CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  CUGETĂRI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
CUGETĂRI 
  
Scriitorul pr. Ion Turnea prin „Cugetări“, apărut anul acesta la Editura Sfântul Ierarh Nicolae din Brăila, a ajuns la cel de-al nouălea volum publicat. 
  
Proza „Viaţă de adolescent“ structurată pe cincisprezece capitole deschide volumul „Cugetări“. Partea a doua a volumului „Cugetări“ este destinată publicisticii şi cuprinde douăzeci şi unu de materiale ce au fost publicate iniţial într-un ziar sau revistă. 
  
Titlul volumului înfăţişează ideea că materialele publicate au fost scrise datorită unor trăiri, a unor împrejurări corespunzătoare unui anumit moment din viaţa scriitorului. 
  
„Lupta pentru existenţă“ de exemplu a luat fiinţă într-o toamnă în urma unei experienţe trăite de scriitor în timp ce se afla cu albinele în pastoral între localităţile Ciuta şi Iaz. În apropierea pavilionului apicol al scriitorului, la aproximativ 100 de metri, un alt apicultor a amplasat stupina, deşi a fost sfătuit să nu facă acest lucru. Greşeala de a fixa vatra stupinei în apropierea alteia a adus după sine furtişagul. Albinele din vecinătate au atacat stupina sciitorului spre a fura miere. Albinele atacate au început o adevărată luptă care putea aduce după sine pierderea stupinei în cazul în care apicultorul nu ar fi intervenit. „Chiar în faţa mea o albină a prins de picior pe altă albină, pe urmă de o aripă. La intrare într-un urdiniş, o albină hoaţă a venit deghizată, cu polen pe picioare, ca să poată pătrunde nestingherită în stup.“ 
  
„Radiera“ a prins contur în timp ce scriitorul a acoperit cu var „coaja scorţuroasă“ a copacilor din grădină. Varul acoperea orice imperfecţiune şi l-a trimis pe scriitor cu gândul în trecut când era elev la şcoala primară şi utiliza radiera pentru a corecta orice greşeală. Morala acestui material constă în faptul că scriitorul sfătuieşte pe cei din jur să-şi corecteze greşelile, indiferent de gravitatea lor „Orice greşeală se poate corecta dacă există voinţă.“ 
  
„Furnica“ surprinde munca istovitoare a unei fiinţe firave, aproape neînsemnată. Şi acest material, asemenea celorlalte are o morală. Prin acest material sunt condamnaţi cei care trec nepăsători pe lângă exemplele de muncă şi răbdare din zilele noatre. Aceşti nepăsători care iubesc lucrurile inutile ale vieţii „Pe un canal de televiziune era Nicolae Guţă, pe altul o dispută ca între Lenuţa şi Veta la piaţă, pe un alt canal de televiziune se difuza o ştire despre Andreea Tonciu care şi-a făcut operaţie estetică de micşorare a nasului.“ vor constata la finalul vieţii ca au trăit degeaba. Fermecaţi de nimicurile vieţii ei nu observă munca furnicii spre a urma exemplul ei „Despre furnică va vorbi în viitor munca ei.“ 
  
Un alt material ce are ca titlu un proverb popular „Cine sapă groapa altuia cade singur în ea.“ îndeamnă printr-o istorioară pe cei din jur să săvârşească binele pentru a a se bucura la rândul lor de roadele binelui. Dacă cei din jur vor proceda ca personajul din istorioara relatată şi vor face rău, vor sfârşi prin a cădea în propria groapă, în capcana întinsă altora. 
  
Printre materialele publicate se află şi câteva cronici pe care scriitorul le-a făcut în urma apariţiei unor volume „O antologie de poezie şi proză, Limba noastră cea română“, „Să ningă peste inimi bucurii“. 
  
„Viaţă de adolescent“, proza de început a volumului „Cugetări“ prezintă frământările unui liceean aflat la început de drum. „E dimineaţă. Mihai se îmbracă în grabă. E prima lui zi de liceean. Uniforma îmbracată nu-l definea deloc. El prefera îmbrăcămintea sport. Costumul acela sobru ascundea ştrengarul, elevul plin de viaţă, adolescenul dornic să exploareze tot ceea ce este nou. După absolvirea gimnaziului Mihai a dat examen la liceul mecanic şi a reuşit. [...] Mihai şi-ar fi dorit altceva. I-ar fi plăcut să urmeze cursurile unui liceu sportiv.“ 
  
Aşadar personajul principal ajunge să urmeze cursurile unui liceu care nu-l definea deloc, datorită faptului că părinţii săi, agricultori din localitatea Maciova, îl doreau aproape de casă pentru a avea un ajutor în gospodărie. 
  
Mihai se integrează foarte bine în rândurile liceenilor şi ajunge să fie respectat de aceştia încă din prima zi de şcoală, când reuşeşte să-l înfrunte pe Piticu, un elev mai mare, de care se temeau cu toţii. 
  
Primul prieten al personajului principal este însuşi directorul liceului. 
  
Sunt relatate diferite întâmplări prin care trece personajul pe parcursul anilor de liceu, dar şi primii fiori ai iubirii. 
  
Foarte important de precizat este faptul că Mihai nu ratează niciun concurs sportiv. Obţine numeroase trofee şi în anul al treilea de liceu, în luna decembrie, reuşeşte să obţină transferul la un liceu sportiv datorită Locului I obţinut pe judeţ la Olimpiada sportului, Campionatul de box. 
  
„Viaţă de adolescent“ este o proză ce o să fie lecturată cu plăcere nu doar de adolescenţi, ci de oricare persoană, pentru că în fiecare om se ascunde adolescentul de ieri, sau în cazul elevilor de gimnaziu, adolescentul de mâine. 
  
Prin volumul „Cugetări“ scriitorul pr. Ion Turnea îndeamnă pe cititor să urmeze calea cea dreaptă în viaţă, să corecteze ceea ce este greşit şi să lupte asemenea lui Mihai sau furnicii pentru a-şi împlini visul. 
  
Ana-Cristina Popescu 
  
Referinţă Bibliografică:
CUGETĂRI / Ana Cristina Popescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1534, Anul V, 14 martie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ana Cristina Popescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ana Cristina Popescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!