CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Anghel Zamfir Dan         Publicat în: Ediţia nr. 1858 din 01 februarie 2016        Toate Articolele Autorului

DUMNEZEIREA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
DUMNEZEIREA 
  
Scuze, Albert 
  
Cum poţi să vezi ceva care este ,,lipsă,, cum spui tu. 
  
Întunericul nu este absenţa a ceva, cum pricepeai tu la vârsta aceea. 
  
Întunericul este însăşi culoarea spaţiului şi a timpului pe care noi oamenii o percepem prin simţurile şi cunoştinţele noastre actuale, stocate în ADN ul specific nouă, pământenilor. 
  
Cine ştie ce conţine el ca spectru şi compoziţie. 
  
Poate alte entităţi spaţiale au alte idei, dispun de alte cunoştinţe şi gândesc la alt nivel. 
  
Nu tot ce există şi nu există trebuie aruncat în spatele lui Dumnezeu. 
  
Nu asociaţi limitele umane cu DUMNEZEIREA. 
  
Acolo sunt un alt timp şi un alt spaţiu, alte dimensiuni spre care omul tinde nădăjduind prin credinţa lui. 
  
Vezi tu, şi căldura şi frigul sunt percepţii influenţate de ceva. E posibil ca universul să aibă o constantă încadrată în aceste limite. Ea trebuie calculată separat de influenţa elementelor spaţiale şi rezumată strict la vid. Asta dacă mai râmâne valabilă ipoteza ca universul este un vid plin cu elemnte spaţio-temporale. 
  
Este posibil ca şi noi oamenii să fim o constantă limitată în vid. De aceea e bine să lăsăm credinţa noastră în limitele a ce înţelegem noi prin Dumnezeire. Şi poate ar fi mai corect să credem într-o Dumnezeire, nu într-un Dumnezeu. A venit vremea să înţelegem că percepţiile noastre au limite ancestrale iar unele dintre ele, cum ar fi iubirea sau religia, ne au făcut rău nu numai nouă ci şi spaţiului temporal ocupat. 
  
Ce ar fi fost omul dacă nu ar fi fost limitat de aceste două percepţii ? 
  
Fără iubire şi credinţă nu ar fi apărut, nu ar fi evoluat, credem noi. Dar omul este o creaţie structurală a materiei universale. Iubirea şi credinţa şi le –a adăugat el în procesul evoluţiei percepţiilor sale. 
  
Iubind, s-a limitat la un sentiment şi şi-a înfrânat posibilităţile credinţei sale ca entitate universală. 
  
Credinţa limitată numai la sine a amplificat spectrul iubirii iar unele din laturile ei au anulat definitiv raţiunea; elementul acela care se zice că e specific omului. Aiurea, raţiunea este specifică universului, nu omului. Norocul omului este că face şi el parte din univers. Dacă nu ar fi iubit, omul ar fi fost astăzi mult mai evoluat iar credinţa lui mult mai avansată. Se poate spune chiar că, dacă omenirea ar fi făcut apel mai mult la raţiune şi mai puşin la iubirea de sine, s-ar fi putut evita multe decăderi umanoide, precum războiul, distrugerea habitacului planetar, procrearea haotică. 
  
De anghel zamfir dan, azed 
  
Referinţă Bibliografică:
DUMNEZEIREA / Anghel Zamfir Dan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1858, Anul VI, 01 februarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Anghel Zamfir Dan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Anghel Zamfir Dan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!