CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1173 din 18 martie 2014        Toate Articolele Autorului

Dumitru Lupu. Cântecele sale erau în noi, fără formă
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Compozitorul Dumitru Lupu e un romantic precum doinitorul, al muzicii uşoare româneşti. Cântecele sale sunt opere care fac o lirică legătură a omului cu marea, colosala oglindă albastră în care-i căzut cerul şi-s încrucişate nesfârşite cărări fără pulbere, cu neîncetate doruri şi aprinse iubiri.  

Cântecele compozitorului Dumitru Lupu sunt răpite de mare şi încuiate în scoici care duse la ureche revarsă odată cu vuietul mării, melodii. Cântecele compozitorului Dumitru Lupu sunt cele mai melodice din muzică uşoară românească, purtate de talazuri în largul mării, până pier vârfurile vapoarelor, iar de la ţărmuri, până la frontierele care rotunjesc ţara, pe câmpii cu dropii, pe Carpaţi cu cerbi, din „gara mică”, la grădina cu toate florile din lume” şi toate dragostele din omenirea ce n-ar avea viaţă de-ar fi fără flori şi fără dragoste.  

Dragostea cutremură atât de profund şi de uman lumea, iar cântecele compozitorului Dumitru Lupu îi duce limpezile şi melodioasele ecouri, neîncetat, prin ani, prin vieţi, spre pururile rămâneri în urma omului: cântecul plin de dor şi de dragoste.  

Ceea ce strânge răul se arde şi se iroseşte nevenerat de nimeni şi de nimic, decât de cei care văd o bravadă în pieritoarele lucrări ale urii. Receptivitatea compozitorului Dumitru Lupu la melancoliile vieţii preîntâmpină fiecare stare sufletească umană iar din aceasta ies ca spumele din valuri melodii neasemănat de romantice şi lipite de suflet. Pe cele mai multe le interpretează soţia compozitorului, Ileana Şipoteanu. Doi clopoţei de cristal, ciocnindu-se, rup vieţii toată suavitatea ei şi o răsădesc în compoziţie şi glas.  

Familia compozitorului Dumitru Lupu freamătă, dedată pe viaţă armoniei muzicale. Ea n-ar repudia alt viciu uman, niciodată, mai mult ca viaţa fără cânt.  

Dumitru Lupu compune inimitabil, deşi toate cântecele sale le auzim în noi, înainte de a fi compuse, iar ascultându-le, ascultăm ecoul celor din noi, de atunci când erau spirit fără să aibă formă!  

Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  

 

 

Referinţă Bibliografică:
Dumitru Lupu. Cântecele sale erau în noi, fără formă / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1173, Anul IV, 18 martie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!