AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Proza >  


Autor: Angela Dina         Publicat în: Ediţia nr. 2389 din 16 iulie 2017        Toate Articolele Autorului

GROZAVĂ!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
-Ai aflat? Nae Barbu e pierdut! mă zgâlţâi c-o ştire tata în timp ce ne-adunam la cină.  
  
-Ce zvonuri sunt astea?! mă intrig eu. Şi, neîncrezător, îmi amintesc de o discuţie despre Nae, avută cu genitorele, să tot fie o săptămână înainte?!  
  
Dezbătusem tema senectuţii la începutul mileniului nostru. Îmi subliniase că nu toţi vârstnicii îşi arată anii, dându-l ca exemplu pe ilustrul Nae Barbu, fost profesor de sovietică undeva prin judeţ şi devenit în anii ’90 regizor, scenarist ş.c.l., colaborator pe lângă Teatrul Naţional din oraş.  
  
Haida de! Cum să se piardă?! îi resping anunţul începând să râd.  
  
-Ssstai ssă vezi! dădu tăicuţul în bâlbâială, căci, ori de câte ori se trezeşte contestat, are această slăbiciune. Stai! Mi-a zis Rodorica de la parter. E soră la Urgenţe! Vuia toată Secţia ca Nae Barbu s-a sinucis!  
  
-Chiar s-a produs ireversibilul? o dau eu pe tonul gravissim.  
  
-Din fericire, nu! mai adaugă papa. Dar nu ştiu dacă va fi bine...  
  
-Ce insinuezi?! A rămas cu vreun beteşug? mă neliniştesc eu pentr-un om de vârsta a treia, preocupat de impedimentele ce-ar putea obstrucţiona deplasarea unui senior, chiar şi subţirel, cum se prezintă şi la 70 de ani accidentatul nostru.  
  
-Cu nimic fizic! Nici el, nici ăilalţi doi! Şi dă să-mi explice tărăşenia.  
  
Dar n-apucă, împiedicat de vocea ăluia de la Observatorul de seară, interpus conversaţiei noastre de buna intenţie a mamei, căreia îi place să mâncăm pe fondul ştirilor!  
  
Rămânem cu toţi interzişi când auzim relatarea:  
  
Duminică după-amiază a avut loc un dublu accident pe lacul de acumulare din apropierea localităţii noastre. Barca pneumatică în care se găseau cinci persoane a cedat. Patru bărbaţi şi o femeie s-au aflat în apele neprielnice pentru necunoscători ai înotului.  
  
Un elicopter aflat în zonă a încercat să-i salveze ancorându-i. Cum încărcătura depăşea capacitatea de tracţiune, pilotul le-a sugerat ca unul să dea drumul cârligului agăţat de cablu şi să-ncerce să se menţină la suprafaţă până la sosirea unei şalupe de intervenţie.  
  
Din motive neştiute, şi-au dat drumul toţi domnii, aparatul de zbor salvând numai doamna!  
  
*  
  
Numai de masă nu ne-a mai ars! Am închis televizorul şi-am compensat lipsa lui jucând un Scrabble, ca să evadăm în afara sferei de influenţă a năucitoarei tendinţe media, mereu în stare să te indispună, să te înspăimânte în varii moduri, oprimându-te psihic, numai şi numai de dragul rating-ului!  
  
Înainte de-nceperea partidei, ne propuseserăm să nu revenim asupra celor întâmplate pe lac.  
  
*  
  
Ne-am ridicat de la joc, puţin după miezul nopţii. Ieşisem pe balcon să-mi fumez ţigareta de seară, când un SMS îmi cântă ispititor Moonlight Sonata, ispita lui Beethoven.  
  
Era Magdina! Da, chiar ea! Fosta colega de facultate, mare colportoare de ştiri, m-atenţiona că era musai s-o apelez a doua zi, între 9-11 a.m. ca să mă pună la curent cu... urmau două ecrane de smartphone pline cu... şarade.  
  
În fine, tot într-un mesaj îi propun să bem cafeaua pe terasa cofetăriei ANTIQUE pe la 10.  
  
Dintotdeauna m-a uimit forţa ei de-a se plia existenţei! Şi, slavă Domnului, viaţa-i nu a fost un joc! A surmontat stavilele şi nicicând n-a făcut referiri la experienţele triste. Dimpotrivă, s-a manifestat ca real izvor optimizator. Poate asta a determinat-o după anii 2000 să-şi deschidă un Cabinet de Consiliere Maritală, dar numai după o specializare în psihologie şi un doctorat.  
  
Cred c-am adormit zâmbind cu gândul spre Magdina…  
  
*  
  
Dimineaţa următoare, la datorie! Direcţia, ANTIQUE! O pornesc zâmbind spre locul rendez-vous-ului!  
  
De pe terasă îmi face tinereşte cu mâna Magdina. Nu m-aşez bine şi o fetişoară agreabilă, la şapte ace de vară şi aproape numai picioare, ne-aduce nişte croissante calde şi cafele cu frişcă.  
  
-Eu le-am comandat, tu plăteşti, amice!  
  
-Raison! Şi mă salt ca să mă-nclin în fata camaradei pentru asemenea mic-dejun.  
  
Zâmbeşte destăinuindu-se:  
  
-I-am sugerat patroanei inserţia gustării ăsteia în meniu şi, după cum vezi, s-a executat!  
  
Dau aprobator din cap şi zâmbesc satisfăcut.  
  
Răcoarea dimineţii ne dă chef de vorbă. Şi din una în alta, Magdina îşi deşeartă sacul... Eu n-o descos... Timpul trece… La un moment dat îmi aduc aminte de ştirea din seara trecută şi o arunc nadă în conversaţie.  
  
Parcă mă citeşte:  
  
-A mai tare a fost pedeapsa de pe lac! Şi începe să râdă în hohote.  
  
Când se stabilizează, îmi zice că nici unul dintre cei patru domni n-a sucombat, că nici vorbă de sinucidere despre fantele întârziat Nae Barbu! Nici vorbă! I-au adus la Urgenţe pentru control. Şi tace. Face o pauză.  
  
Presimt că pregăteşte o lovitură de teatru. Invidios, dar şi naiv, intervin, crezând că-i diminuez efectul:  
  
-Dar în ştire se preciza că toţi patru şi-au dat drumul?! De ce toţi?!  
  
-Fiindcă m-aplaudau pe mine! Eu eram doamna care m-oferisem a mă jertfi ca femeie ce mă aflam!  
  
În micul speach rostit la câteva zeci de metri deasupra lacului le trecusem în revistă câteva dovezi ale puterii de sacrificiu femeieşti!  
  
Rămăsei cu gura căscată! Deşi bărbat, mă bucurai pentru ea! Grozavă femeie!  
  
Referinţă Bibliografică:
GROZAVĂ! / Angela Dina : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2389, Anul VII, 16 iulie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Angela Dina : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Angela Dina
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!