CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Proza >  Victor, clovnul din mine /fragment/ frică, frunze, linişte, toamnă
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ce mai faci, Victore? Uite că au trecut zile bune şi noi nu am mai conversat. Ştiu că ai avut grijă de mine acolo unde eşti, pentru că ai resimţit puternic frica aceea cumplită care m-a dominat. Acum s-a mai stins puţin şi simt că pot relua dialogul cu tine, puţin mai palpabil, ba chiar pot înşirui cauzele multiple ale fricii.  
Uneori simt că e nevoie să mă strâng iar pe podea să-mi îmbrăţişez trupul cu braţele şi să plâng ca un copil minute în şir până când, mintea îşi adună reflecţiile de prin toţi coclaurii pe unde şi le-a ascuns.  
O cauză şi cea mai acută este determinată de plecarea mamei. Firească derulare a vieţii, dar atât de greu de suportat în inimă. Raţiunea spune că da, inima urlă că nu poate accepta. Cumva s-a echilibrat balanţa pe moment şi văd că e linişte pe podul dintre minte şi inimă. Au făcut pace individele mele.  
Vestea de ieri seară mi-a dat parcă un şut revigorant în dos şi pot merge mai departe trăgând în piept şi aer fără geometriile halucinante pe care le avea până mai ieri. Parcă şi mama s-a ridicat, are glasul mai puternic, mai plin. Of! Doamne ajută să se prelungească binele, că de rău mi s-a umplut amfora şi a crăpat. O s-o lipesc eu cu scrisul, cu dialogurile cu tine, cu muzică şi cu natura asta capricioasă a fiinţei pe care nu mai ştiu cum să o susţin să nu cadă cu tălpile spre cer arătându-i lui, cerului cât a mers, cât a stagnat. Râd pentru că mă şi văd ca pe un tir răsturnat pe şosea, dând din roţi în neştire, iar pe tine încercând să mă ridici cu tot felul de pârghii complicate ale sufletului, ca apoi să le foloseşti pe cele ascuţite, adică pe ale tale.  
Mulţi spun că spiritul este ascuţit. Adică tu eşti vârful de lance al trăirilor acumulate şi acidul vieţii. Fără tine cred că aş fi mers înapoi până ameţeam, sau chiar muream pe interior, devenind un robot şi atât. Oare aşa ajung oamenii la care mă uit ca la nişte păpuşi din metal umblătoare, neunse demult?  
******  
Anna, hai să adunăm frunzele toamnei, să le aşternem ca într-un cuib şi apoi să le privim atent nuanţele. Vom fi păsări care tocmai toamna îşi aştern cuibul între ramurile căutărilor ale copacului vieţii. Noi putem călători dar vrem să rămânem mereu în acelaşi spaţiu pe care nu l-am studiat îndeajuns. Acolo vom găsi multe, multe răspunsuri.  
Te-ai întrebat dacă unei frunze îi este frică să cadă din copac? Ai ascultat vreodată cântecul ei când îşi schimbă culorile din nervurile atât de fragede? La fel e nevoie să răbdare să-ţi asculţi fiecare celulă a corpului, fiecare fir din fiinţa ta şi să dialoghezi încet cu ea, rostind fiecare cuvânt cu mare atenţie, pentru că acolo, în fiecare literă rostită sunt şi răspunsurile, pentru că acolo, în fiecare mugur de literă stă Domnul tăcut şi te aşteaptă să-i cunoşti fiecare fragment de infinit, mereu altul, mereu împlinind spirala valorilor fiecărei fiinţe în parte. Spune Tatăl Nostru de câte ori îţi este frică, voi fi aproape îngânând ruga ta şi colorând iar şi iar fiecare frunză a gândului tău ca un arici format în starea de frică.  
Numai aşa te poţi cunoaşte, Anna. Cunoscându-l pe Domnul tot mai bine, atât cât îţi este dat. Nu ştiu de ce oamenii pun bariere peste bariere faţă de El când sunt îndureraţi, speriaţi, amplificând acea stare rea, în loc să-şi deschidă inima şi să primească urieşeasca protecţie a Iubirii Lui, privindu-i ochii aceia ai infinitului albastru, ai seninului, ai liniştii interioare a întregului pământ, a întregului Univers. Încearcă să faci asta de fiecare dată când adrenalina îşi potoleşte prima alergare vitejească prin trupul tău, când abia răsari iar de după cortina nebuniei din timpul şocului. Voi fi acolo să-ţi cuprind palmele. Mă vei simţi ca pe o căldură răcoroasă în inimă şi toate culorile fricii vor deveni culorile toamnei. Haide! Toamna te-ai născut şi dacă toamna ar fi fost anotimpul tristeţii, tu nu ieşeai atât de optimistă deşi te-au lovit buchete de fulgere în plină furie întreaga viaţă.  
Mulţumesc, Victore! Voi merge printre frunze să le culeg frumuseţea. Ştiu că-mi vei împinge privirile spre cele pe care le vrei a-mi fi pace, armonie chiar pentru acea clipă în care acţionez, activez bucuriei darul.  
Încep să înţeleg de ce aparent mă laşi singură când mi-e greu. Te chem mereu în clipele acelea de groază, dar ştiu că eşti pe-aproape. Casa şi gazda ta vrei să fie curate dar mai ales echilibrate cu o fundaţie solidă şi zidurile de gânduri într-o compoziţie anume aleasă de tine mereu întru Voia Lui...  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Victor, clovnul din mine /fragment/ frică, frunze, linişte, toamnă / Anne Marie Bejliu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2107, Anul VI, 07 octombrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Anne Marie Bejliu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Anne Marie Bejliu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!