CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aura Sapera         Publicat în: Ediţia nr. 1366 din 27 septembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Aura SAPERA - COLECŢIA „METROPOLITAN 2015” DE ALEXANDRA POPESCU-YORK
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Dacă încerci să o descoperi pe Alexandra Popescu York, va trebui să te iniţiezi mai întâi în Istoria Artei.  
 
Colecţia „Metropolitan 2015” a creatoarei de modă şi artistei plastice Alexandra Popescu York, prezentată la „Couture Fashion Week” pe 7 septembrie 2014, nu este o colecţie obişnuită. Aşa cum însăşi creatoare afirmă, sursa principală a inspiraţiei sale o reprezintă Muzeul de Artă Universală.  
 
Alexandra doreşte să recreeze sentimentul pe care o persoană îl trăieşte când vizitează acest muzeu, ce reprezintă o «metropolă» a culturilor şi civilizaţiilor. De la Egiptul Antic la Picasso, Van Gogh sau Gustav Klimt, de la triburile africane la Epoca Bizantină, de la sculpturile grecilor antici la modernul şi vizionarul Brâncuşi... iată câteva din sursele de inspiraţie ale Alexandrei. Prezentarea creaţiei sale a fost concepută ca un spectatol de artă. Talentata Gjilberta Lucaj a deschis seara cu un concert live la violoncel. Inflexiunile grave în crescendo ale violoncelului au pregătit spectatorii pentru «întâlnirea» simbolică (impactul vizual creat de) cu creaţiile Alexandrei. Filmul proiectat pe fundalul prezentării a anunţat fiecare piesă ce a inspirat-o pe Alexandra. Acesta idee extraordinară a ajutat spectatorul să se transpună în epocă istorică pe care artistă a reprezentat-o.  
 
Creatoarea Alexandra Popescu York mărturisea, într-un interviu recent, că a fost fascinată încă de mic copil, de ideea împletirii artei plastice cu arta modei. Colecţia «Metropolitan 2015» este de o diversitate uimitoare. Alexandra reuşeşte să să dea creaţiilor sale un sublim nobiliar, asemănător picturilor expresioniste. Creaţiile sale scot la iveală o artistă pe cât de interesată în aspectul vizual extrem, pe atât de atentă la fineţea detaliului specifică look-ului clasic, arhitectural, subtil şi lipsit de ostentaţie.  
 
Creaţiile Alexandrei impresionează prin amănunte de broderie, prin diversitatea materialelor, de la mătase naturală la brocard, prin culorile alese şi prin originalitatea cu care creatoare le combină. Totodată, accesoriile au un loc aparte în creaţiile Alexandrei. Artistă acorda o atenţie deosebită detaliilor. Accesoriile sale crează un tot unitar cu ţinuele. Unitatea colecţiei este dată de însăşi diversitatea ei: reprezentarea zeiţei Isis, cu un head-piece extraordinar şi cu o combinaţie unică a mărgelelor aplicate pe voal, a fost urmată de simbolul Greciei antice, o rochie de un alb imaculat, cu faldurile specifice togelor greceşti. Cea mai simbolică piesă, în viziunea noastră, pare a fi, de departe, creaţia inspirată din natură statică cu „floarea soarelui” a marelui Van Gogh.  
 
Alexandra, cu talentul său şi viziunea sa artistică, reuşeşte să dea o extraordinară a opta interpretare a florii soarelui. Piesa din final, inspirată din Poarta Sărutului a lui Brâncuşi, pare să fie parte a faimoasei sculpturi, sau o continuare feminină a acesteia.  
 
Felicitări Alexandrei Popescu-York pentru acesta minunată prezentare!  
 
-------------------------------  
A consemnat: Aura SAPERA  
Fotografie: Iulian POPA (NYC)  
New York, septembrie 2014  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Aura SAPERA - COLECŢIA „METROPOLITAN 2015” DE ALEXANDRA POPESCU-YORK / Aura Sapera : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1366, Anul IV, 27 septembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aura Sapera : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aura Sapera
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!