CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  Domnul Profesor Ioan-Mircea Popovici despre romanul
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
Ideea autoarei este cuprinsă-n propria mărturisire: “Viaţa mea acum este o aşteptare înfrigurată a unor plecări, apoi va fi a unei aşteptări a propriei mele plecări. Între timp, am ales să scriu şi o fac atent, mai furtunos sau mai calm, pentru vindecare. Acest roman, sau cum s-ar putea numi el, este pură autoterapie, pentru că în ultimii patru ani am avut şi bucuria şi amarul pe care le găseşte fiecare, atunci când caută un punct de sprijin, dincolo de credinţă, un pic mai jos, într-o fiinţă umană”.  
Un celebru citat al lui George Bernard Shaw spune: “Dacă tu ai un măr şi eu am un măr şi facem schimb de mere, atunci tu şi eu vom avea în continuare un măr. Dar dacă tu ai o idee şi eu am o idee şi le schimbăm, atunci fiecare dintre noi va avea două idei!” Această carte este o ilustrare a acestui citat.  
Comunicarea cu autoarea a inceput cu o problemă de iconografie.  
 
"Ioan: - Vezi dincolo de unicorn însemnele din icoană. Vreau și eu să știu chiar acum. În loc să stăm în neputințele zilei, pe urmele integralei cu făina de 7 nule, dăm drumul la bila Arhanghelului Mihail, pe scara muntelui de cretă a Tympului, cu nodurile lui acum și atunci, pe cercul magic al bucuriei, să fie-n binecuvântare după credința ta. Spune-mi ce scrie pe bila Arhanghelului și-n plus... portativul Y-ului, ține-n el taina cântecului… izvor de bucurie-ți doresc prin proba "întru bucurie". Poate-ți pare ciudat, dar icoana aceasta mă interesează, pentru că este un fel de traducere divină a sintagmei mele "am dat drumul la bilă", care se rostogolește-n interiorul meu pe atâtea scări pe care le găsesc în afara mea ca și cum.  
Anna: - De fapt, drumul la bilă a fost dat de Iisus omenirii, întru credință, iubire, adevăr, nu Sfântul Arhanghel Mihail. În unele icoane cu Mântuitorul, în mâna Sa stângă ținea nu Cartea Sfântă ci o sferă. Poate că acea simbolistică iconografică scotea în evidență natura sa divină alături de aura divină din jurul capului. Icoanele ortodoxe cunoscute de mine de mică însă, în imaginea Lui Iisus pun Cartea Sfântă în mâna stângă a Sa."  
 
În cuvântul introductiv, despre carte, scriitoarea Carmen Popescu zice: “Prinse în chenarul unei vieţi, două persoane antrenate voit, într-un schimb literar. Condeiul lor are altă voce, altă dulceaţă, altă vibraţie. Sunt două suflete eliberate de bariere, aruncate într-un caleidoscop care îşi schimbă izvorul de la zi la zi. Veşnic proaspete, veşnic etalând stări împachetate altfel, într-un perpetuum mobile, visează să ofere unul celuilalt din măreţia grădinii lor spirituale”.  
Am alăturat imaginile celor două cărţi întrucât ambele sunt dialoguri cu conexiuni şi inflexiuni din cele mai fireşti, cu noduri şi coduri etice, estetice şi-n aproximări măsurabile. E ceva vreme de când mi-am făcut casa la marginea Infinitului, pe scara Tympului, pe treapta sărbătorii veştilor bune.  
Cartea aceasta este o Veste Bună atât pentru că-i o carte scrisă cu inima, spre vindecarea rănilor, cât şi pentru faptul că literatura şi terapia merg mână-n mână-n mână. Vorba aceea: cine vrea să vină după mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-mi urmeze. Uită-te-n calendar, ia darul tău şi urcă.  
Ceea ce Doina Uricariu a făcut pe 799 de pagini, Anna Maria Bejliu reuşeşte în 203 pagini, scriind o carte condensată, tensionată, cu largă acoperire poetică şi problematică. Felicitări lui Doru Dăncuş pentru starea de spirit din Editura Singur şi Autoarei pentru scările cultivate cu Credinţă şi cu Dragoste.  
 
De aici incepe povestea, ca răspuns la întrebarea: de unde vine bila aceasta?  
 
Ioan-Mircea Popovici, 17 septembrie, 2016  
(Pe scara fără nume, încă un Nume)  
 
Referinţă Bibliografică:
Domnul Profesor Ioan-Mircea Popovici despre romanul Cuib de păsări spin, cuib de jocuri nejucate / Anne Marie Bejliu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2087, Anul VI, 17 septembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Anne Marie Bejliu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Anne Marie Bejliu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!