CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1169 din 14 martie 2014        Toate Articolele Autorului

Valentina Fătu. Naturaleţea, tipul interpretativ cel mai greu
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
O caracteristică evidentă şi naturală, în sens realist, a forţei active în care consistă genul interpretativ al rolurilor de teatru jucate de către actriţa Valentina Fătu este ilustrarea la suprafaţă a personajului, curat, neartificial, nestilizat filozofic şi idealist. Personajele interpretate de actriţa Valentina Fătu par atât de autentice încât, pe lângă ele, chiar un protagonist real ar da impresia de copie.  
  
Toată lucrarea acestui tip de interpretare e mai grea decât intrarea în transă cu personajul pentru că, în genere, actorii mari păstrează neincomodaţi acurateţea care corespunde zestrei de har, nu acoperă personajele cu mileuri croşetate în tehnici actoriceşti, asumate profesionalismului, şi atât! Ce e mai greu în teatru e de jucat natural, nu de mimat artificial.  
  
Fireşte, orice rol presupune în primul rând ştiinţa actoriei, dar atunci când aceasta ajunge proeminent până la dominarea conştiinţei, nu e loc de valorificarea spontaneităţii.  
  
Actriţa Valentina Fătu joacă rolurile fără îmbrăcare în artificialitate şi de aceea pare că nimic nu e mai uşor în lume decât de jucat teatru. De-ar fi aşa, n-ar mai avea sens concentrarea, învăţarea, repetiţia… Dar nu este aşa, încât Valentina Fătu e o actriţă care are un premers al succesului: ani de învăţare la facultatea de teatru, ani de deprinderi şi acumulări în platouri şi pe scene… În logica ataşamentului fizic şi ideal, de teatru, nu lipseşte munca şi seriozitatea, în fiecare act real al rolurilor existând un principiu, o cauzalitate şi un efect.  
  
Joacă examinând omul, lumea, viaţa, dar redând acestora naturaleţea, nu masca. Stilul ei are un realism ponderat, între instinctul vital şi instinctul cognitiv, niciodată pervertit în simplism şi inestetic, niciodată excluzând dorinţa de fericire a omului, cea mai deplin primită din partea comediei, genul teatrului în care actriţa Valentina Fătu se regăseşte ca pasărea în largul văzduhului.  
  
Este o actriţă nemărginit de plăcută pentru oricine şi în orice împrejurare. Oamenii o plac la teatru, o plac la televizor, o plac în orice spaţiu public unde o întâlnesc. Este veselă şi îi înfloreşte faţa când vorbeşte cu cineva, este delicată în gesturi, nu aleargă din vizorul oamenilor, nu respinge pe nimeni, răspunde cu pozitivism chiar şi unui simplu şi uman „bună ziua!”.  
  
Parcă s-au ales actorii de la Teatrul „Constantin Tănase” din Bucureşti. E o reformă umană la „Tănase”. Natura omului nu are a face cu misterul în care se retrag cei care se acoperă în ipotetice păreri că fiecare e mai presus de fiecare. Omenia şi generozitatea începe de la Teatrul de Revistă Constantin Tănase” şi nu are nici urmă de aceste aroganţe. Dacă există o geografie spirituală, Teatrul acesta se poate spune că trece de graniţele timpului actual şi de coordonatele României încordate, aşezându-se într-o Românie coerentă şi armonioasă.  
  
La „Tănase” e un peisaj mental de cea mai nobilă comuniune a actorilor cu actorii şi a actorilor cu publicul. Aceste constatări sunt susţinute cu destule temeiuri, dar o sală plină de spectatori e cel mai grăitoare. Fiecare actor de la „Tănase” are o coloratură a sa, iar împreună se combină în armonie şi limpezime. Între ei, Valentina Fătu este actriţa care înseamnă pentru teatru ceea ce înseamnă drumurile şi apeductele spre o cetate, în acest caz, cetate a spiritului uman. Valentina Fătu e departe de a fi vrut vreodată să urce în vreun vârf de instituţie, dar în teatru este inima lui!  
  
Tinde la o perfecţiune a rolurilor jucate, curat, cu intuiţia în ansamblu şi inspiraţia compoziţiei. Este, deşi foarte naturală, inimitabilă, preferă artificiului ingenios, naturalul estetic, fără idealizare, preferă realismul, construcţiilor încărcate de rol complexat, nu complex. Nu merge pe o cale, respingând alta. Joacă la teatru, este şi prezentatoare tv, are familie, are prieteni, se integrează în ceea ce susţine întrucâtva atributul de societate, dar pe părţi este un mare spital cu suferinzi în etapă terminală care are printre alte dependenţe şi nevoia de medicamentul numit teatru. Actriţa Valentina Fătu, ca întreaga trupă de actori de la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” din Bucureşti este o tabletă care se ia cu apa sufletului şi pentru suferinţa sufletului!  
  
