CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Anghel Zamfir Dan         Publicat în: Ediţia nr. 2100 din 30 septembrie 2016        Toate Articolele Autorului

Invenții ale omului și efectele lor.
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Invenții omului și efectele lor . 
  
POVESTEA VIULUI 
  
Religia. 
  
Spaimele pe care omul le-a trăit până să- i reușească adaptarea la condițiile de pe Terra au dus la apariția acestei invenții lingvistice, unice în felul său. O dată cu evoluția limbajului, cuvântul începe a fi folosit în acest caz ca speranță, sperietoare și alinare în încercarea de a avea, cât de cât, un răspuns la ceea ce deocamdată, omenirea ca entitate universală, nu poate să înțeleagă: nașterea, viața, durerea, moartea. 
  
Omul fiind o parte adiacentă a evoluției viului în acest spațiu universal, rămâne prizonier în babilonismul limbilor, în aspectul fizic, în obiceiuri și depinde integral de mama natură. Numai când natura își arată puterea, sau el ca individ , societate, dă de necaz, recunoaște acestă putere supremă și speriat începe să se ascundă în diferite forme ale credinței. Este singurul răspuns iluzoriu, ce îi dă un gram de răgaz până va reuși să își înțeleagă menirea și sensul universal. 
  
Mereu a fost nevoie de ,,Cineva,, care să îl îndrume pe om, să îl apere, să-l ierte, să-i dea sfaturi, să îl ajute. Și asta încă de la apariția lui pentru că, paradoxal, deși se crede cel mai tare din tot sistemul unde coabitează, omul nu are ,încă, un sistem de valori definit. Un sistem după care să se ghideze, o logică pe care să o umeze știind că îl duce spre un rezultat cunoscut.Nici până în ziua de azi, nu știe ce este bine să mănânce, cu ce să se ocupe spre a fi sănătos, care sunt deciziile juste pe care trebuie să le ia, cine îi sunt prieteni și cine dușmani. 
  
La început și-a imaginat diferitele fenomene care îl speriau ca fiind efectele unor entități mai puternice decât el . Nu există cultură, popor care să nu fi inventat un,, zeu,, pentru tot ce se întîmpla în vița lui și în zona în care el exista. De la un zeu al creației,,,până la un zeu al morții. ( vzi ,,lista zeilor,, ) Cei mai cunoscuți sunt cei ai popoarelor care au străbătut și influențat istoria omenirii: egipteni, greci, romani, asiatici, amerindieini, popoarele germanice. 
  
Apoi, o parte a omenirii s-a gândit să pună însuși ,,omul,, în fruntea acestor fenomene aducând în locul zeilor și al regelui lor ,,Zeus,, un Dumnezeu. Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul, Dumnezeu al Sfântului Duh, Sfânta Treime, cum este cunoscut.Apare astfel religia monoteistă cu rădăcini avraamice care își propune să pună în centrul poveștii, dorințele oamenilor în locul puterii zeilor de tot felul . 
  
Este, poate, primul pas concret în logica umană! Omul se gândește la sine , prin sine. Un ,,sine,, deocamdată reprezentat tot de o identitate superioară lui, dar mai aproape de el și problemele lui. 
  
De acum, omul dacă are nevoie de dragoste, de iubire, nu mai depinde de mofturile Afroditei, să zicem, ci de bunul Dumnezeu și de soarta ce i-a fost călăuzită. Simplificarea, pare un fel de ,,centralizare,, În loc de 30, 40 de zei la care trebuia să te rogi pe vremea Egiptului antic, sau a Greciei, te rogi acum la unul singur. 
  
Din păcate, problemele au rămas aceleași: naștere, viața, durerea, moartea. Omul încă se întreabă ce este cu el, de unde vine, de ce îl doare de ce se termină viața și dacă mai reâncepe vreodată. Individul încă rămâne tributar alchimiei factorilor aleatorii al unui gen de însămânțări întâmplătoare. Gena inițială încă deține rolul principal. Evoluția procesului se crede că poate fi influențată și de factori cosmici. Cert este că, deoacamdată , nu poate fi creat un organism perfect. 
  
