CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1167 din 12 martie 2014        Toate Articolele Autorului

Elena Plătică. Dăruie cântecului mult din frumuseţea ei
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Melodiile populare cântate de interpreta de muzică folclorică dobrogeană Elena Plătică aduc un dor răbdător al Deltei Dunării, al Dunării şi Mării Negre, părţile de rai, la sfărşitul călătoriei fluviului, dinspre izvorul de sus, până la ţărmurile capătului de drum al lui.  

Elena Plătică are glas potrivit să răzbată ca Dunărea şi să aştepte ca marea. Unul pe care-l justifică nu numai pricina de comunicare ci şi splendoarea aşternută de el între om şi om, de la inimă la inimă. Glasul acesta cântă un dor amplificat, o dragoste prefăcută şi în mătase şi în unghii, o înveselire încrucişată cu jelile omului, o minune de grind dobrogean prin care-i colindătoare soarta după prăzi, bogăţia ca şi neajunsul dobrogenilor.  

Frumoasa şi vechea Dobroge, Delta mirifică, marea imensă, albastră, Dunărea călătoare eternă, pe sub cer, pe sub stele, prin umbrele pădurilor, prin câmpii şi printre coloşi muntoşi, sfârtecaţi de lucrările mileniilor şi apei, se însoţesc în cântecele Elenei Plătică, în armonioasă legătură cu omul şi stările lui sufleteşti de dragoste, de dor, de veselie, de întristare, de durere, de bine, de rău, de grijă, de noroc, ori blestem.  

În cântecul dobrogean răsună dintotdeauna ecourile acestea care s-au răsucit în funia istoriei cu setea de libertate, cu lupta pentru moşie, cu înrobirea şi eliberarea… Lupta şi victoria se desfac în două în cântecul dobrogean, contopite în viaţa sufletească a dobrogenilor, ca şi minunile naturii mai puţin vătămate de mâini netrebnice.  

Tulburătoare sunt cântecele Elenei Plătică, pentru că au în farmecele lor toate acestea şi pentru că frumoasa şi entuziasta lor interpretă le îndrăgeşte ca pe flori şi ca pe păsări, ca pe anii şi soarele vieţii ce fără ele, nu viaţă ar avea omul, ci pedeapsa vieţii. Cântecele Elenei Plătică dau la iveală ceea ce dă ponoarei iarba, când răzbeşte prin crăpăturile scoarţei, ce dă pădurii frunza când izbucneşte din mugur, ce dă mamei pruncul când iese în lumina umanităţii. Toate cântecele Elenei Plătică surprind în ele aceste năzuinţe şi izbânzi, iar Elena Plătică valorifică prin ele fiecare grăunte din filonul de aur folcloric, al Dobrogei.  

Este componentă a Ansamblului Artistic „Baladele Dunării”, din Tulcea. O conversaţie cu ea e o îmbogăţire în cuprinsul atâtor întâlniri din viaţa fiecăruia, dintre care aceasta înnoadă o legătură pe viaţă. Elena plătică nu poate fi uitată, după ce e cunoscută! Lumea, în totalitate nu e numai imagine, e şi ideal, singurul care nu se fragmentează, ca imaginea. Întocmai, întâlnirea cu Elena Plătică este, pentru materialitatea imaginii, întâlnirea la porţile misterului cu frumosul în forma lui, în aspiraţia lui, în referinţa lui spirituală.  

Elena Plătică este, în înţelegerea logică, foarte sensibilă, inteligentă şi de o fină eleganţă a conersaţie. Altă înţelegere ţine de conştiinţă, pentru că artista, în deplina interpretare a fenomenalităţii artei folclorice interpretate atât de ales, dar şi ca prezenţă peronală, fizică şi morală, devine iubită pe loc! De la prima vedere, de la primul cântec. Constatările acestea pot avea mult înţeles, dar se îmbracă într-o realitate dovedită, pentru oricine o întâlneşte. Splendoarea scenică pe care o reflectă din faţa spectatorilor Elena Plătică se coboară cu ea, dincolo de scenă, unde artista este aceeaşi: omul agreabil, atent şi binevoitor cu semenul.  

Este o idealistă moderată, o cântăreaţă deplin fermecătoare, cu dinamism, personalitate şi fervoare. Are un repertoriu selecţionat, cules, păstrat în stare curată şi naturală. Este o artistă care cruţă cântecele de la distrugerea pe care o îndură când ajung în vocea cohortelor de cântăreţi contemporani.  

Elena Plătică nu numai că nu strică nici un cântec, dar îi şi dă mult din frumuseţea sa şi din caratele vocii sale!  

Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  

Referinţă Bibliografică:
Elena Plătică. Dăruie cântecului mult din frumuseţea ei / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1167, Anul IV, 12 martie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!