Voioşie timidă  
  
Desăvârşirea blândeţei, lucru rar, ori nu, e rodul inimii femeii, minunat ca pruncul! Adâncul feminin, sufletesc, prelungit în blândeţea scumpă ca pietrele rare ale caracterului e în stăpânirea supremă a tuturor virtuţilor feminine.  
  
Aceasta am descoperit eu, nu greu ci doar revărsând admiraţie în privirea mea, la seducătoarea actriţă a Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” din Bucureşti. Cunoscând-o, vorbind cu artista un dar remarcabil am primit: o iubire de viaţă, cum altădată n-a fost, o fermecată impresie din partea unui om cald, frumos, blând, bun! Actriţa Valentina Fătu aşa este. Are o nesecabilă voioşie sfioasă, iar aceasta îi apropie pe oameni. Are un zâmbet larg şi o privire în lumină care nu înseamnă strigăt de bucurie ci bucurie sublimă, străduinţă de la natura firii sale, nu chinuită, artificializată, de a fi bună cu semenul! Deşi explodează pe faţa sa această bucurie, se străvede mai sus de ea o taină, o blândeţe amplă, o linişte adâncă. Nu ar obosi pe nimeni, nici dacă ar vrea, pentru că rolul acesta nu-l joacă niciodată în viaţa de dincolo de scenă, nici nu ştie a-l juca, oricât este de talentată ca actriţă!  
  
Pe scenă, însă, joacă tot. Este una dintre actriţele Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” care aduce fericirea şi prelucrează totodată conştiinţa spectatorului ca să înţeleagă aparte fericirea şi să o simtă plină şi inepuizabilă.  
  
Orice scenă de la noi ar fi făcută pentru ea, dar scena de la „Tănase” e făcută pentru spiritul ei. În tot se potriveşte acestui teatru cu istorie înstelată într-un veac, de aura artiştilor colosali. Fiecare actor de aici, de altfel, e parte zidită în ansamblu, care dacă s-ar scoate, rezistenţa ar ieşi din calculul structurii unitare şi solide.  
  
E nemăsurabilă plăcerea vizionării spectacolelor în care joacă actriţa Valentina Fătu, dar spre a prinde înţelesul din simbolistica gestică vastă în scenă, singurul noroc al ochilor care au de alergat neîntrerupt după ea, e că Valentina Fătu place, e frumoasă, voioasă, fără un dram de viclenie în profesie, jucând de parcă viaţa ei e teatru şi teatrul e viaţa ei. Naturaleţea e prima cheie a frumuseţii actriţei Valentina Fătu căci în laborator se poate da şi fierului pentru o vremelnică secundă lumina aurului, dar aurul e aur, cu lumina şi caratele în sine!  
  
Valentina Fătu nu se chinuie deloc să joace! Ceea ce nu înseamnă că nu a trecut prin furcile caudine ale învăţării artei actoriceşti la universitate şi că nu a acumulat pe scenă şi în film toată adunarea de experienţe şi nicio scădere. Nu a cules de la viaţă nimic din ceea ce cade sub lovitura încercărilor, ci numai ceea ce a oţelit-o şi a purtat-o neîmpins, din propria forţă, mobilitate, seriozitate, perseverenţă, dăruire şi în primul rând propriul talent, la frontispiciul scenei teatrale româneşti.  
  
Pe lângă a fi artistă e un om neînchipuit de plăcut. Cine o cunoaşte şi-ar da în locul prieteniei ei o parte din viaţă, dacă acesta ar fi preţul. Eu cred, după ce am întâlnit-o pe actriţa Valentina Fătu că se lasă foarte uşor descoperită, nu se închide ca o raritate, din faţa oamenilor şi cred că tot pe-atât de uşor refuză să mai aibă a face vreodată în viaţă cu cineva care calcă pe „partea carosabilă a sufletului ei”, cum ar spune Sorescu.  
  
Când este vorba despre Valentina Fătu, despre o actriţă iubită se vorbeşte îndeobşte, pentru o mare parte a publicului iubitor de teatru. Aceasta-i ceea ce rămâne nemuritor în urma actriţei Valentina Fătu şi e scris în cartea de istorie a Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” din Bucureşti, a teatrului şi filmului românesc în sensul de generic.  
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
  
Referinţă Bibliografică:
Valentina Fătu. Naturaleţea, tipul interpretativ cel mai greu / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1169, Anul IV, 14 martie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!