În plan social influențe arhaice încă măsoară individul și colectivitatea cu forme de manifestare care nu definesc întotdeauna ființa umană ca exemplu ceresc, suprem de evoluție a viului. Încă se fură, încă se minte, se omoară, râvnește, înșală, păcălește. Caracteristici dobândite de ființa umană ca mijloace de adaptare la condițiile existenței. 
  
De ce nici știința, nici religia nu pot răspunde la aceste întrebări simple, de ce Viul continuă să își complice existența ? Sunt întrebări care rămân iar răspunsul se mai caută ,încă, printre minuni, printre sfinți, printre teze și ipoteze. 
  
Între timp, au apărut alte grave probleme legate de existența umană pe Terra. Intervența brutală a omului în natură a dus la efecte incontrolabile asupra spațiului universal ocupat de om. 
  
Religia însă nu a intervenit și nu prea s a interesat, sau nu a dat vreo soluție miraculoasă, Dumnezeiască. De ce nu a luat religia o atitudine fermă față de consumul exagerat de resurse,, mineuri, petrol apă, despre distrugerea unor civiliazații, a multor culturi? Că doar nu CEL ce a făcut totul, aprobă acum,distrugerea a tot. Îl pedepsește pe om, că el greșește, dar natura, Terra, ce vină au? Pe ele cine , și de ce le pedepsește? 
  
Pare un nonsen greu de explicat, nici măcar ca pedeapsă Dumnezeiască. 
  
Trebuie să recunoaștem că sensul inițial al Religiei s-a dorit a fi în slujba omului. Îi dădea o cale, un sens, niște reguli de viață pe care respectându-le omul era mai uman, mai aproape de un Dumnezeu, indiferent care era acela. 
  
În funcție de gradul de asimilare al fiecărui individ în parte, sau ale unor colectivități, uneori, efectul religiei asupra omului, colectivităților a fost cât se poate de benefic. Smeriți, oamenii au respectat un anume cod al regulilor după care viața lor a decurs. Aveau o călăuză care îi îndemna meru spre ceva bun, spre ceva folositor. 
  
Uneori, sau de prea multe ori, răul a persistat chiar sub o anume emblemă a credinței, sau mai rău, cei ajunși în fruntea credinței au făcut mai mult rău, decât necredința însăși. Rămâne să aștepte! Omul încă așteaptă și crede că mai are încă timp să găsească răspunsuri. Ce va decide universul, e cu totul altceva, supunerea înțelegerii lui, va fi cheia ce va deschide răspunsurile inițiale. 
  
Indiferent unde se va ajunge, omul nu trebuie să uite că viața este un dar al naturii, că este natura de sus, că este natura de jos, el trebuie să conștientizeze, că alții ,și el, o pot doar influența, izvorul ei însă, este încă departe de înțelegerea noastră. 
  
Acesta este omul! O structura a materiei ce înglobează, aproape tot , ce a reușit să inventeze natura. Pare a fi o formă superioară a viului înzestrată cu atâtea aptitudini și posibilități de care, uneori, nici el nu este pe deplin edificat. Cât timp a încercat să se adapteze, imitând natura, natura nu i s-a opus. Când și-a depășit locul și sensul, natura, sau cineva de sus în care el și a pus mereu speranțele, au început să îi reamintească cine , pe cine susține. Este momentul ca; această minunată invenție lingvistică să intre într-o nouă formă. Formă în care nu doar omul să fie cel pus în centrul a tot, ci împreună cu natura și universul din care toate fac parte. Un întreg din care omul este doar o părticică . 
  
Va urma, 
  
De anghel zamfir dan, azed 
  
Referinţă Bibliografică:
Invenții ale omului și efectele lor. / Anghel Zamfir Dan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2100, Anul VI, 30 septembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Anghel Zamfir Dan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Anghel Zamfir Dan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!