CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ADMINISTRAȚIE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Interviuri >  


Autor: Alexandra Mihalache         Publicat în: Ediţia nr. 1738 din 04 octombrie 2015        Toate Articolele Autorului

Aidan Andon, între alb şi negru
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Pictura este un joc de opacităţi şi de transparenţe”. (Pierre Soulages)  
Pictorul este artistul care dezveleşte culoarea imaginaţiei având imaginaţia culorii. Penelul artei este unul incolor, doar viziunea interioară a artistului este cea care aduce o pată de culoare, muzică şi poezie operei sale. Fiecare artist trăieşte prin opera sa o poveste care nu cunoaşte sfârşit.  
Zugrăvind prin umbre lumini şi din lumini şlefuind umbre, artistul Aidan Andon reuşeşte prin picturile sale să pună în valoare albul şi negru într-o manieră deosebită. Creează un joc de contraste prin care arta se expune în forma ei cea mai senină. Lucrările sale ascund un joc de limpezime unde albul se îmbracă doar în întuneric, iar negrul se dezbracă de asprime, conturând frumuseţi şi forme ale profunzimii.  
Un artist îşi trăieşte opera într-un mod aparte pentru că fiecare artist trebuie să fie unic şi să se identifice cu un stil propriu. Fiecare artist se semnează cu sufletul. Deşi fiecare lucrare are un model, ea ascunde de fapt simţirea artistului. Lucrarea trăieşte prin migala unui artist şi prinde viaţă prin amprenta pe care el o lasă acolo. Acesta este sufletul unei opere.  
Aidan Andon a ales să se identifice cu un stil care-l face inconfundabil cu care fuzionează în mod sublim. A ales să picteze doar în alb şi negru, să vadă dincolo de culori, să ajungă la cele mai fine detalii şi să scoată în relief forţa luminii prin puterea obscurităţii. Pânza sa poate fi un portativ pe care aşează doar două note, alb si negru. Dar aceste două note transmit o muzică interioară plină de sensibilitate fiindcă le îmbină cu precizie, viziune adâncă şi iscusinţă deosebită. Ştie cum şi în ce măsură să le aşeze, să le contopească şi să le dea glas. Lucrările sale poartă amprenta ineditului  
“Îmi place să lucrez în alb şi negru, consider că mă pot exprima mult mai bine aşa! Culoarea fură puţin privitorul, îi oferă o plăcere în plus pe lângă imagine în sine. Pentru mine a fost o provocare să lucrez doar în alb şi negru neavând acest mic ajutor, punându-mă la încercare mult mai mult să găsesc soluţia perfectă prin care să-mi acaparez publicul. Doi ani am lucrat şi cu un mic accent de roşu, mici detalii care să atragă atenţia, dar de anul acesta am schimbat roşul cu auriul! Îmi place mie să spun că sunt în perioada albă/neagră, cu mănuşi aurii!”.  
Într-o armonie perfectă, albul şi negrul dezvelesc a timpului culoare, împletindu-se în expresii care curg în simfonii nebănuite. “Pentru mine e mai uşor să pun în evidenţă prin întuneric lumina care conturează chipul unui om. Mă ajut de umbre să reliefez detaliile unei feţe cât şi unduirea unui corp. Mi-am dat seama că nu mă defineam prin culoare. Dintotdeauna mi-au placut pozele în alb şi negru, cât şi filmele vechi. Fiind o zonă neexploatată artistic la noi, am încercat să le arăt oamenilor că poţi să faci lucruri extraordinare doar cu alb şi negru” .  
Aidan Andon si-a descoperit talentul cu puţin timp în urmă, neştiind din copilărie că este înzestrat cu această capacitate de a surprinde lumini şi umbre şi a le aşterne pe pânză într-un mod memorabil. “Din păcate, nu am ştiut din copilărie sau măcar din adolecenţă că pot realiza asemenea lucrări. De aceea, încurajez părinţii să-şi îndrepte copiii spre toate ramurile artistice, creative pentru a descoperi în copiii lor talentul cu care sunt înzestraţi”.  
