CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1168 din 13 martie 2014        Toate Articolele Autorului

Elise Stan. Pandantivii stâlpilor folclorului românesc
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

NiciOdată-n viaţă, producătoarea Elise Stan nu a părăsit televiziunea. Numai a plecat, dar a lăsat în urmă un spirit. Astfel că este şi azi în Televiziunea Română configurată în conştiinţa sa drept o machetă redusă în proporţie şi infinită în simbol. Puţini din TVR au clădit o mai rezistentă interdependenţă între un profesionist şi domeniu, între un om şi lanţul unei producţii de televiziune.  

Deasupra tuturor, în ramura folclorică au fost Marioara Murărescu şi Elise Stan, iar lipsa amândurora tulbură şi nemulţumeşte deopotrivă. Nici o plecare nu a urmat unei hotărâri personale, iar dacă în ce o priveşte pe etnomuzicologul regretat nemărginit şi neîncetat, Marioara Murărescu, drumul nu-i putea fi închis sau apărat de nicio putere, în cazul producătoarei Elise Stan se exemplifică întâmplarea că ceea ce nu poate da sau nu poate lua unul, perverteşte altul din netrebnicia legilor şi a celor care le contorsionează.  

Dar, într-o ţară ca a noastră, în care se descompune cultura, cine-o mai poate reansambla când personalităţile i se îndepărtează?! Straturile culturii româneşti, devastate, cine le udă, pliveşte şi sapă, dacă se trimite acasă grădinarul? Cum de se poate condamna la ireversibilă retragere, un om deplin sănătos, cu spirit efervescent, cu roade de cules dintr-o viaţă de experienţe şi perfecţionări, când şi aşa avem puţini în locul lor şi pe nimeni atât de pasionat de producţiile tv cu orizont folcloric, atât de temeinic specializat?  

În peisajul gândirii multor români e furtună! Şi-n furtună s-a găsit de cuviinţă să se demonteze stâlpii instituţiei, să i se astupe ferestrele, să i se împletească garduri… Sunt opoziţii de neîmpăcat între ceea ce i s-a luat televiziunii şi ceea ce se găseşte de înlocuit! Profesionişti ca Elise Stan nu se vor găsi. Cum însăşi mărturiseşte, pentru Elise Stan, muzica populară este modul ei de a fi. Şi-atunci, ce personalităţi sunt şi ce mod de a o înlocui există?  

S-a pregătit până în clasa a opta la vioară, a câştigat olimpiada de matematică, a absolvit Liceul „Sf. Sava”, apoi facultatea de Compoziţie-Muzicologie, şefă de promoţie. A profesat în învăţământ treisprezece ani, pentru ca într-o zi poate prezentă între aspiraţiile sale nedescoperite, pentru că nu preferase până atunci muzica populară, prin intermediul colegei de facultate Angela Marinescu să exploreze şi să cucerească fascinaţiile radioului, ca realizatoare de emisiuni folclorice. Acum este momentul fructificării celor primite de la eminenţii profesori pe care i-a avut, Harry Brauner sau Emilia Comişel să valorifice colaborările cu Gruia Stoia sau Teodora Popescu.  

A urmat pasul cel mare întocmai pe cărarea anume deschisă ei, pe care a întins-o până la gloria muzicii şi spectacolului muzical, aşternută cu dale şi vegheată de lampadarele aprinse ale muzicii folclorice româneşti. Şi-au preluat luminozitate din raza lor interpreţi tineri cum ar fi: Ionuţ Fulea, Dinu Iancu Sălăjanu, Ionuţ Dolănescu, Mariana Ionescu-Căpitănescu, Andreea Voica, Niculina Stoican, Cornelia şi Lupu Rednic, Rodica Anghelescu, Constantin Latăreţu, Gelu Voicu.  

Încununată de spectacolele de anvergură ale Festivalului internaţional de muzică uşoară „Cerbul de Aur”, întreaga carieră în televiziune a producătoarei Elise Stan se prelungeşte în izbânzi strălucite cu emisiuni la Tv România Internaţional. Emblematică pentru televiziune este producţia „O dată-n viaţă”. A fost înconjurată de colegi pe coordonate egal afective şi profesionale, printre care: Iuliana Tudor, Stan Gabriela Nicola, Valentina Ionescu, Lucia Perojuc, Doina Zaharia, Lucian Bujor, Mihaela Constantinescu…  

Familia ei din televiziune i-a fost şi i-a rămas o a doua regăsire identitară a producătoarei TVR Elise Stan. Pe când familia ei prorie pentru care are sânul cald şi inima cuprinzătoare adună alături copiii, întâi: doi fii şi o fiică.  

Vorbim azi desre un om de televiziune rar şi admirabil: producătoarea TVR Elise Stan. Este fundaţia de spirit şi substanţă a unor prestigiose producţii din orizontul tematic al folclorului românesc, va fi pentru totdeauna un stâlp cu pandantivii culturii neamului, cutremurate în timpurile tulburi de acum!  

Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  


 

 

Referinţă Bibliografică:
Elise Stan. Pandantivii stâlpilor folclorului românesc / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1168, Anul IV, 13 martie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!