artista-i fereastra aceasta întredeschisă fermecătoarei tinereţi, ispititorului dor, talentului rar!  
  
Un timp s-a stabilit în America. Rămăsese în urma ei un dor, un drag, un nor oprit sub geana scenei să aştearnă o umbră. Dar s-a întors, Anamaria Ferentz!... În locul umbrei a reexplodat purpura dragostei, seninul de rouă al privirii, fulgerul surâsului în colţ, ca o taină din iatacul inimii, glasu-i ca susurul pe pietrele fântânii, cântecele-i, brăţare cu pietre scumpe în şirag…  
  
Anamaria Ferentz este aceeaşi artistă fermecătoare. Am aşteptat-o cum ar aştepta stânca pustie la liman de mare, valul să o ia în braţe, să o sărute şi să-i vuiască la piept. Şi am revăzut-o la Spectacolul omagial Benone ’77 de la Sala Palatului din Bucureşti. Atunci a încolţit zelul şi inspiraţia acestor meditaţii din care s-a realcătuit un portret afectiv al artistei Anamaria Ferentz!  
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
  
Referinţă Bibliografică:
Anamaria Ferentz. Portret din meditaţii afective / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1308, Anul IV, 31 iulie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!