Artistul îşi aminteşte cum a început totul. Cum s-a aprins pasiunea sa pentru ceea ce face astăzi la un nivel profesionist. Fiecare artist ascunde o poveste, un început. Numai opera sa nu poate fi povestită, fiindcă acolo e trăirea artistului. “Am locuit vreo doi ani de zile în Asia, iar acolo am învăţat să cos. M-am întors în România pentru a mă implica în acest domeniu. Iar din croitorie am ajuns să pictez pe haine. Un prieten m-a provocat să încerc şi pe pânză ceva şi am încercat. Iniţial nu a ieşit un tablou extraordinar, dar mi-a plăcut. Atunci am realizat că sunt foarte bun la detalii. Şi, fiindcă mi-au plăcut detaliile, le-am dus pe fiecare tablou mai departe, accentuându-le cât mai intens şi mai bine. “  
Aidan pictează îndeosebi portrete, asta fiindcă atenţia sa pentru detalii îl ajută să surprindă chipul uman cu mare fineţe. A realizat portrele multor actori şi artişti, portrete care s-au bucurat de un mare succes . Astfel, Maia Morgenstern, Amza Pellea, Toma Caragiu, Gheorghe Dinică, Tamara Buciuceanu Botez, Horaţiu Mălăele sunt doar câteva dintre valorile artei româneşti pe care artistul le-a zugrăvit pe pânză. Şi nu vrea să de dedice doar unui segment anume. Este conştient că poate avea astfel subiecte nelimitate, că lumea îi va oferi mereu un nou chip pe care să-l pună în valoare. Mereu va apărea câte o provocare.  
“Pot spune că am început mai diferit. Am pornit de la ideea să ofer fiecăruia ceea ce simte că are nevoie. Cred că ceea ce realizez se poate îndrepta spre oricine din prisma faptului că există milioane de oameni care îmi pot fi subiect. Deci pot avea subiecte nelimitate.”  
Lucrările sale sunt expuse în mai multe galerii de artă, teatre şi cinematografe, dar şi în cafenele şi alte zone mai puţin specifice expunerii pânzelor. “Consider că arta ar trebui să ne fie la îndemână oriunde, să ne distragă atenţia de la cotidianul acesta anost care ne înconjoară.”  
Lumina şi întunericul se pot îmbina armonios astfel ca trăsăturile umane să fie cât mai expresive . Este o tehnică prin care Aidan se remarcă, este ceea ce îl face original. Ştie să pună oamenii în evidenţă doar prin alb şi negru, ştie să se evidenţieze el însuşi doar prin umbre şi lumini. “Deşi sunt numai două culori, cu ele se poate lucra fantastic. Acesta este stilul meu. Nu cred că aş putea să îl definesc, ştiu doar că el mă defineşte pe mine.”  
Artistul se descrie ca un pictor care se dedică şi se defineşte prin operele sale şi simte că aceasta este misiunea sa. Este destinaţia unde trebuia să ajungă, mulţumirea sufletească şi regăsirea cu sine. “Sunt doar un pictor care pune multă pasiune în tot ceea ce face. De asemenea, îmi place să intru în contact cu oamenii şi să aduc ceva nou în viaţa lor. Să schimb idei, viziuni şi să le arăt că frumuseţea se ascunde în simplitate, trebuie doar să deschizi ochii. Cred cu tărie că aici trebuia să ajung, indiferent ce aş fi încercat să fac”.  
Cât despre artă şi însemnătatea acesteia, artistul a vorbit cu sufletul deschis. “Arta pentru mine este linişte, relaxare, emoţie şi curiozitate. Este atât de frumos să descoperi arta în pictură, dar este la fel de minunat să o descoperi în bijuterii handmade, în obiecte modelate de mână, în micuţe statuete confecţionate din şuruburi, sârme şi furculiţe. Arta este peste tot, trebuie doar să o exprime cineva şi atcineva să o admire. Atâta timp cât cineva face un lucru cu drag şi îl plămădeşte cu dragoste , de cele mai multe ori îl oferă din inimă, de aceea nu ai cum să nu-l admiri şi să-l preţuieşti!”.  
 
S-aduci în întuneric strălucire  
Şi să redai contraste strălucirii  
E arta-n forma ei de adâncire  
Iar arta e lumina omenirii.  
 
Lucrările artistului le puteţi regăsi pe pagina sa de facebook Aidan Andon sau pe site-ul său:  
 
www.aidanandon.ro  
 
Referinţă Bibliografică:
Aidan Andon, între alb şi negru / Alexandra Mihalache : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1738, Anul V, 04 octombrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Alexandra Mihalache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Alexandra Mihalache
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!