CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Cugetari >  


Autor: Anghel Zamfir Dan         Publicat în: Ediţia nr. 2094 din 24 septembrie 2016        Toate Articolele Autorului

inițial
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Inițial, 
  
nu a existat un conflict între om și restul viului. Cine l- a produs, Dumnezeu știe. Cine l -a amplificat, e clar, omul cu apucăturile lui . 
  
VIUL are aceeași structură chimică, aceeași bază, același fundament. Diferă doar condițiile, cantitatea și momentul imbinări elementelor ce duc la apariția unei structuri, uni, sau pluricelulare. 
  
OMUL NU DIFERĂ CU NIMIC de furnică, de spor, de tigru, de bacterie, de leu, de pasăre, de copac, sau de elefant. Și nu este nici cel mai dotat, nici cel mai puternic și nici cel mai evoluat. Diferențierile se fac doar la îmbinarea elementelor. Condițiile, cantitatea și momentul îmbinării acestor elemente chimice specifice viului duc la creații diverse. 
  
O anumită cantitate de elemente, într- un anumit moment, pot duce doar la un fractal, sau la un leu, la o frunză, sau la un copac, la o bacterie doar, sau la un om, la un fluture, la o pisică sau la o femeie, la o adiere de vânt sau la zâmbetul unei fete. Cu nimic nu diferim. Este doar impresia omului că el este în tot și în toate pe lumea aceasta . 
  
Frica lui vine de la faptul că nu știe ce este dincolo. ,,Dincolo,, pentru el, înseamnă moartea. Nu există moarte, pentru că elementele chimice nu mor. Se transformă mereu în alt fractal, în alt spor, în altă bacterie, în alt animal, în altă frunză 
  
în alt copac, în altă pasăre, în altă înnotătoare . Sau pur și simplu într-o formă de iubire a soarelui văzut cum răsare din ape, sau într –o simplă mână de bărbat ce mângâie cosița unei fete. Poate și în sărutul de copil ce adoarme zîmbind la sânul unei mame. 
  
Când dispare materia ce alcătuește sistemul acela universal prin implozie, sau explozie, prin consumul de energie cu care a fost încărcat la impulsul inițial, toate elementele chimice sunt preluate de univers, și le transformă în altceva universal. În altă planetă, în alt sor cu altă galaxie, în altă cometă, în altă stea, în alt pământ roditor. Acesta este infinitul . Un perpetuum mobile asigurat de energia fiecărui element care contribuie la existența lui folosind exact potențialul pe care l-a primit la un moment dat sub diferite forme structurale. 
  
Cum a ajuns omul să intre în conflict cu suportul lui universal, cu tot ce îl înconjoară și îi asigură prezența în spațiu și timp, a depins tot de condițiile apariției viului. În viața reală, obseravți că un copac este mai svelt, un animal mai frumos, o pasăre mai colorată, un om mai inalt, mai inteligent, mai cu bun simț și mai responsabil. Și aici momentul, condițiile și cantitatea de energie primită la naștere, la apariție, au jucat un rol determinant. Că e vorba de genă, de moștenire, în realitate tot elementele chimoce, calitatea , cantitatea și momentul îmbinării lor au decis. Unii vă legați de zodii, data, ora și anul în care v-ați născut, ce stea era și cu cine se imbina. Normal că elementele universale au un rol în apariția oricărui viu. 
  
Interesant este cum s-a cocoțat omul în vărful acestor îmbinări. Că de luptat, până și firul de iarbă luptă cu vântul care vrea să îl culce la pământ, cu seceta care îi usucă verdele, și leul luptă, și elefantul și copacul face eforturi să nu fie doborât de insecte sau de furtuni tropicale. Deci, nu lupta duce la progres și reușită. Ea este un element, dar nu definitoriu. Revenim la îmbinarea inițială a elementelor și cred că omul este o splendidă reușită a naturii, a îmbinării elementelor chimice în cantități și într un moment fast al universului. 
  
Și aici însă, cantitatea, calitatea și momentul duc la diferențieri majore, de la culoare, la calități fizice, până la grad de responsabilitate și inteligență. Selecția, se zice, că a făcut o natura. 
  
Natura însă a înzestrat toate componentele ei cu un element definitoriu unic= IUBIREA ! Energia supremă care determină toate îmbinările universale. Toți suntem iubire universală deținută în forme , cantități și calități diferite. Reamintiți-vă că nu doar mama își iubește copilul, fetița sau băiatul ei născuți din dragoste și iubire. Și vulturul își iubește puiul ieșit din ou. Și peștele se duce să moară spre a naște iarăși pește și leoaica își protejează odraslele, iar albina zboară zi și noapte spre a-și regenera stupul cu alte harnice surate. Priviți cum își lasă copacul sămânța să cadă pe solul fertil, cu speranța că apa o va ajuta să înalțe un alt copac la fel de trainic și înalt precum măreția pădurii. 
  
Și atunci, de ce ne mirăm că o cioară strânge gunoiul făcut de oameni, că o veveriță vine și mănâncă semințe din palma unui om, că o pasăre se scaldă în apa păstrată în palma unui fetițe, că puiuții unei găini caută căldura sub blana unei pisicuțe, că un delfin înnoată în preajma unui scafandru, că o căprioară stă alături de un bărbat care taie lemne în pădure, că pisicuța se joacă și se iubește cun un cățel, că vițelul vrea să fie mângâiat și îmbrățișat de o fată frumoasă, că un cîine ce inițial a fost un lup, este prietenul doar anumitor genuri de oameni ? 
  
Suntem iubire universală ! Din ea venim și în ea ne reîntoarcem. Că nu întotdeauna revenim sub formă de oameni, asta nu înseamnă că nu mai suntem, că nu am mai înviat. Ne putem regăsi în toată splendoarea naturii. Natură nu înseamnă doar om. Poate fi o picătură de apă căzută din coada unei comete. Un element din structura unui nor celular. Un leu ce străbate savana alergând după hrană. O pasăre în zbor alungând depărtarea. O zgâtie de fată jucându-se cu o pisicuță. Un falnic copac în mijlocul unei păduri. O albină ce zboară zilnic să culeagă nectarul vieții. Un susur de apă străbătând munții de piatră sau însăși iubirea dată unui semen. Că e om, că e fiară, frunză sau floare , doar un apus de soare precedat de un răsărit, e tot iubire și o găsim peste tot în florile vieții universale. 
  
De ce mai paote fi omul, știut de noi, deosebit de viul din spațiul în care coabitează cu restul viului. Să vină, oare, de undeva unde procesele chimice au cunoscut și o altă formă de dezvoltare? Mă gândeam într o zi ; oare sămânța porumbului, a cartofului, de ce a căzut din cer doar în zona amerindienilor? Orezul în celălalt capăt al lumii? Lipia de ce e mai sfântă acolo unde este mereu cel mai cald? 
  
Să fi venit oare fiecare cu semințele lui, limba lui, înfățișarea lui și apucăturile care au surprins până și suficienta natură? 
  
Vedeți, cât timp noi oamenii suntem liniștiți, putem să visăm la orice! 
  
De anghel zamfir dan, azed 
  
Referinţă Bibliografică:
inițial / Anghel Zamfir Dan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2094, Anul VI, 24 septembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Anghel Zamfir Dan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Anghel Zamfir Dan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!