CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1174 din 19 martie 2014        Toate Articolele Autorului

Georgeta Nichifor Cântece încununabile în şi din spiritualitatea Dobrogei
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Dacă n-ar fi cântăreţii ei de acum, Tulcea s-ar zice că-i uitată! Iar fără Tulcea, Dobrogea nu ar avea văzduh! Dar sunt rămase în zestrea cântăreţilor de azi ai Dobrogei magnifice comori spirituale în care bate inima muzicii folclorice izvorâte din dragostele zilelor bune şi rele ale ei. Comorile acestea de cântece populare mângâie părul blond al grâului din câmpiile cu dropii. În ele burează aburii Dunării, vuieşte marea, plesnesc peştii şi lotcile, iar pescăruşii şi egretele rostogolesc pale şi umbre, lebedele şi nuferii înfloresc fluviul, pe când oglinda de sus scânteiază peste ţara frumoasă, cu Dunăre, Mare, Şes şi Carpaţi…!  

Folclorul Dobrogei are depuse în el cântecele Tulcei, între care cele ale Georgetei Nechifor sunt fructul netăcutelor bucurii şi nerăbdatelor doruri ale pescarilor Dobrogei, îndrăgostiţilor, înveseliţilor ori întristaţilor ei... zugrăvesc peisajul grindului dintre Marea Neagră şi Dunăre, şirurile rugilor Murfatlarului pe care atârnă policandre de struguri cu miere înveselitoare şi roditoare de dragoste…!  

La Tulcea, zilele n-au fost niciodată intacte. La Tulcea, ori e bucurie, ori e supărare, ori sunt amândouă. Nu a fost, nu este şi nu va fi un gol muzical în Tulcea, cum nu a fost, nu este şi nu va fi în istoria Dobrogei întregi. Burează mărunt asupra Dobrogei cu doruri, iubiri şi cântece, nu de acum, de milenii.  

Dar astăzi cântă de brodează cu melodii, Georgeta Nichifor! E o solistă de muzică populară la Ansamblul folcloric „Baladele Deltei”. Broderia aceasta e din borangic sufletesc şi de aceea-i un mare avut. Sunt împrăştiate peste tot cohorte de cântăreţi, dar Georgeta Nichifor este dintre cei rari şi cu har! A fructificat talentul ei încă de la doisprezece ani, când a câştigat la Târgu Jiu concursul „Pe fir de balade”. A cântat mai târziu ca solistă profesionistă la Casa Armatei. I-a Cântat şi lui Nicolae Ceauşescu romanţe. Cine intra în salon la dictator să cânte venea din odaia cu scumpe cufere ale neamului românesc - nu se făceau încercări care puteau eşua, faţă de Nicolae Ceauşescu.  

Interpreta Georgeta Nichifor aşează la tâmpla muzicii folclorice româneşti icoane de cântece aduse de la Tulcea şi de peste tot din Dobrogea, culese dintre cântecele naturale şi de valoare şi lăsate aşa curate, dar, sigur că da, împodobite, aşa cum o face orice cântăreţ, cu strălucirea propriei voci.  

Dobrogea e un pom cu roadele cântecului sub frunze. Între ramuri încărcate, cântecul Georgetei Nichifor e fructul care nu se rupe şi nu se duce la gură, ci la inimă! Georgeta Nichifor este zidar de poeme în voce, o interpretă care are cântece ce sunt zale pentru apărarea folclorului dobrogean şi rouă pentru setea iubitorului de binele şi dragostea din cântec. Nu se poate creiona cronicăreşte Georgeta Nichifor! O fi, deşi nu pare, cinquagenară?!  

Cântecele sale încununabile în şi din istoria spirituală a Dobrogei se păstrează tinere! Ele nu au vârste încetate, întineresc şi se împrospătează! Asemenea interpretei frumoase şi tinere neîncetat, care le cântă, Georgeta Nichifor!  

Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  

Referinţă Bibliografică:
Georgeta Nichifor Cântece încununabile în şi din spiritualitatea Dobrogei / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1174, Anul IV, 19 martie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!